• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Hoe kun je de neus-lippenplooi verminderen?

18 september 2019 | Schoonheidszorg
Hoe kun je de neus-lippenplooi verminderen?

Een van de rimpels die bij veel mensen het meest nadrukkelijk aanwezig is, is de neus-lippenplooi. Dat is die rimpel die vanaf de neushoeken naar de mondhoeken loopt. Deze rimpel heeft, als deze wat dieper wordt, veel invloed op je uitstraling. Het zorgt ervoor dat het lijkt alsof je mondhoeken omlaag staan, waardoor je een droeve en vermoeide indruk maakt. Daarom besteden we in dit artikel aandacht aan de vraag: ‘Hoe kan ik mijn neus-lippenplooi verminderen?’

Hoe ontstaat de neus-lippenplooi?

Iedereen heeft van nature een neus-lippenplooi of een nasolabiale plooi, zoals dit zo mooi heet. Soms wordt er ook verwezen naar deze plooi met de term, de lachlijn. Met de jaren kan deze plooi bij sommige mensen nadrukkelijker aanwezig zijn. Het onopvallende lijntje is dan veranderd in een rimpel of zelfs in een diepe plooi. Een opvallende en ontsierende plooi zien we vaak bij mensen vanaf vijftig jaar, maar het is ook mogelijk dat iemand hier al op jongere leeftijd last van heeft. We gaan verder in dit artikel in op de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van een geaccentueerde neus-lippenplooi.

Neus-lippenplooi en marionetlijnen

We slaan een korte zijweg in om een misverstand uit de wereld te helpen. Veel mensen verwarren de neus-lippenlijn met de marionetlijnen. De marionetlijnen zijn ook veelvoorkomende rimpels in de buurt van de mond. Deze rimpels lopen echter niet vanaf de neus, maar vanaf de mondhoeken naar beneden. De reden dat we hier tevens graag deze rimpels bespreken, is omdat ze vaak voorkomen samen met een opvallende neus-lippenplooi. Ook deze rimpels geven je gelaat een droevige of boze uitstraling.

Oorzaken van een opvallende neus-lippenplooi

Huidveroudering

De belangrijkste oorzaak van het ontstaan van de neus-lippenplooi en ook de marionetlijnen is huidveroudering. Het is een gevolg van het ouder worden dat de huid minder stevig en minder elastisch wordt. De huid krijgt de neiging om te gaan hangen. Hierdoor worden rimpels veroorzaakt. De neus-lippenplooi die al naar beneden wijst, wordt daardoor al gauw nog beter zichtbaar.

Onze schedel krimpt

Wist je ook dat de menselijke schedel krimpt? Bij mensen tussen de dertig en veertig jaar beginnen de botten iets te krimpen. Dat geldt ook voor de schedel. Dit betekent dat het kaakbot, de jukbeenderen en het neusbot iets kleiner worden. Doordat de huid niet krimpt, is de huid eigenlijk te groot en gaat dus hangen.

Beweeglijke en veelgebruikte spieren

Daarnaast zijn de spieren rond de mond zeer beweeglijk en gebruiken we ze veel: praten, lachen, eten. Hoe meer je ze gebruikt, hoe groter de kans dat rimpels op deze plek nadrukkelijker naar voren komen.

Let op de factoren die de huidveroudering versnellen

De huidveroudering stopzetten? Dat is niet mogelijk. Ben je ervan bewust dat het een voorrecht is om ouder te mogen worden! Minder praten, eten en lachen? Ook dat willen we je niet aanrader ?! Wat je wel kunt doen om opvallende rimpels, zoals een duidelijke neus-lippenplooi, te verminderen is rekening houden met factoren die huidveroudering versnellen. Vermijd te veel blootstelling aan de zon of gebruik steeds voldoende zonnebrandcrème. Ook slechte gewoontes, zoals roken en veel alcohol, hebben direct hun weerslag op de huid. Uiteraard zijn gezond eten en voldoende slaap belangrijk voor een goede algehele gezondheid, inclusief die van de huid.

Welke beauty behandeling is effectief?

Voorheen werd er bij deze schoonheidsproblemen al snel aan fillers gedacht. De filler wordt in de plooien geïnjecteerd om ze minder op te laten vallen. Dit geeft enkele maanden resultaat. Bij zeer nadrukkelijk aanwezige neus-lippenplooien werd ook vaak een liftende chirurgische behandeling uitgevoerd. Dit zijn ingrijpende behandelingen. Gelukkig zijn er nu ook minder ingrijpende alternatieven. Een van die behandelingen is mesotherapie (microneedling). Een belangrijk verschil tussen microneedling en bovenstaande ingrijpende behandelingen is dat microneedling de huid aanspoort om zich te vernieuwen, waardoor de collageen- en elastineproductie wordt gestimuleerd. De huid wordt hierdoor strakker en steviger, waardoor rimpels en plooien minder opvallen.

Microneedling in het kort

Voor microneedling wordt een pen gebruikt met kleine naaldjes, waarmee minuscule kanaaltjes in de huid worden gemaakt. Dit stimuleert de celdeling en de collageen- en elastineproductie. Met de microneedling pen kan nauwkeurig op de neus-lippenplooi gewerkt worden. Tijdens de behandeling zal je een prikkend gevoel ervaren. De behandeling is niet pijnloos, maar wordt ervaren als goed te verdragen. Na afloop zal de huid enkele dagen rood en gevoelig zijn, maar met het naleven van de nazorg-instructies is de huid na een week genezen. Microneedling zorgt voor een meer elastische, stevigere en egalere huid. Voor een optimaal resultaat zijn er herhaalbehandelingen nodig. Na vier tot zes weken merk je de eerste resultaten. Omdat de huid tijd nodig heeft om collageen en elastine aan te maken, zal je na zes tot negen maanden van optimale resultaten genieten.

Meer weten over microneedling?

Met microneedling kun je nog veel meer huidproblemen op een effectieve manier aanpakken. Denk onder meer aan het verminderen van acne-littekens, overige littekens, rosacea en het verbeteren van pigmentafwijkingen. Ervaren schoonheidsspecialisten kunnen bij Wellness Academie een Cursus Microneedling/Mesotherapie volgen. Ben je nog geen beauty professional, maar zou je dit wel graag willen worden? Neem dan eens een kijkje bij onze Opleiding Schoonheidsspecialiste.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.759
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
Kom eens kennismakenVolgende
infoavonden

Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.

Meer over onze infoavonden

 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie