• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Zijn groene beauty producten altijd beter?

17 mei 2023 | Schoonheidszorg
Zijn groene beauty producten altijd beter?

Tegenwoordig moet alles zo ‘groen’ mogelijk zijn. We associëren dit met producten die milieuvriendelijk en duurzaam zijn. Echter, zijn groene beauty producten ook altijd beter voor de huid? Dat is een vraag waar de beauty experts van Wellness Academie hier het licht op schijnen. Als schoonheidsspecialist of skin expert wil je natuurlijk alleen maar het allerbeste voor je klanten. Kun je met enkel groene beauty producten wel topresultaten behalen en zo je klant perfect helpen? Lees hier gauw meer!

Wat zijn groene beauty producten?

Om de vraag of groene beauty producten altijd beter zijn te beantwoorden, is het belangrijk om eerst te bepalen wat we hier precies mee bedoelen. Allereerst zijn ‘groene beauty producten’ een breed begrip, waarmee we verwijzen naar producten die natuurlijke, biologische of veganistische ingrediënten bevatten. Daarnaast houden de leveranciers van deze producten doorgaans ook op andere manieren rekening met het milieu, door bijvoorbeeld te kiezen voor duurzame verpakkingsmaterialen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; de waarheid is dat groene beauty producten niet altijd beter zijn voor onze huid.

‘Groen’ is niet altijd beter voor onze huid!

Hoewel het een positieve ontwikkeling is dat steeds meer mensen kiezen voor puur natuurlijke ingrediënten en oog hebben voor duurzaamheid, is het niet altijd beter voor de huid. Zo kunnen ook natuurlijke ingrediënten in huidverzorgingsproducten de huid irriteren. Zeker ook als ze niet op de juiste manier worden gebruikt. Een goed voorbeeld daarvan zijn essentiële oliën. Dit zijn sterk geconcentreerde natuurlijke oliën, die erom bekendstaan dat ze vaak huidirritatie of allergische reacties veroorzaken. Wil je veilig met essentiële olie leren werken? Mis dan niet onze cursus aromatherapie.

Of groene beauty producten geschikt zijn, hangt ook af van het type huid dat je hebt. Als je een normale huid hebt die weinig eisen stelt, is de keuze van producten minder kritisch dan wanneer je een erg droge, vette of gevoelige huid hebt die extra aandacht vereist. Het is dus belangrijk om rekening te houden met de specifieke kenmerken van de huid, evenals met de concentratie en formule van de ingrediënten bij het kiezen van de juiste beauty producten. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat de producten veilig en effectief zijn voor jouw huidtype. Als je meer wilt leren over een adequate basis huidverzorging, dan kun je een kijkje nemen bij onze cursus gelaatsverzorging.

Kennis van de huid en ingrediënten is essentieel

Voor het kiezen van de juiste beauty producten is het belangrijk om altijd goed de ingrediëntenlijst te checken. Laat je niet alleen maar verleiden door de teksten op de verpakking. Helaas is het ontrafelen van de ingrediëntenlijst, vanwege de lastige benamingen, nog niet zo gemakkelijk.

 • Wat betekenen die allemaal?
 • Wat zijn de effecten van deze stofjes?
 • Is het natuurlijk of juist niet?
 • Heeft mijn huid hier baat bij?

Schoonheidsspecialist is niet voor niets een vak apart. Vind je dit ook zo interessant? Neem dan hier een kijkje bij onze opleiding schoonheidsspecialist en school je eventueel verder door ook de opleiding skin expert te volgen. In deze opleidingen leer je onder andere meer over ingrediënten in beauty producten.

Soms zijn niet-groene ingrediënten juist effectiever

Er wordt vaak negatief gesproken over niet-groene conserveringsmiddelen in beauty producten. Toch zijn deze essentieel in cosmetica. Ze beschermen het product namelijk effectief tegen besmetting door bacteriën en schimmels. Zouden deze bewaarstoffen er niet in zitten, dan kan dit leiden tot huidinfecties, roodheid en puistjes.

Ook vitaminen in beauty producten zijn soms synthetisch in plaats van natuurlijk. Zo is vitamine C in pure en natuurlijke vorm zeer instabiel, vooral onder invloed van zuurstof en zonlicht. Hierdoor gaat de positieve werking ervan op de huid snel verloren en kan soms zelfs averechts werken. Daarom kan een synthetisch vitamine C-derivaat beter zijn, omdat deze stabieler is en een langere houdbaarheid heeft. Daarbij kunnen sommige vitamine C-derivaten ook nog eens beter door de huid worden opgenomen, dan de natuurlijke en pure variant.

Daarnaast kunnen synthetische ingrediënten, zoals retinol en vitamine C, op een veel effectievere manier bepaalde huidproblemen verminderen, dan niet-groene beauty producten. Deze twee stofjes worden samen bijvoorbeeld zeer effectief ingezet om huidveroudering, zoals rimpels, verslapte huid en pigmentvlekjes, tegen te gaan en te verminderen. Het feit dat deze bestanddelen synthetisch zijn, wil dus niet zeggen dat ze schadelijk zijn voor de huid.

Zijn groene beauty producten altijd beter?

Het antwoord op deze vraag is dat groene beauty producten niet altijd beter zijn. Je moet als schoonheidsspecialist of skin expert steeds per klant bepalen, wat de beste behandelmethode en wat de beste ingrediënten zijn om de huid te verbeteren. Dit betekent niet dat we helemaal moeten afzien van groene beauty producten. Als je het belangrijk vindt om milieuvriendelijke en duurzame producten te gebruiken, zijn er genoeg opties op de markt. Het is wel belangrijk om hierbij kritisch te blijven en te zoeken naar producten, die zowel effectief als veilig zijn. Door te begrijpen wat er in beauty producten zit, kan je ervoor zorgen dat je de beste keuzes maakt voor de huid van je klanten én voor het milieu. Bij Wellness Academie bereiden we je graag voor op een succesvolle carrière in de beauty branche. Bekijk hier het overzicht van al onze schoonheidszorg opleidingen en cursussen!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie