Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Waarop letten bij het zetten van highlights?

31 juli 2019 | Haarverzorging
Waarop letten bij het zetten van highlights?

Highlights raken nooit uit de mode. Het is een subtiele haarkleuring, waarbij je enkele lokjes van je haar lichter maakt. Dit zorgt voor een speelse look. Het geeft het effect alsof de zon je haar op bepaalde plekken op natuurlijke wijze wat lichter heeft gemaakt. Je kunt zelf bepalen of je hele subtiele highlights wilt of dat je ze toch iets meer wilt laten opvallen. Ben je nieuwsgierig naar deze behandeling? We vertellen je hier graag meer over waar je op moet letten bij het zetten van highlights.

Passen highlights bij elke haarkleur?

Veel mensen denken dat highlights alleen bedoeld zijn voor mensen met blond of lichtbruin haar. Dat is een misvatting, want ook bij brunettes en mensen met een rode haarkleur staan highlights heel mooi. Binnen deze haarkleuren kun je de highlights heel natuurlijk laten ogen. Bij hele donkere tot zwarte haarkleuren kunnen uiteraard ook highlights aangebracht worden. Je moet er dan wel rekening mee houden dat het een minder natuurlijk effect geeft. Dat heeft ermee te maken dat we gewend zijn om natuurlijke highlights te zien bij lichtere haarkleuren, omdat de zon bij deze haarkleuren de haren gemakkelijker wat lichter maakt.

Houd rekening met je kleurtype

Wat veel mensen niet weten, is dat er veel kleurkeuzes zijn voor highlights. Welke kleur is het meest geschikt voor mijn haar? - zul je nu vast denken. We helpen je hier op weg. Het is belangrijk dat je weet dat bij het kiezen van de juiste kleur highlights de ondergrond heel bepalend is voor een mooi resultaat. Dit betekent dat je moet weten welk kleurtype jij bent: een lentetype, zomertype, herfsttype of wintertype. Elk type heeft zijn eigen kenmerken voor wat betreft huidtint, ondertoon, ogen, haar, etc. Hierover krijg je uitgebreide informatie in onze Cursus Kleurconsulente. Voor het plaatsen van highlights is het doorgaans voldoende om de ondertoon van de huid te bepalen.

De ondertoon van je huid

Het is best lastig om de ondertoon van je huid te bepalen. We maken grofweg een onderscheid tussen warme gele ondertonen, koele roze ondertonen en een neutrale ondertoon waarin de gele of roze kleuren niet overheersen. Om te bepalen wat de ondertoon van jouw huid is, kun je het volgende trucje gebruiken:

 • Gouden sieraden staan mij het mooiste.
  Je hebt een gele, warme ondertoon. Je bent een warm kleurtype. Kies bij voorkeur voor highlights in koele astinten en vermijd liever gouden en oranje tinten.
 • Zilveren sieraden staan mij het mooiste.
  Je hebt een roze, koele ondertoon. Je bent een koel kleurtype. Kies bij voorkeur voor highlights in natuurtinten, zoals natuurlijk lichtblond en lichtbruin. We raden je aan om rode tinten en mahoniebruin te vermijden.
 • Gouden en zilveren sieraden staan je allebei mooi.
  Je hebt een neutrale ondertoon. Je huid heeft geen overheersende roze of gele gloed. De keuren die bij jou passen kunnen verschillen. Een ervaren kapper zal je, op basis van een combinatie van kenmerken als oogkleur, haarkleur en huidtint, goed kunnen adviseren. Daarnaast is het ook een kwestie van uitproberen.

Structuur en conditie van je haar

Het laten plaatsen van highlights is een chemische bewerking, waarbij peroxide wordt gebruikt om je haar lichter te maken. Dit is altijd een aanslag op je haar. Het is daarom belangrijk dat je haar in optimale conditie is, zodat het niet te zeer beschadigd raakt. Heb je van nature droog, dun en broos haar, vraag dan advies aan je kapper over of het laten plaatsen van highlights wel een goed idee is. Je kapper kan je ook vertellen hoe je vooraf en na de behandeling extra goed voor je haar kunt zorgen. Tip: er bestaan ook peroxide- en ammoniakvrije transparante glanskleuringen. Deze producten kleuren je haren niet, maar geven meer glans, waardoor licht door je haren beter wordt gereflecteerd. De eventuele natuurlijke highlights in je haar worden dan geaccentueerd.

Wil je graag meer weten?

Ben je nieuwsgierig naar alles wat met haarverzorging en -kleuring te maken heeft? Dan mag je onze Allround Opleiding Kapper niet missen. Deze volwaardige kappersopleiding bestaat uit drie modules, te weten: de Opleiding Kapper Basis, de Cursus Hairstyling Basis en de Cursus Haarkleuren.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie