• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

5 hardnekkige fabels over massage!

3 juni 2019 | Massage & Therapieën
5 hardnekkige fabels over massage!

Er wordt heel wat gezegd en geschreven over massage. Voorheen werd massage vooral gezien als luxe, maar steeds meer mensen ontdekken de gezondheidsvoordelen. Toch kunnen hardnekkige fabels mensen tegenhouden om een massage te boeken. Daarom hebben we hier 5 veelgehoorde fabels over massage verzameld om deze voor eens en altijd te weerleggen. Niets staat je meer in de weg om de wondere wereld van massage te ontdekken!

1. Alle massages zijn in wezen hetzelfde

Veel mensen zijn zich er niet van bewust hoe uitgebreid het werkveld van massage is. Binnen de medische sector zien we bijvoorbeeld massages die als ondersteuning dienen bij een genezingsproces. Denk aan fysiotherapie/ kinesitherapie binnen revalidatiecentra en ziekenhuizen. Daarnaast zien we ook massages die volledig gericht zijn op wellness en ontspanning. Deze massages worden gegeven in wellness praktijken, spa’s en kuuroorden. Binnen de wellness branche kunnen we talloze massages onderscheiden met elk hun eigen massagetechnieken. Wist je dat er bovendien ook cosmetische massages bestaan? Deze hebben tot doel om de huid te verbeteren. Bekijk hier eens onze Cursus Huidverbeterende massage!

2. Massage werkt alleen in op de spieren

Er wordt vaak gedacht dat massage enkel inwerkt op de spieren en alleen op dit vlak gezondheidsvoordelen biedt. Massage kan veel meer voor je betekenen. Het kan gewrichten soepeler maken en verklevingen in bindweefsel oplossen. Daarbij bevordert het de bloedcirculatie waardoor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen door het lichaam wordt verbeterd. Ook kan massage de lymfedoorstroom bevorderen en zo zwellingen verminderen. Daarnaast zijn er ook massages die inwerken op energetisch vlak en die specifiek gericht zijn op de acupunten (energiepunten) en meridianen (energiebanen) van het lichaam en zo de doorstroom van levensenergie bevorderen. Dit zien we veel terug in oosterse massagebehandelingen, zoals in de Japanse shiatsu massage en de Chinese tui-na massage.

3. De effecten van massage zijn tijdelijk

Het is een fabel dat alleen tijdens en vlak na de massage pijntjes en klachten verminderen! Spieren kunnen bijvoorbeeld door langdurig verkeerd gebruik of een slechte houding allerlei pijnklachten vertonen. De pijn kan uitstralen naar andere delen van het lichaam. Een goed getrainde massagetherapeut kan spieren los masseren en ze als het ware opnieuw leren om op de juiste manier te bewegen en de juiste houding aan te nemen. Wil je hier meer over weten, dan is een Cursus Triggerpoint Massage een echte aanrader, evenals onze Cursus Orthomanipulatie therapie. Bij hardnekkige klachten zal één behandeling niet genoeg zijn. Sommige klachten zijn er door de jaren heen ingeslopen; dat is niet met één massage te verhelpen. De massagetherapeut kan een behandelplan op maat opstellen om de klacht zo effectief mogelijk aan te pakken, met goede resultaten op de lange termijn!

4. Je moet je flink beurs voelen na een massage

Het is niet de bedoeling dat je na een massage pijn voelt en zeker niet als het om een ontspanningsmassage gaat. In het geval van stevige sportmassages of diep inwerkende bindweefselmassages kan het wel voorkomen dat je de volgende dag wat beurse plekken hebt. De massagetherapeut dient de klant hierover goed te informeren en de druk van de massage af te stemmen op de gevoeligheid van de klant. Dat is niet altijd gemakkelijk, omdat iedereen een andere pijngrens heeft. Een professionele massagetherapeut zal altijd controleren of de druk in orde is. Ook is het belangrijk dat je het als klant aangeeft als de druk niet aangenaam is. Daarnaast is het essentieel dat de massagetherapeut de intensiteit van de massage langzaam opbouwt en naar het einde toe weer afbouwt.

5. Je moet altijd uit de kleren voor een massage

Voor ontspannende lichaamsmassages, waarbij wordt gewerkt met massageolie, is het nodig om je kleding uit te doen. Je bepaalt echter zelf in hoeverre je bloot gaat. Voel je je prettiger als je bepaalde kledingstukken aanhoudt, dan zal de massagetherapeut daar rekening mee houden. Daarnaast zijn er ook massages die gewoon over de kleding heen gegeven worden. Denk aan stoelmassages, die vaak op de werkvloer worden aangeboden om stress en spanningen in nek, schouders en rug te verminderen. Ook massages als shiatsu en tui-na worden vaak over de kleding heen gegeven. Of wat dacht je van voetreflexologie? Daar hoef je alleen je schoenen en sokken voor uit te doen, terwijl de behandeling inwerkt op het hele lichaam! Een andere massage waar je je niet voor uit hoeft te kleden is handreflexologie. Meer weten? Zie hier onze Cursus Voetreflexologie en de Cursus Handreflexologie.

Ontdek de veelzijdige massagewereld!

Wellness Academie laat je graag kennismaken met de veelzijdigheid van de professionele massagewereld. Bekijk hier ons uitgebreide aanbod aan Massage Opleidingen!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Bindweefselmassage specialisatie (Niveau 4) - Gelaat
Bindweefselmassage specialisatie (Niveau 4) - Gelaat
 • 6 dagen
 • € 695
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie