Summerschool Schoonheidsspecialiste & Schoonheidsspecialiste 15% (meer info)
Summerschool Schoonheidsspecialiste & Schoonheidsspecialiste 15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Zin en onzin van het huiddieet (skin fasting)

17 december 2019 | Schoonheidszorg
Zin en onzin van het huiddieet (skin fasting)

Heb je al gehoord van de laatste beauty trend die skin fasting heet? Skin fasting of het ‘huiddieet’ zijn termen die we steeds vaker tegenkomen. Het betekent dat je gedurende een week of langer geen verzorgingsproducten op je huid smeert. Dat scheelt straks in je portemonnee. Deze trend is afkomstig uit Japan en is in korte tijd wereldwijd populair geworden. Wordt je huid hier echt beter van? De docenten van onze opleiding schoonheidsspecialiste geven antwoord.

Waarom een huiddieet?

Het idee achter skin fasting is dat je hiermee het herstellend vermogen van de huid stimuleert. Het zou als een detox behandeling voor de huid werken, waardoor ook de beschermende functie van de huid wordt verbeterd. Onze huid zou lui worden van al die verzorgingsproducten die we erop smeren. Zo zouden vocht inbrengende ingrediënten ervoor zorgen dat onze huid zelf geen talg meer aanmaakt. Door dus een tijdje te stoppen met smeren, stimuleren we de huid weer om zelf aan het werk te gaan. Werkt dit echt zo?

De huid kan zich aanpassen

Het is waar dat de huid zich kan aanpassen aan de omgeving. Bevinden we ons in een vochtige omgeving, dan zal de huid minder talg produceren. Is de lucht juist droog, dan zal de huid juist meer talg aanmaken. Zo zijn er veel factoren die van invloed zijn op de werking van de huid, zoals de omgeving, het klimaat, de seizoenen en ook ons dagelijks huidverzorgingsritueel. Smeer je elke dag een vocht inbrengende crème op je huid, dan zal deze hierop reageren door zelf minder talg aan te maken. Het gebruik van te veel huidverzorgende producten of de verkeerde producten kan de huid daarom negatief beïnvloeden.

Huidverzorging zoals huidverzorging bedoeld is

Binnen onze Opleiding Schoonheidsspecialiste en de Cursus Gelaatsverzorging leer je huidverzorging zoals huidverzorging bedoeld is. Hiermee willen we zeggen dat huidbehandelingen en producten gericht zijn op het ondersteunen en stimuleren van de natuurlijke werking van de huid. Geef de huid alleen wat het echt nodig heeft! De huid is doorgaans goed in staat om zichzelf te onderhouden en te herstellen. Het idee van een huiddieet of skin fasting is dus geen gek idee. In de meest ideale situatie zou je eigenlijk geen huidverzorgende producten nodig hebben. In de praktijk blijkt het echter erg lastig om voortdurend de huid perfect in balans te houden.

Is huidverzorging dan eigenlijk gewoon overbodig?

Nee, om nu helemaal niet meer naar je huid om te kijken is geen goed idee. Wat je zeker niet moet overslaan is om ’s morgens en ’s avonds een goed reinigingsproduct te gebruiken. Je huid wordt dagelijks blootgesteld aan allerlei vervuilende factoren. De huid neemt veel stoffen op uit onze omgeving. Denk bijvoorbeeld aan cosmetica en luchtvervuiling. Sommige stoffen kunnen zelfs in de bloedbaan terechtkomen. Heb je last van een huidprobleem, dan is het bovendien extra belangrijk om aandacht te besteden aan het verzorgen van je huid en om de behandelingen en producten daarop perfect af te stemmen. Laat je daarvoor adviseren door een gecertificeerde schoonheidsspecialiste. Bekijk hier ook eens onze Cursus Acne Specialisatie.

Huiddieet; zin of onzin?

Het idee achter het huiddieet is geen onzin. Het zal alleen in de praktijk niet voor iedereen werken. Het reinigen van de huid met een milde cleanser moet je sowieso niet overslaan. Daarbij heeft vrijwel iedereen baat bij het aanbrengen van een hydraterende crème. Let wel, soms denken mensen te snel dat ze een droge huid hebben, bijvoorbeeld na het reinigen. De huid kan dan iets trekkerig aanvoelen. Als je dan even wacht met het aanbrengen van crème, zul je merken dat dit gevoel verdwijnt. De huid heeft zichzelf ondertussen aan het werk gezet en voldoende talg geproduceerd. Die extra vette crème of super speciale veel te dure crème is dan niet nodig.

Last van een onrustige huid? Ontdek waar het door komt!

Heb je erg veel last van een onrustige huid? Dat kan mogelijk veroorzaakt worden door te veel cosmetica, te agressieve producten of door het gebruik van producten die niet bij jouw huidtype passen. Een zogenaamd ‘huiddieet’ kan dan een oplossing zijn om je huid tot rust te brengen en zijn natuurlijke balans te hervinden. Ga vervolgens op zoek naar een basic huidverzorgingsroutine met producten die je huid echt nodig heeft om optimaal te functioneren en om er stralend en gezond uit te zien. Wil je alles weten over huidverzorging en ook anderen hiermee op een deskundige manier helpen? Dan is onze Opleiding Skin Expert beslist een aanrader!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie