• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Oorzaken van jeuk na een massage

23 juli 2020 | Massage & Therapieën
Oorzaken van jeuk na een massage

Een ontspanningsmassage heeft over het algemeen tot doel om spieren, pezen en gewrichten te laten ontspannen, hun conditie te verbeteren of om pijnklachten te verhelpen. Daarnaast werkt de massage ook zeer ontspannend op de geest. Toch kan het in sommige gevallen gebeuren dat er ongemakken ontstaan na de massage, een van die mogelijke ongemakken is jeuk. In dit artikel behandelen we drie factoren die mogelijk jeuk na een massage veroorzaken.

1. Jeuk na een massage vanwege allergieën

Massageolie

Een van de meest voorkomende oorzaken voor jeuk na een massage zijn allergieën. In massageoliën zitten soms ingrediënten, die bij mensen met een gevoelige huid, allergische reacties opwekken. Jeuk is daarvan een van de symptomen. Wist je dat er ook prettige massages bestaan, waarbij geen massageolie nodig is? Een van die massages is de Shiatsu Massage, die gewoon over de kleding heen gegeven wordt.

Wasmiddel

Maar let op, want de stoffen die de allergische reactie veroorzaken, hoeven niet altijd in de massageolie te zitten. Het kan ook liggen aan het soort wasmiddel, waarmee je de handdoeken wast die je tijdens de massagebehandeling gebruikt.

Schoonmaakmiddelen

Ook de schoonmaakmiddelen, waarmee je de massagetafel reinigt, veroorzaken soms allergische reacties. Verder zijn sommige mensen ook allergisch voor wierook, geurkaarsen of essentiële oliën, die je misschien verdampt of verstuift in de behandelruimte. Hoewel er in plaats van jeuk in deze gevallen meestal symptomen als geïrriteerde luchtwegen en tranende ogen ontstaan.

Is het de massageolie, die de jeuk na een massage veroorzaakt, dan verwijder je zo snel mogelijk de achtergebleven restjes massageolie door deze er met koud water vanaf te wassen. Noteer de allergische reactie op de klantenkaart of op het anamnesefiche en gebruik bij de volgende behandeling een massageolie voor de gevoelige huid. Vraag iedere nieuwe klant altijd of hij of zij allergisch is voor bepaalde stoffen en maak hier een aantekening van.

2. Jeuk na een massage door verhoogde bloedcirculatie

Massage stimuleert onder invloed van druk en warmte de bloedcirculatie. Dit heeft een positief effect op organen en weefsels. De bloedvaten en haarvaten verwijden zich, waardoor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen optimaliseert. Maar de verwijding van de bloedvaten en haarvaten in de huid of de spieren kan er ook toe leiden dat zenuwreceptoren een signaal naar de hersenen sturen dat verkeerd wordt uitgelegd. Dit kan tot een allergische reactie als jeuk leiden. De jeuk neemt na een aantal behandelingen af, doordat het lichaam de verhoogde bloedcirculatie herkent als een effect van de massage, waardoor de jeuk op den duur achterwege blijft. Wil je meer leren over de werking van massage en effectieve massagetechnieken in de vingers krijgen? Dan is een Cursus Ontspanningsmassage of een Cursus Sportmassage misschien iets voor jou!

3. Gevoelige triggerpoints

Jeuk na een massage kan ook ontstaan door in te werken op triggerpoints. Dit zijn knopen of verhardingen in de spieren, die ontstaan door overbelasting, een verkeerde houding of verkeerde leefgewoontes. Het masseren van deze gevoelige plekken in de spieren veroorzaakt vaak op andere plekken in het lichaam tintelingen en jeuk, doordat de werking van de zenuwen door de druk in de spier verstoord kan zijn. De zintuiglijke prikkels worden in dit geval in de hersenen verkeerd geïnterpreteerd. De triggerpoints behandel je in het geval van jeuk met een milde massage. De jeuk na de massage zal verminderen wanneer de triggerpoints zijn verholpen. Je leert er alles over in onze Cursus Triggerpoint Massage.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie