• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Waarop letten bij triggerpoint massages geven?

3 augustus 2020 | Massage & Therapieën
Waarop letten bij triggerpoint massages geven?

Pijnloos en soepel bewegen, dat is niet voor iedereen de dagelijkse realiteit. Als wellness- en massagetherapeut word je vaak geconfronteerd met mensen met pijnklachten aan het bewegingsapparaat, houdingsproblemen, RSI, spanningshoofdpijnen en dergelijke. Wil je deze mensen effectief kunnen helpen, dan is de triggerpoint massage heel interessant voor jou. Daarom gaan we hier in op de vraag: waarop letten bij triggerpoint massages geven?

Wat is een triggerpoint massage eigenlijk?

Triggerpoint massage is de benaming voor een massage die diep inwerkt op de spieren en dan met name op spierknopen. Deze spierknopen of myofasciale triggerpoints kunnen heel hardnekkig zijn en daardoor voor pijnklachten, bewegingsbeperking, krachtverlies of een tintelend gevoel zorgen. Een belangrijk punt waarop je moet letten bij triggerpoint massages geven, is dat deze spierknopen signalen geven naar andere zones van het lichaam. Mensen kunnen dus pijn voelen op een andere plek, dan waar de daadwerkelijke oorzaak van deze pijn zit. Het is daarom heel belangrijk dat je leert om de triggerpoints correct op te sporen. Ontdek hier ook onze onmisbare bijscholing voor massagetherapeuten, de Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie.

Waarop letten bij triggerpoint massages behandelingen?

Voor de behandeling is het essentieel om een goede intake bij je klant af te nemen. Je wilt vooraf precies in kaart brengen, wat precies de klachten zijn. Daarbij dien je ook goed op de hoogte te zijn van de gezondheid van de klant en alert te zijn op eventuele contra-indicaties voor de behandeling. Stel vervolgens een behandelplan op voor je klant. Vervolgens bereid je je klant voor op de behandeling en leg je uit wat je gaat doen. Vervolgens ga je met behulp van druktechnieken, manipulaties van de spieren en met stretchtechnieken voor gewrichten en bindweefsel de triggerpoints los masseren. Bekijk hier ook eens onze Cursus Anamnese.

Hoe voelt een behandeling aan?

Is je klant op zoek naar een zalige, ontspannende massage en een heerlijk rustmomentje voor zichzelf? Dan is de triggerpoint massage waarschijnlijk niet de juiste keuze. Het is zeker niet de bedoeling dat de behandeling pijn doet, maar het is wel een zeer diep inwerkende massage. Het los masseren van de triggerpoints en het inwerken op de diepere spierweefsels kan soms even onbehaaglijk aanvoelen. Het doel is natuurlijk dat je klant zich er uiteindelijk beter door gaat voelen en het probleem wordt opgelost. Communiceer tijdens de behandeling steeds met de klant om te controleren of de druk die je uitoefent niet te veel of te weinig is.

Belangrijk om te weten na afloop!

Vergeet niet om je klant te vertellen dat hij of zij na afloop en vooral de volgende dag zelfs wat meer pijn kan voelen. De spieren zijn zich dan aan het herstellen. Dit is heel normaal. Het is wel belangrijk dat dit vlot beter wordt en de pijn snel minder wordt. Normaal gesproken zijn er meerdere behandelingen nodig om klachten door triggerpoints te verhelpen. Neem in het behandelplan het aantal sessies op dat je verwacht nodig te hebben, evenals de ‘onderhoudsbeurten’ voor de spieren om toekomstige problemen te voorkomen!

Triggerpoints kunnen heel hardnekkig zijn

Dat triggerpoints zo hardnekkig zijn komt doordat ze veroorzaakt worden door langdurige overbelasting van de spieren of door een blessure. Daarnaast kan ook stress of het verkeerd gebruik van de spieren na verloop van tijd voor spierknopen zorgen. Door de triggerpoint verkort en verkrampt de spier. Daardoor verslechtert de bloedcirculatie in de spier, waardoor deze kracht verliest en er pijnklachten ontstaan. Wat er gebeurt, is dat andere spieren de functie gaan overnemen en op die manier ook overbelast raken. Ook de zenuwbanen komen onder druk te staan, waardoor de pijn uitstraalt. Er ontstaat dus algauw een kettingreactie.

Waarop letten bij triggerpoint massages? De nazorg!

Een belangrijk aspect bij het behandelen van triggerpoints met massage is de nazorg en het geven van instructies voor thuis. Hoe beter je klant deze instructies opvolgt, hoe groter de kans dat jouw behandelingen snel resultaat geven. Geef daarom je klanten oefeningen mee om hun spieren te trainen en om te leren om ze op de juiste manier te gebruiken. Denk hierbij aan bewegings- en houdingsoefeningen en krachttraining. Het kan ook nodig zijn om de voedingsgewoonten aan te passen. Verder is voldoende water drinken eveneens essentieel.

Meer weten?

Wil je alles weten over het geven van triggerpoint massages? Schrijf je dan in voor onze Cursus Triggerpoint Massage in Amsterdam of Hasselt. Het is daarnaast ook mogelijk om deze behandeling online te leren via onze Online Cursus Triggerpoint Massage.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
 • 2 dagen
 • v.a. € 289
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie