• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Je haar kleuren zonder verf?

20 juli 2020 | Haarverzorging
Je haar kleuren zonder verf?

Ben je je haarkleur zat of wil je eens iets anders proberen? Dan zijn er allerlei mogelijkheden om je haar te kleuren. Laat je haar bij de kapper verven met haarverf in alle mogelijke kleuren of laat je haar bleken. Naast de standaard haarverf zijn er ook allerlei natuurlijke producten om je haar mee te kleuren als henna en kruiden. Een andere methode is haarkrijt. Maar wist je dat het straks ook mogelijk is om je haar te kleuren zonder ook maar iets van verf of een ander kleurend product te gebruiken? Lees hier meer over haar kleuren zonder verf!

Je haar etsen met nanopatronen

Wetenschappers van het Los Alamos National Lab en de Universiteit van Mexico hebben onderzoek gedaan naar haarkleuren zonder verf. Ze ontdekten dat het mogelijk is om haar elke gewenste kleur te geven door het te etsen met nanopatronen. De wetenschappers hebben hiervoor in een laboratorium een Focused Ion Beam (FIB), oftewel een straal gerichte ionen, gebruikt om patronen op haarlokken te etsen die licht reflecteren en daardoor een specifieke haarkleur weerspiegelen. De resultaten van het onderzoek van de Mexicaanse wetenschappers werden in mei van dit jaar gepubliceerd in de Journal of Cosmetics, Dermatological Sciences and Applications onder de titel Nano-Patterning of Diffraction Gratings on Human Hair for Cosmetic Purposes.

Licht ombuigen tot andere kleur

De wetenschappers maakten gebruik van de kennis dat kleur wordt gevormd door de eigenschappen van licht en van ons oog. Door met de Focused Ion Beam microscopische spiralen en hyperbolen in haarstrengen te etsen, zorgen deze hele kleine ribbeltjes er samen voor dat het licht wordt omgebogen. Bepaalde golflengten verdwijnen en andere worden vergroot, waardoor er een nieuwe kleur ontstaat. Kortom met deze techniek kan men haar kleuren zonder verf! Word dit de toekomst van haarkleuren?

Je haar kleuren met de stijltang?

De wetenschappers zijn nog lang niet zo ver dat ze een stijltang hebben ontwikkeld, waarmee je één-twee-drie je haar een ander kleurtje kunt geven. Ze hebben deze techniek voor het kleuren van haar uitgevoerd op individuele haarstrengen in een laboratorium met gespecialiseerde en peperdure apparatuur. De techniek is op allerlei natuurlijke haarkleuren uitgeprobeerd en bleek het meest effectief op bruin haar. Voordat het zo ver is dat deze techniek in je kapsalon of thuis toegepast kan worden met behulp van een apparaat dat lijkt op een stijltang zijn we jaren verder. Op deze manier haar kleuren zonder verf blijft dus nog even toekomstmuziek.

Voordelen van deze nieuwe techniek

Deze nieuwe techniek voor het haar kleuren zonder verf brengt belangrijke voordelen met zich mee. Je zult hiermee straks het gebruik van agressieve chemische stoffen, die in haarverf zitten, kunnen vermijden. Daarnaast vervagen de structurele kleuren die je met deze techniek kunt realiseren niet onder invloed van de zon. De techniek die de Mexicaanse wetenschappers hebben ontwikkeld zal niet alleen effectief zijn voor het kleuren van haar. Er zijn nog veel meer interessante toepassingen te bedenken voor het gebruik van deze techniek, bijvoorbeeld om vliegtuigen onzichtbaar te maken in gevaarlijke situaties en dergelijke. De wetenschappers zullen de komende jaren uitgebreid onderzoek doen naar de mogelijkheden.

Wil je een expert worden in haarkleuren?

Voorlopig zullen we het haar dus nog gewoon met haarverf moeten blijven kleuren. Wil je een hair colouring specialist worden? Lees dan hier meer over onze Cursus Haarkleuren en schrijf je in! In deze cursus leer je uiteraard wel om haar te kleuren met verf. Of leer om een kapsel nieuwe kleurschakeringen te geven met hairextensions of hair weaving technieken in onze Cursus Hairextensions en de Cursus Hair Weaving. Na afloop van de cursus ontvang je een certificaat haarkleuren!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie