Actie -10% op alle cursussen en opleidingen van 2024 (meer info)
Actie -10% op alle cursussen en opleidingen van 2024 (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat wordt er bedoeld met spiertesten?

2 februari 2022 | Massage & Therapieën
Wat wordt er bedoeld met spiertesten?

Heb je al vaker wat gehoord over spiertesten en ben je hier nieuwsgierig naar geworden? Dan ben je hier op het juiste adres. Wanneer we het hebben over spiertesten, dan hebben we het niet over het testen van de spierkracht, maar over de reflex van spieren die ons meer inzicht geeft in het onbewuste van de mens en in de energiebalans. Wellness Academie geeft antwoord op veelgestelde vragen over spiertesten of ‘kinesiologie’ en we vertellen je meer over wat je met deze methode voor mensen kunt betekenen.

Spieren kunnen je meer vertellen dan je denkt!

Het is niet vreemd als je bij spiertesten in eerste instantie aan ‘spierkracht’ denkt. Spieren vormen een essentieel onderdeel van ons bewegingsapparaat. Het blijkt echter dat spieren op veel meer fronten verbonden zijn met de rest van ons lichaam. Veel mensen weten niet dat spieren ons ook informatie verschaffen over onbewuste processen. Ze kunnen je daarbij ook veel vertellen over hoe het gesteld is met de energetische balans van de betreffende persoon. Dat komt doordat spieren onder meer via de zenuwen verbonden zijn met de hersenen. De hersenen geven op hun beurt weer signalen af die tot een reactie van een spier kan leiden. Verder staan spieren ook in verbinding met energiebanen of meridianen uit de Chinese Traditionele Geneeskunde. Zie hier ook onze Cursus Meridianen- en Elementenleer.

Hoe werkt spiertesten dan?

Bij het uitvoeren van een spiertest geeft de kinesioloog een prikkel aan een spier. Dat kan bijvoorbeeld door lichte druk uit te oefenen op een spier in de arm, die in een bepaalde houding wordt gehouden. De ontvanger van de spiertest zal dan zijn best doen om de arm op de plaats te houden. Soms lukt dat niet en reageert de spier ‘zwak’. Dit kan veroorzaakt worden door te veel stress. Dat kost namelijk energie, waardoor de spier niet sterk reageert om de arm op de plaats te houden. Wat de oorzaak van deze stress is kan zeer uiteenlopen. We bezien bij het spiertesten ‘stress’ dan ook binnen een ruime context. Stress kan onder meer veroorzaakt worden door emotionele problemen, mentale klachten of misschien zijn er wel problemen op het gebied van voeding. Er is in ieder geval sprake van een disbalans.

Ter illustratie!

Stel je voor dat iemand zich prima voelt en sterk in zijn schoenen staat. Dat zal je bij een spiertest merken doordat spieren ‘sterk’ reageren. Binnen de kinesiologie zeggen we dan dat deze persoon in zijn kracht staat. Denk daarentegen eens aan wat mensen doorgaans voelen als ze slecht nieuws te horen krijgen? Dit geeft vaak de sensatie dat de grond onder je voeten wordt weggeslagen, oftewel dat je door je benen zakt. Vaak vragen mensen ook, als ze aan iemand slecht nieuws gaan vertellen, of deze persoon niet eerst even wil gaan zitten. De spieren verslappen vanwege de negatieve stress. Door onze cursus spiertesten te volgen, kun je leren om mensen te helpen om opnieuw in hun kracht te staan.

Help mensen om opnieuw in hun kracht te staan

Spiertesten is een zeer waardevol hulpmiddel voor iedere wellness- en massagetherapeut. Je leert om op een efficiënte manier diverse spieren te testen binnen verschillende situaties om te ontdekken of deze ‘sterk’ of ‘zwak’ zijn. Daarbij leer je om deze signalen goed te analyseren en te interpreteren, om gemakkelijk disbalansen op te sporen. In de cursus is bijvoorbeeld aandacht voor hoe je middels een spiertest bepaalde relaties kunt leggen. Elke spier heeft specifieke relaties met bepaalde meridianen, reflexpunten, organen, zenuwen of wervels. Met behulp van spiertesten kun je je klant inzicht geven over de aard van zijn klachten. Op basis daarvan kan een behandelplan opgesteld worden om deze klant zo goed mogelijk te helpen. Onze Cursus Anamnese is mogelijk ook interessant voor je!

Voor wie is een cursus spiertesten geschikt?

Onze cursus spiertesten is bedoeld voor iedereen met interesse in het verkrijgen van een beter inzicht in lichamelijke en geestelijke disbalans. Deze kennis en vaardigheden komen van pas in elke wellness- en massagepraktijk. Je leert hoe je jezelf in balans kunt brengen en hoe je ook anderen weer in hun kracht kunt zetten. Het resultaat is dat mensen zich vitaler en energieker voelen. Meer weten? Schrijf je hier in voor onze Cursus Spiertesten!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie