Actie -10% op alle cursussen en opleidingen van 2024 (meer info)
Actie -10% op alle cursussen en opleidingen van 2024 (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wimperserum; zin of onzin?

18 februari 2021 | Schoonheidszorg
Wimperserum; zin of onzin?

Een van de meest gestelde vragen in het beauty salon is: hoe krijg ik mooie volle wimpers? Voor wie van nature of door het verkeerd gebruik van mascara geen volle of beschadigde wimpers heeft, bestaan er speciale producten om dit te bereiken. Misschien heb je weleens gehoord van een wimperserum, dat je wimpers sneller zou laten groeien. Hoe zit dit nu echt? Heeft het zin of is het onzin? Waar moet je op letten? En wat zijn de mogelijke alternatieven?

Bevordert een wimperserum de groei van wimperhaartjes?

Er wordt weleens beweerd dat een wimperserum de wimperharen sneller, langer en voller laat groeien. Dat komt omdat de eerste wimperserums een ingrediënt bevatten dat bimatoprost heet. Een oogarts ontdekte dat, bij mensen die hij oogdruppels voorschreef met dit bestanddeel, de wimpers daadwerkelijk sneller groeiden. Daarom ging men dit ingrediënt ook in wimperserums toepassen. Dit bleek echter niet zonder risico, want het had gevaarlijke bijwerkingen: geïrriteerde ogen, jeuk, het verkleuren van het ooglid, terugkomende oogontstekingen en zelfs de kleur van de ogen kan er door veranderen. Dit geneesmiddel mag dus niet meer in wimperserums gebruikt worden.

Blijf oppassen met wimperserums!

Hoewel de wimperserums met bimatoprost uit de handel zijn, raden we je aan om toch op te letten met wimperserums. Er zitten nog steeds bestanddelen in die de ogen kunnen irriteren, omdat deze bijvoorbeeld verwant zijn aan bimatoprost en vergelijkbare bijwerkingen hebben. Let daar dus op als je een wimperserum aanschaft. Ingrediënten in wimperserums die geen kwaad kunnen en die wel goed zijn voor de wimperhaartjes zijn: o.a. keratine, hyaluronzuur en castorolie. Maar hoe zit dat nu precies? Werken deze wimperserums stimulerend op de haargroei? Nee, dat doen ze niet. Ze hebben echter wel een andere positieve invloed.

Wat doet een wimperserum nu precies?

Dat een wimperserum de haargroei stimuleert is onzin. Wat het daarentegen wel doet, is de wimperhaartjes beschermen. Wimperhaartjes vallen na een aantal weken vanzelf uit. Er komen dan weer nieuwe haartjes voor in de plaats. Doordat elk haartje in een andere haargroeifase zit, zullen je wimpers nooit allemaal tegelijk uitvallen. Wanneer je bijvoorbeeld te hard wrijft over je wimpers, vaak een wimperkruller gebruikt of veel waterproof mascara gebruikt die de haartjes hard en breekbaar maakt, kun je te veel haartjes tegelijk verliezen. Je wimpers zien er dan uitgedund uit. Een wimperserum kan je helpen om de haartjes te beschermen. Je verlengt op die manier de haargroeifase, waardoor ze minder snel uitvallen. Dit resulteert in lange en volle wimpers.

Hoe gebruik je een wimperserum?

Ga steeds heel voorzichtig te werk bij het aanbrengen van een wimperserum. Het is belangrijk dat je oogleden en wimpers schoon en droog zijn. Let op: bij het reinigen van de ogen en wimpers niet hard wrijven. Gebruik een mild reinigingsmiddel dat geschikt is voor de ogen en wimpers. Wimperserum zit in een verpakking, die lijkt op die van mascara. Je brengt het dus ook aan met een ‘mascaraborsteltje’. Je begint bij de aanzet van de wimpers naar de uiteinden toe. Pas op dat het product daarbij niet in de ogen komt. Je kunt daarna mascara aanbrengen. Zorg wel dat het serum eerst goed droog is, anders veeg je het ervan af. Je zult een paar weken geduld moeten hebben voor het resultaat zichtbaar is. Je wimpers hebben de tijd nodig om te groeien.

Mooie wimpers; hoe het ook kan!

Er zijn ook nog andere oplossingen voor mooie wimpers:

Wimperextensions
Een van de mogelijkheden is om wimperexensions te laten plaatsen volgens de wimper voor wimper methode. Hiermee kun je mooie, volle wimpers bekomen met een natuurlijke uitstraling. Een wimperstyliste kan de extensions perfect afstemmen op de wensen van de klant, voor wat betreft de lengte en de krul. Je kunt deze techniek ook zelf leren en anderen blij maken met deze behandeling door onze Cursus Wimperextensions te volgen.

Lash lift
Een andere mogelijkheid voor volle wimpers is een wimperlift of lash lift. In onze Cursus Lash Lift leer je hoe je met speciale lotions de wimpers wekenlang mooi in de krul zet. Mascara en wimperkrullers zijn overbodig, waardoor de wimpers in de tussentijd gezond kunnen groeien. De lotions die worden gebruikt hebben namelijk eveneens een verzorgende werking. Wil je alles leren over mooie wimpers en wil je een volleerde wimperstyliste worden? Bekijk dan hier onze Opleiding Lash Expert.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie