Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat kan ik verwachten van shiatsu massage?

20 juli 2020 | Massage & Therapieën
Wat kan ik verwachten van shiatsu massage?

Ben je op zoek naar een geschikte massagebehandeling? Dan kom je als je het aanbod aan behandelingen bekijkt allerlei soorten massages tegen. Maar wat houden ze allemaal in? We gaan in dit artikel in op wat je kunt verwachten van een shiatsu massage. Het is een behandeling afkomstig uit het oude Japan en overgenomen uit de oude traditionele Chinese geneeskunst, maar die tegenwoordig ook heel populair is in het westen.

Shiatsu wat is dat eigenlijk?

Shiatsu betekent letterlijk vingerdruk, gezien ‘shi’ voor ‘vinger’ staat en ‘atsu’ voor ‘druk’. Maar het is uiteraard veel meer dan dat! Het is een behandelvorm waarbij voornamelijk de duimen, vingers en handpalmen worden gebruikt om druk uit te oefenen op het lichaam. Het doel hiervan is om interne stoornissen te corrigeren en de algehele gezondheid te verbeteren, te behouden of om het herstel bij specifieke klachten te bevorderen. De oude Japanse en Chinese geneeswijzen gaan ervan uit dat door het lichaam allerlei energiebanen (meridianen) en acupunten (energiecentra) lopen die de levenskracht (Ki) laten stromen en die in verbinding staan met bepaalde organen. Shiatsu richt zich op het stimuleren en regelen van dit energetisch systeem.

Oosterse kijk op gezondheid

De oosterse kijk op gezondheid is voor veel westerlingen nog geheel nieuw. De mens wordt binnen deze traditie als één geheel gezien en de mens maakt deel uit van zijn omgeving. Om gezond te blijven moeten alle factoren in perfecte balans zijn; fysiek, mentaal, aanleg voor ziekte, emoties, omgeving (natuur), levensstijl en voeding. Om in balans te blijven dien je je steeds aan te passen aan de veranderingen in zowel je lichaam als in de buitenwereld om je heen. Wanneer je dat niet doet, kan er een disbalans ontstaan, waardoor je gezondheidsklachten kunt krijgen. Shiatsu is een behandeling die je kan helpen om in balans te blijven door het zelfhelend vermogen aan te spreken, waardoor eventuele klachten verminderd worden.

Hoe verloopt een shiatsu behandeling?

 • Voordat de therapeut begint met het uitvoeren van de behandeling, zal hij of zij eerst een intake houden, waarin je wordt gevraagd naar je gezondheid, naar eventuele klachten, jouw wensen en verwachtingen. Op die manier kan de therapeut daar de behandeling op afstemmen.
 • Vervolgens neem je plaats op de grond op een futon; een dikke katoenen doek met een massagekussen. In tegenstelling tot bij veel andere soorten massages hoef je voor een shiatsu behandeling je kleren niet uit. Het is wel aan te raden om comfortabele, losse kleding aan te doen.
 • Tijdens de behandeling zul je afwisselend op je buik, rug en eventueel op je zij moeten liggen. De shiatsu therapeut zal een massage uitvoeren en op punten verspreid over je lichaam druk uitoefenen. De behandeling duurt doorgaans 45 tot 50 minuten.

Hoe voelt een shiatsu massage aan?

Een shiatsu massage is een ontspannende behandeling. De druk wordt soms mild en soms wat krachtiger uitgevoerd. Op sommige plekken op het lichaam waar spanningen zich hebben opgehoopt kun je soms onder invloed van de druk wat lichte pijn of spanning voelen, maar dit mag niet ongemakkelijk aanvoelen.

Shiatsu helpt je om je hoofd leeg te maken van alle beslommeringen van alledag en om je aandacht op je lichaam te richten. Iets wat veel mensen vandaag de dag ‘vergeten’. Je wordt bewuster van je lichaam en van waar eventuele blokkades zitten. Wanneer je regelmatig een shiatsu massage ondergaat, zul je merken dat je steeds beter aanvoelt wanneer je uit balans raakt, zodat je daar op tijd op kunt inspelen.

Shiatsu is ook een prettige massage om te geven. Je gebruikt voor het uitvoeren van de technieken geen spierkracht, maar je lichaamsgewicht, waardoor het minder inspanning kost. Daarbij geeft het veel voldoening om te zien wat je hiermee allemaal voor mensen kunt betekenen. Je leert er alles over in onze Cursus Shiatsu. Heb je de smaak te pakken, dan kun je ook de volwaardige Opleiding Shiatsubehandelaar volgen.

Voor wie is shiatsu bedoeld?

Voor (bijna) iedereen! Wie kan er niet zo nu en dan een ontspannende massage gebruiken?! Shiatsu is uitermate geschikt voor het verminderen van stress, spanningen, slaapproblemen, pijnlijke spieren en gewrichten, stijfheid, etc. Verder kan shiatsu ook ondersteuning bieden in moeilijke periodes in je leven en tijdens transformatieprocessen. Zowel jong als oud kunnen er baat bij hebben. Bij jongeren kan shiatsu ondersteuning bieden bij bijvoorbeeld concentratieproblemen, bij de werkende bevolking kan het stressklachten verminderen en bij ouderen kan het baat hebben bij klachten als artritis en verminderde beweeglijkheid. Maar je hoeft geen klachten te hebben om shiatsu te ondergaan; het heeft ook een preventieve werking!

Shiatsu in combinatie met andere technieken

Er zijn vandaag de dag zoveel soorten massages voorhanden met elk hun eigen technieken en uitwerkingen. Waarom zou je niet overal het beste uit halen door verschillende massagevormen te combineren? Hiermee kun je je klanten nog beter behandelen. Shiatsu is prima te combineren met andere technieken, zoals manuele lymfedrainage, cranio-sacraaltherapie of voetreflexologie. Ook hiervoor kun je bij Wellness Academie een cursus volgen. Bekijk hier ons complete aanbod aan Massage Opleidingen!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie