• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

De rol van de schoonheidsspecialist bij hormonale acne

14 oktober 2020 | Schoonheidszorg
De rol van de schoonheidsspecialist bij hormonale acne

Als schoonheidsspecialist(e) krijg je in je salon ongetwijfeld te maken met klanten die last hebben van acne. Er bestaan echter vele vormen en oorzaken van acne. Het is bovendien een misvatting dat het alleen een probleem is onder tieners. Een van de soorten acne is hormonale acne. De huidklachten worden veroorzaakt door schommelingen in de hormoonbalans. Veel vrouwen hebben hier last van. Wat is nu precies de rol van de schoonheidsspecialist(e) bij hormonale acne? Hoe kun je deze klanten op de juiste manier helpen? Lees hier meer!

Hormonen en acne, hoe zit dat nu?

Het is bekend dat hormonen een sleutelrol kunnen spelen bij acne. Er is echter nog niet helemaal duidelijk hoe dit precies werkt. Wat men wel weet, is dat androgene hormonen verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van talg. Androgenen hormonen worden ook wel ‘mannelijke’ hormonen genoemd. Dit is verwarrend, want ze komen ook bij vrouwen voor. Onderzoek wees uit dat er androgeenreceptoren aanwezig zijn in talgklieren en in de cellen van de poriën. Bij hoge gehaltes aan het androgene hormoon testosteron en zijn afbraakproduct DHT, binden deze zich aan de talgklieren in de huid. Deze gaan hierdoor meer talg aanmaken. Dit werkt bacteriën in de hand, waardoor er ontstekingen, oftewel puistjes, ontstaan.

Hoe herken je hormonale acne?

Acne kan veel oorzaken hebben. Hormonale acne kun je herkennen aan een combinatie van factoren, waaronder:

 • Voornamelijk acne rond de mond, kin en kaaklijn
 • Gaat gepaard met overige hormonale klachten
 • Verergert op specifieke momenten van de maandelijkse cyclus
 • Het gaat vaak om een cystische vorm van acne
 • De acne is zeer hardnekkig

Wat is de rol van de schoonheidsspecialist(e) bij hormonale acne?

Tot jouw rol van schoonheidsspecialist(e) bij hormonale acne behoort op de eerste plaats het herkennen van deze vorm van acne. Een van de kenmerken van hormonale acne is bovendien dat lokale behandelingen van de huid de acne niet verhelpen. De oorzaak van het probleem ligt in een hormonale disbalans. De diagnose dient altijd door een arts gesteld te worden. De behandeling van de hormonale acne is eveneens het terrein van een arts. Bij ernstige en hardnekkige klachten is het verstandig om je klant door te verwijzen naar een arts. Toch kun je als schoonheidsspecialiste wel een bijdrage leveren aan het verminderen van de klachten. Nog geen diploma? Volg dan onze Opleiding Schoonheidsspecialist(e)!

Welke acne behandelingen kun je uitvoeren?

Jouw rol van schoonheidsspecialiste bij hormonale acne is om de huid in optimale conditie te houden. Hiermee kun je helpen om de klachten zo veel mogelijk te beperken. We geven hieronder een overzicht van enkele behandelingen, waarmee je als schoonheidsspecialiste acneklachten kunt verminderen:

Peelings

Met behulp van een peeling verdun je de hoornlaag. Dit is belangrijk om de huid zo goed mogelijk te laten functioneren en gezond te houden. De opgestapelde dode huidcellen kunnen er namelijk voor zorgen dat de celdeling en de bloedcirculatie in de huid vertraagt. Een verdikte hoornlaag zal bovendien minder goed de huidverzorgingsproducten opnemen. Kies altijd voor grondige, maar milde peelings, bijvoorbeeld middels microdermabrasie of zachte fruitzuur peelings. Let op: niet bij actieve acne!

Comedonen verwijderen

Comedonen, ook wel mee-eters genoemd, kunnen ontstekingen veroorzaken en tot puistjes leiden. Daarom is het belangrijk om ze op tijd te verwijderen. Door de huid eerst op te warmen met een infrarood lamp maak je dit gemakkelijker. Je kunt de comedonen verwijderen met je vingers (altijd handschoenen aandoen), comedonendrukker, steriele naaldjes of met een vacuümzuigapparaat.

Advies huidverzorging

Gebruik tijdens de gelaatsbehandeling producten met talg regulerende en kalmerende ingrediënten, die de acne zo rustig mogelijk houden. Geef je klant ook adviezen over de dagelijkse huidverzorging thuis. Raad huidverzorgingsproducten aan die speciaal bedoeld zijn voor de vette huid en producten met hoornstof splitsende stoffen die helpen om de hoornlaag dun te houden.

Bijscholingen voor schoonheidsspecialisten

Wil je je klanten met acne nog beter van dienst zijn? Dan biedt Wellness Academie enkele interessante bijscholingen aan. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Cursus Acne Specialisatie of een Opleiding Skin Expert? Schrijf je op tijd in!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie