Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Pigmentvlekken door de zon: wat doe je ertegen?

27 april 2022 | Schoonheidszorg
Pigmentvlekken door de zon: wat doe je ertegen?

Lekker de zon op je gezicht! Wie wordt daar niet vrolijk van? Toch kan je onaangenaam verrast worden door de zon! In de zomer kan een sunkissed huid er prachtig uitzien. Als dan na de zomer die mooie bruine kleur verdwijnt, kun je ontdekken dat er pigmentvlekken zijn achtergebleven. Dat ziet er ineens niet meer zo fraai uit. Het zorgt voor een minder egaal uitziende huid, waardoor je er ouder uitziet. Maar wat nu? Is daar nog iets tegen te doen? Lees hier meer over pigmentvlekken door de zon en over wat je ertegen kunt doen!

Zonnevlekjes, pigmentvlekken, ouderdomsvlekken

Het komt allemaal op hetzelfde neer; het zijn bruine vlekjes op je huid. Andere benamingen hiervoor zijn ook ‘hyperpigmentatie’ en ‘lentigo solaris’. Pigmentvlekken door de zon behoren tot de meest gehoorde klachten in beauty salons. Verwar ze niet met sproetjes, want deze zijn kleiner en vaak mooi verdeeld over het gelaat, waardoor ze juist een jongere en vrolijke uitstraling geven. Normaal gesproken zijn zonnevlekken niet gevaarlijk, maar ze worden door veel mensen als ontsierend ervaren. Ze komen ook bij vrijwel iedereen met een lichte huid voor. Meestal vanaf een leeftijd vanaf 60 jaar. Echter, als je veel in de zon komt en je huid niet voldoende hebt beschermd kunnen ze ook eerder opduiken.

De pigmentvlek onder de loep

Pigmentvlekken herken je als bruine ronde vlekken op de huid op zones die veel blootgesteld worden aan de zon. De kleur kan variëren van lichtbruin tot donkerbruin. Nog een benaming voor pigmentvlekken is levervlekken, dit vanwege de kleur. Daarbij komen ze ook voor in verschillende groottes. Vooral bij mensen boven de 60 jaar zie je vaak wat grotere vlekken. Ze ontstaan doordat melanocyten, oftewel cellen die pigment aanmaken, zich op gaan hopen. Dit gebeurt in de basale laag van de bovenste huidlaag, die we ook wel de epidermis noemen. Onder invloed van de zon gaan de melanocyten zich samenklonteren, waardoor er een bruine zonnevlek ontstaat.

Wat kun je ertegen doen?

Pigmentvlekken zijn dus een typische vorm van zonschade. Preventie is uiteraard het allerbeste. Je kan als schoonheidsspecialist je klanten dan ook niet genoeg op het hart drukken om zonnebrandcrème te gebruiken, bijna altijd en overal. Niet alleen in zonnige oorden en op het strand, maar ook gewoon in ons land als het bewolkt is, heeft de huid te lijden onder de schadelijke uv-stralen van de zon. Maar wat als de pigmentvlekjes zich al gevormd hebben en je klant deze graag weg wil hebben? Wat kun je als schoonheidsspecialist in dat geval betekenen? Met de juiste behandelingen en ingrediënten in huidverzorgingsproducten kun je ze minder laten opvallen. Je kunt nooit de garantie bieden, dat de vlekjes geheel verdwijnen.

Ben je nog geen gediplomeerde schoonheidsspecialist? Volg dan onze Opleiding Schoonheidsspecialist in Hasselt!

Tips voor behandelingen bij pigmentvlekken

Wil je je graag als schoonheidsspecialist specialiseren in behandelingen, waarmee je pigmentvlekken kunt vervagen? Dan vind je bij Wellness Academie enkele interessante bijscholingen, die gericht zijn op het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van de huidvernieuwing. Denk daarbij aan onze Cursus Microdermabrasie, de Cursus Dermaplaning en de Cursus Kruidenpeeling. Met de behandelingen die je in deze beauty cursussen leert, behaal je beslist mooie resultaten met het vervagen van oppervlakkige pigmentvlekken door de zon. Voor de wat diepere pigmentvlekken heb je andere technieken nodig. Neem daarvoor eens een kijkje bij onze Opleiding Laser/IPL Expert.

Pigmentvlekken door de zon en ingrediënten in cosmetica

Met de beauty behandelingen, die we hierboven benoemden, kun je vast al veel mooie resultaten behalen. Daarnaast is het eveneens belangrijk om aandacht te besteden aan actieve werkstoffen in huidproducten. Er bestaan namelijk interessante ingrediënten, die kunnen bijdragen aan het vervagen van pigmentvlekken door de zon. Daaronder vallen onder meer de volgende stoffen:

Vitamine C

Serums met vitamine C zijn een van de beste producten om pigmentvlekken mee te verminderen. Daarnaast is vitamine C een antioxidant, die de huid ook beschermt tegen o.a. schadelijke uv-stralen. Let op: vitamine C is wel een onstabiel ingrediënt dat zijn werking snel verliest onder invloed van blootstelling aan zuurstof en lucht.

Vitamine A

Vitamine A of retinol is ook een effectief ingrediënt in huidproducten en dan vooral in combinatie met vitamine C. Dit is echt een superduo! Retinol vervaagt pigmentvlekken, omdat het de celvernieuwing een boost geeft. Let op: vitamine A maakt je huid wel gevoeliger voor de zon. Breng producten met vitamine A dus liever voor het slapen aan en bescherm je huid de volgende dag extra goed met een zonnebrandcrème.

Zoethoutwortel extract

Dit stofje breekt het teveel aan pigment af en vermindert de productie van melanine, dat je huid een bruine kleur geeft tijdens het zonnen.

Twijfel je over vlekjes en plekjes?

Het is niet vreemd als je tijdens je werkzaamheden als schoonheidsspecialist twijfelt over de aard van bepaalde vlekjes of plekjes. Elke huid is anders en er bestaan talloze huidaandoeningen met uiteenlopende symptomen. Wil je daar graag meer over weten en je zekerder voelen bij het uitvoeren van jouw huidanalyses voor jouw beauty behandelingen? Dan mag je onze Dermatologie/Huidafwijkingen Masterclass niet missen. We hebben deze masterclass speciaal ontwikkeld om dit probleem in de beauty salon het hoofd te kunnen bieden. Het doel is om huidafwijkingen beter te herkennen en om bij verdachte plekjes, die op huidkanker kunnen wijzen, je klant tijdig door te kunnen verwijzen naar een arts!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie