Inschrijven

Cursus Chinese voedingsleer

Leer voedingsadvies geven volgens de Chinese geneeskunde!
Leer voedingsadvies geven volgens de Chinese geneeskunde!

Voordelen

 • Les van topdocent(e)
 • 10 opleidingslocaties
 • Certificaat
 • Praktijkgericht

Lesgeld

€ 199

Beoordeling

Inschrijven voor deze Cursus

Algemene informatie

Voedingsleer vormt een essentieel onderdeel van de Traditional Chinese Medicine (TCM). Binnen dit eeuwenoude gezondheidssysteem heeft men een hele andere kijk op voeding, dan dat we in de moderne westerse samenleving gewend zijn. Wat kun je hiervan leren? We vertellen je er graag alles over in onze cursus Chinese voedingsleer, met de focus op de energetische werking van voeding. In deze cursus leer je hoe je mensen kunt begeleiden om een gezond voedingspatroon aan te wenden om lichaam en geest in balans te brengen.

Vitaal en gezond met de juiste voeding

In het westen zijn we, als het over voeding gaat, vaak sterk gericht op diëten en afvallen. In de cursus Chinese voedingsleer draait alles om het lichaam terug in balans brengen en ervoor zorgen dat je je vitaler en gezonder voelt. Gewichtsverlies kan een bijkomend gevolg zijn, maar het is niet het hoofddoel. De Chinese voedingsleer kijkt vooral naar de relatie tussen kleur, vorm, smaak, tijdstip, klimaat en seizoen. Er is veel aandacht voor de verwarmende en verkoelende werking van voeding en voor yinne en yange voeding. Persoonlijke factoren als achtergrond, stofwisselingstype, ziektes en levensgewoontes zijn heel belangrijk bij het afstemmen van de voeding op de persoon.

Leer diëten, recepten en weekmenu’s opzetten volgens de Chinese voedingsleer

Inhoud cursus Chinese voedingsleer

In de cursus Chinese voedingsleer duiken we in de geschiedenis en achterliggende filosofie van de Chinese voedingsleer om deze beter te begrijpen en doeltreffend in de praktijk te kunnen brengen. Je leert meer over de systemen, waarin je volgens de Chinese voedingsleer levensmiddelen kunt indelen. Belangrijke principes die aan bod komen, zijn: de therapeutische werking van de vier krachten en de vijf smaken, de vijf elementen en het yin en yang dieet. Ook Chinese kruiden en hun heilzame eigenschappen komen aan de orde. Binnen de Chinese voedingsleer is het ontzettend belangrijk om levensmiddelen op de juiste manier te combineren. Tijdens de cursus ga je aan de slag met het uitwerken van diëten, recepten en weekmenu’s volgens de traditionele Chinese voedingsleer.

Bekom het certificaat Chinese voedingsleer

De Traditionele Chinese Geneeskunde biedt vele instrumenten om de gezondheid en het welzijn van mensen te bevorderen. De Chinese voedingsleer is er hier één van. Aan het einde van deze cursus bekom je het certificaat Chinese voedingsleer; het bewijs dat jij deskundig bent in het toepassen van deze eeuwenoude wijsheden en in staat bent om een op de persoon afgestemd advies te geven. De Chinese voedingsleer kan een mooie aanvulling zijn op andere behandelingen uit de TCM, zoals tui-na massages, guasha therapie en moxatherapie.

Lesindeling

1-daagse cursus van 10:00 tot 17:00.

Verplichte voorkennis

Voor deze cursus heb je geen voorkennis nodig.

Inhoud

Het leerdoel van deze cursus is onderstaand leerprogramma te kennen en kunnen na afloop:

 • Inleiding Chinese voedingsleer
 • Geschiedenis en basisprincipes
 • De 5 elementaire lichaamstypen
 • Indelen van levensmiddelen
 • Chinese kruiden
 • Therapeutische werking van de 4 krachten en 5 smaken
 • Gezond eten en goede spijsvertering
 • Voeding en het ontstaan van ziektes
 • Yin en Yang dieet
 • Trofologie
 • Therapeutische voeding
 • De dikke darm: riool of beerput?
 • Wist je dat?
 • Weekmenu
 • Recepten 5 elementen voeding

Prijs

199 euro

Inbegrepen:

 • Online syllabus
 • Certificaat

Opleidingsdata

Amsterdam
Adres tonen
Schipluidenlaan 4, 1062HE Amsterdam (Nederland)
Parkeren op wandelafstand Openbaar vervoer Moderne leslokalen Rolstoeltoegankelijk

Zaterdagreeks

Stap-budget mogelijk
Stap-budget niet meer mogelijk
Datum: zaterdag 28 oktober 2023
Tijd: 10:00u tot 17:00

Eindhoven
Adres tonen
Stadhuisplein 10, 5611 EM Eindhoven (Nederland)
Goedkoop parkeren Openbaar vervoer Dicht aan centrum

Zondagreeks

Stap-budget mogelijk
Stap-budget niet meer mogelijk
Datum: zondag 3 december 2023
Tijd: 10:00u tot 17:00

Hasselt
Adres tonen
Heidestraat 6-B, 3500 Hasselt (België)
Gratis parkeren Openbaar vervoer Moderne leslokalen

Zondagreeks

Stap-budget mogelijk
Stap-budget niet meer mogelijk
Datum: zondag 18 juni 2023
Tijd: 10:00u tot 17:00

Dagreeks

Stap-budget mogelijk
Stap-budget niet meer mogelijk
Datum: maandag 16 oktober 2023
Tijd: 10:00u tot 17:00

Zaterdagreeks

Stap-budget mogelijk
Stap-budget niet meer mogelijk
Datum: zaterdag 17 februari 2024
Tijd: 10:00u tot 17:00

Docenten

Alexandra Kroeg

Docent in Amsterdam

Alexandra Kroeg had ruim 10 jaar gewerkt als re-integratie consulente, toen ze in 2004 het roer omgooide. Ze volgde haar hart en startte haar carrière binnen de wellness branche door zich te scholen in de voetreflexzonetherapie. Daarnaast volgde ze eveneens een medische basisstudie op HBO-niveau. Inmiddels was ook haar interesse gewekt in de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Ze ontdekte dat de zienswijze achter deze geneesleer sterk aansloot bij haar eigen visie. Daarom ging ze zich verdiepen in de Chinese geneeskunde. Inmiddels had Alexandra haar eigen praktijk opgericht, waar deze kennis een mooie verrijking bood op haar werkzaamheden. In haar praktijk combineert ze diverse wellness therapieën en behandelingen met beweging. Ze geeft hier onder meer pilateslessen.

Alexandra heeft tot doel om de mensen in haar praktijk en lessen bewuster te laten worden van zichzelf en om weer te leren om naar hun eigen lichaam en gevoel te luisteren. Ze groeide uit tot een ervaren therapeute en wil nu graag ook anderen helpen om dit inspirerende pad in te slaan. Deze missie verwezenlijkt ze nu als docente bij Wellness Academie, waar ze vol enthousiasme en toewijding haar kennis en ervaring overdraagt op haar studenten.

Lees verderInklappen

Jos Koch

Docent in Eindhoven & Hasselt

Jos is een gediplomeerde TCM (Traditional Chinese Medicine) therapeut en Lau shi (leermeester) in Chinese krijgskunst Tai Chi Chuan en medicinale Qi gong. Hij heeft ondertussen ruim 30 jaar ervaring en heeft zich gespecialiseerd in acupunctuur, ooracupunctuur, tui-na, wai chuai, moxa, cupping, guasha, anti-aging en Chinese voedingsleer, Hara; buikpalpatie en Chinese bone setting.

Op 16-jarige leeftijd startte Jos met de Chinese Krijgskunst Tai Chi Chuan en Qi gong. Van daaruit groeide zijn passie voor Chinese geneeskunst. In 1995 vertrok hij voor 5 jaar naar China om TCM te studeren. Met een Chinees diploma op zak begon hij een eigen praktijk. Door de wetgeving was hij gedwongen om opnieuw te studeren, daar het Chinees diploma niet geldig was in Nederland. Daardoor werd zijn kennis zo breed, dat hij zijn passie wilde gaan delen, zodat deze eeuwenoude kennis doorgegeven kon worden. Hij is ruim 10 jaar werkzaam bij Wellness Academie en geeft nog steeds met veel passie, humor en enthousiasme les.

Jos probeert zijn studenten op een meer holistische manier te laten kijken naar de mens en de natuur, zoals de Chinezen dat al meer dan 3000 jaar doen. Hij wil hen inspireren en wegwijs maken in de Chinese geneeskunst. Van daaruit kunnen ze zelf een keuze maken welke richting ze uit gaan. De TCM is namelijk zeer veelzijdig. Jos geeft diverse vakken uit de TCM bij Wellness Academie. Kortom, Jos is een vakbekwame professional die met veel Qi zijn studenten begeleidt en het beste uit ze haalt!

Lees verderInklappen

Recensies

D. Braet (15-02)

Gevolgd in Hasselt

Aanrader! Zoveel bijgeleerd van een zo gedreven en ‘alleswetende’ specialist ter zake. Dankjewel!

P. Vervoort (15-02)

Gevolgd in Hasselt

Al meerdere cursussen van Jos Koch gehad en het blijft steeds heel inspirerend, hij geeft heel veel kennis door op een zeer aangename en verstaanbare manier, steeds weer sta je versteld en ook nu weer een heel andere blik op ons leven, is een top docent

L. Clement (21-06)

Gevolgd in Hasselt

Zeer boeiende cursus om een eerste degelijk inzicht te krijgen over de visie van TCM mbt voeding. Dit is geen praktijkgerichte les waar praktische combinaties aan bod komen. Heel interessant. Super docent, zo kennen we Jos.

M. Verbeek (21-06)

Gevolgd in Hasselt

Het was super om deze te volgen omdat voeding mij heel erg interesseert. Ik ben met mijn voetjes terug op de grond gezet omdat ik dacht, je doet het toch goed maar het kan nog beter en veel bijgeleerd! Top ook voor Jos, zoveel passie!

H. Demurie (21-06)

Gevolgd in Hasselt

Jos kan het heel goed en eenvoudig uitleggen. Hij bezit een enorme kennis.

V. Vervecken (18-05)

Gevolgd in Hasselt

Zeer leerrijke cursus gegeven door een Jos die een top-leraar is.

S. Vanwinckel (04-05)

Gevolgd in Hasselt

Heel interessante cursus gegeven door een zeer gepassioneerde docent met tonnen kennis.

L. Wijnands (15-09)

Gevolgd in Hasselt

Een echte belevenis als leek en aanrader voor ieder die eens een andere kant van voedingsleer durft te bekijken.

W. de Jonge -Sponselee (13-09)

Gevolgd in Hasselt

ik hoop hier in onze salon iets mee te kunnen doen. Er is zeer goed les gegeven in ieder geval.

N. Vandekerkhove (16-12)

Gevolgd in Hasselt

Iedereen zou dergelijke cursus moeten volgen om te beseffen hoe ziek we onszelf kunnen maken door verkeerde dingen te eten!

S. MOENS (15-12)

Gevolgd in Hasselt

Wederom een heeeel interessante cursus. Voor iedereen aan te raden.

D. Vanhaeren (08-12)

Gevolgd in Hasselt

Zeer leerrijke en boeiende cursus, gegeven door een docent die weet waarover hij spreekt en het eveneens goed kan overbrengen. Zeker aan te raden!

K. Verstraete (14-10)

Gevolgd in Hasselt

Geboeid vanaf de eerste minuut en dit gedurende de hele lesdag. Zeer waardevolle cursus, met veel randinformatie en direct toepasbaar in de praktijk.

N. Lambrix (29-06)

Gevolgd in Hasselt

Enorme hoeveelheid informatie! Maar zeker heel boeiend en toepasbaar. Ideaal voor voedingsadvies indien er nood aan is.

Veelgestelde vragen

 • Opleidingskost vergoed door UWV?+

  Ben je werkloos in Nederland? Dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een vergoeding van je opleidingskosten door het UWV. Niet iedereen die werkloos is, kan hier gebruik van maken. Dit hangt van je situatie en traject af. Wij raden je aan om je contactpersoon bij het UWV aan te spreken en naar de mogelijkheden tot vergoeding te vragen. UWV vergoedt enkel de opleidingen die wij in Nederland organiseren en niet de opleidingen in België.
 • Is de campus in Hasselt bereikbaar met het openbaar vervoer?+

  Ja, je kan onze campus bereiken met het openbaar vervoer. Elk uur vertrekt er een bus vanuit Hasselt station (NMBS / De Lijn) richting campus Hasselt. De dichtstbijzijnde bushalte is "Heidestraat" op de Genkersteenweg, ter hoogte van de winkel Blokker.
 • Kan ik betalen met de KMO-portefeuille?+

  Enkel opleidingen voor knelpuntberoepen komen in aanmerking voor subsidie via de KMO-portefeuille. Hierdoor komt enkel de kappersopleiding binnen ons opleidingsaanbod in aanmerking voor gebruik van de KMO-portefeuille. Alle Vlaamse KMO's en zelfstandigen (ook in bijberoep) kunnen gebruikmaken van de KMO-portefeuille. Hierdoor geniet je van 30% korting op je totale opleidingsbedrag (max. 7.500 euro per jaar). Tijdens het aanvragen van je subsidie via de KMO Portefeuille zal er gevraagd worden naar het registratienummer van de school. Dan mag je deze code opgeven: DV.O214286.