• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Hoe zorg je ervoor dat je salon hygiëne uitstraalt?

3 juli 2019 | Schoonheidszorg
Hoe zorg je ervoor dat je salon hygiëne uitstraalt?

Sta je er weleens bij stil hoe een klant een bezoek aan jouw beauty salon ervaart? Het is belangrijk dat je daar inzicht in hebt, want de beleving van je klant en de indruk die je maakt zijn bepalend voor of iemand wel of niet bij je terugkomt. Vooral hygiëne is een topprioriteit! Het draait immers om de gezondheid van je klant. Door de nadruk te leggen op hygiëne en de gezondheid van je klant, zullen je klanten veel vertrouwen in je krijgen. Ze voelen zich veilig en prettig in jouw salon! We lichten hier belangrijke punten uit waarmee je ervoor kan zorgen dat jouw salon hygiëne uitstraalt!

Een eerste indruk maak je maar één keer!

Waarop let jij als je voor de eerste keer een salon binnenstapt? Let bij de inrichting van je salon op wat de zintuigelijke waarneming van de klant is, denk o.a. aan een prettige temperatuur. Het is je misschien weleens overkomen, dat je ergens binnenstapte en je overweldigd werd door de warmte. Wat was toen je reactie? Je wilde waarschijnlijk zo snel mogelijk naar buiten! Of wat dacht je van een ruimte met een onaangename geur? Pas op met sterke luchtverfrissers; wat voor de een aangenaam ruikt, kan voor de ander juist onprettig zijn. Geuren kunnen allerlei herinneringen en associaties oproepen. Zorg dat je voor de komst van elke klant de ruimte verfrist door de ruimte te luchten. De behandelruimte dient eruit te zien alsof je klant de eerste is vandaag: schone vloeren, behandelstoel, werktafel en benodigdheden. Zorg dat alles wat je voor de behandeling nodig hebt klaarstaat.

Een gevoel van veiligheid door goede hygiëne

Een mooi verzorgde salon in een bijpassende stijl, zorgt voor een prettige binnenkomst. Je klant komt direct in de juiste stemming en voelt zich sneller thuis. Een schoonheidsbehandeling ondergaan kan voor sommige mensen een grote stap zijn. Het is daarom extra belangrijk dat je klant meteen een gevoel van veiligheid krijgt. Naast een mooi verzorgde salon hoort daarbij uiteraard ook een vriendelijk woord. Vervolgens is vooral aandacht voor hygiëne belangrijk om dit gevoel van veiligheid op te roepen. Een schone ontvangstdesk, wachtruimte, toilet en behandelkamer zijn essentieel! Laat niets slingeren in je salon en zorg dat alles keurig op zijn plek staat. Hiermee straal je uit dat je al je taken serieus en met zorg uitvoert en aandacht hebt voor detail. Dat is ook heel belangrijk als je hygiënisch wilt werken!

Aandacht voor persoonlijke hygiëne

Besteed vooral ook veel aandacht aan je persoonlijke hygiëne. Een goede eerste indruk maak je niet alleen met een nette salon. Jij bent hier het middelpunt. Zorg steeds voor schone werkkleding. Heb bijvoorbeeld altijd een extra setje klaarliggen in je salon in het geval je op je kleding knoeit. Denk daarnaast ook aan een verzorgd kapsel. Heb je lang haar, bind het haar dan samen in een staart, knot of opsteekkapsel. Je werkt vaak dicht op je klanten, pas daarom op met onprettige lichaamsgeuren. Een goede deodorant is essentieel. Draag echter liever niet al te sterk geurende parfums. Vergeet ook niet je mondverzorging! Een ander essentieel onderdeel van je persoonlijke hygiëne zijn schone en verzorgde handen met kortgeknipte nagels. 

Promoot hygiëne in je salon

Het is ook een goede tip om de hygiëne in je salon te benadrukken. Terwijl je klant in de behandelstoel plaatsneemt, vertel je dat je eerst even goed je handen gaat wassen. Doe dit volgens de hygiëneregels in het bijzijn van je klant. Gebruik hiervoor een antiseptische reiniger. Vervolgens leg je de klant uit hoe de behandeling gaat verlopen, zodat hij of zij precies weet wat er gaat gebeuren. Zorg er tijdens de behandeling voor dat je je werktafel netjes houdt. Voor bepaalde behandelingen is het belangrijk dat je wegwerphandschoenen gebruikt. Misschien voer je een waxbehandeling uit, vertel je klant dan dat je de huid eerst goed reinigt en desinfecteert om infecties te voorkomen. Kortom, betrek je klant steeds bij de behandeling door te vertellen wat je doet en vooral ook waarom!

Zorg dat je diploma’s en certificaten zichtbaar zijn

Welke diploma’s en certificaten heb je allemaal behaald als beauty professional? Zorg dat je je diploma’s en certificaten op een zichtbare plek in je salon ophangt. Je klanten weten meteen dat je de nodige opleidingen hebt gevolgd en voelen zich daardoor veiliger. Nog geen diploma? Volg dan onze Opleiding Schoonheidsspecialiste of bekijk hier ons complete aanbod aan Beauty Opleidingen en Cursussen! Wil je graag permanente make-up gaan zetten in je salon? Dan is hygiëne extra belangrijk. Het is in België bovendien verplicht om te beschikken over een attest Hygiëneprocedures voor tattoos, piercings en permanente make-up. Via onze Cursus Hygiëneprocedures kun je een officieel attest behalen!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie