Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Welke ingrediënten in cosmetica zijn effectief tegen acne?

4 februari 2021 | Schoonheidszorg
Welke ingrediënten in cosmetica zijn effectief tegen acne?

Het is een misvatting dat acne alleen een probleem is van tieners. Er zijn ook veel volwassenen die met dit huidprobleem kampen. Als schoonheidsspecialiste kun je veel voor hen betekenen. Je kunt ze helpen om hun huid in topconditie te houden, zodat acne minder kans krijgt. Daarbij kun je met jouw behandelingen acne-littekens voorkomen en verminderen. Daarnaast is het belangrijk om je te verdiepen in ingrediënten in cosmetica die effectief zijn tegen acne. Welke ingrediënten zijn dat?

Acne aanpakken als specialisatie in je salon

Eerst en vooral is het belangrijk om te beseffen dat acne uiteenlopende oorzaken kan hebben, waaronder stress, hormoonschommelingen, medicatie, slaaptekort, etc. In het geval van acne maakt de huid te veel talg aan. Het natuurlijke evenwicht van de huid is hierdoor verstoord en bacteriën krijgen de kans om de poriën te verstoppen en ontstekingen te veroorzaken. Dit manifesteert zich in puistjes. Bij ernstige acneklachten verwijs je je klant door naar een dermatoloog. Je kunt wel ondersteunende behandelingen aanbieden om de huid in optimale conditie te houden.

Hoe breng je de huid in balans?

Daar leer je alles over in onze Opleiding Schoonheidsspecialiste of in onze Opleiding Huidexpert. Veel mensen smeren dag- en nachtcrème, waar weten eigenlijk niet wat ze precies op hun huid smeren en wat het effect is van de ingrediënten. Men denkt de huid te helpen, maar vaak heeft het zelfs een averechts effect. De verkeerde ingrediënten in cosmetica kunnen de huid irriteren of bijvoorbeeld de talgproductie juist versterken. In plaats van dat ze de huid goed doen, raken ze steeds verder van hun doel verwijderd, namelijk een zuivere, frisse en stralende huid!

Welke ingrediënten in cosmetica zijn effectief tegen acne?

Doordat acne zo’n vervelend en veelvoorkomend probleem is, hebben we bij Wellness Academie een speciale opleiding ontwikkeld voor wie zich hierin wil specialiseren. Dit is de Opleiding Acne Specialisatie. In deze opleiding leer je nog veel meer over het ontstaan van acne, de verschillende soorten acne-behandelingen en de ingrediënten in cosmetica die effectief zijn tegen deze huidaandoening. We geven hier alvast meer informatie over enkele van deze ingrediënten en hoe ze worden gebruikt:

Salicylzuur in chemische peelings

Dit is een van de belangrijke ingrediënten in cosmetica die effectief is tegen acne. Het heeft een peelende werking. Oftewel, het weekt dode huidcellen aan de oppervlakte van de huid los en verhelpt verstopte poriën. Vaak is het percentage aan salicylzuur in ‘normale’ cosmetica niet voldoende om acne aan te pakken. Het kan wel zeer effectief zijn in professionele chemische peelings (fruitzuur peelings). Voer deze behandelingen alleen uit als je hiertoe bent opgeleid, bijvoorbeeld via onze Cursus Chemisch Peelings/Fruitzuren.

Exfoliërende producten met benzoylperoxide

Benzoylperoxide wordt al jarenlang met veel succes ingezet tegen acne en is bewezen effectief. Het is verkrijgbaar in de vorm van gel. Dit ingrediënt maakt korte metten met de bacterie, Propionibacterium acnes, de veroorzaker van acne. De producten met benzoylperoxide kunnen de huid licht irriteren. Breng daarna dan ook een goede hydraterende dagcrème aan. Let op: er kunnen soms allergische reacties optreden en het heeft een blekende werking op kleding en haren!

Ontstekingsremmende ingrediënten in cosmetica

Verder is het belangrijk om bij het behandelen van acne te letten op ingrediënten die een bewezen ontstekingsremmende werking hebben. Dit betekent dat ze de bacteriën die de puistjes veroorzaken tegengaan. Enkele van deze ingrediënten zijn:

 • Allantoïne
  Dit ingrediënt komt uit de smeerwortel en verzacht de huid. Het heeft een antibacteriële werking en helpt bovendien de huid te exfoliëren en te hydrateren. Het gaat eveneens irritatie en jeuk tegen.
 • Niacinamide (B3)
  Dankzij de licht exfoliërende en antibacteriële werking is dit ingrediënt ook effectief tegen acne.
 • Vitamine C
  Een serum met een hoge concentratie aan vitamine C gaat huidontstekingen tegen. De kwaliteit van het serum is hierbij essentieel, want je hebt een stabiele en effectieve vorm van vitamine C nodig om voldoende van de werking te profiteren. Het serum moet goed verpakt zijn, want vitamine C is heel gevoelig voor licht en lucht, waardoor de werking minder kan worden.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie