Actie -10% op alle cursussen en opleidingen van 2024 (meer info)
Actie -10% op alle cursussen en opleidingen van 2024 (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Hoe werkt een massage gun?

1 maart 2023 | Massage & Therapieën
Hoe werkt een massage gun?

Ben je een fanatieke sporter en heb je regelmatig last van pijnlijke spieren na een training? Of zou je graag als massagetherapeut je klanten met spierpijn beter van dienst willen zijn? Dan ben je misschien wel nieuwsgierig naar hoe een massage gun nu juist werkt. Je hoort er steeds meer over; in de sportschool en ook op social media. Is het een goed idee om met deze massagetool aan de slag te gaan? Waar kun je het precies voor inzetten? Waar moet je rekening mee houden? We vertellen je er hier graag meer over!

Hoe werkt de massage gun?

Dit apparaat ziet eruit alsof het zo uit de gereedschapskist van een klusser komt. Het heeft veel weg van een boormachine. Echter, is het een instrument dat toebehoort aan de massagetherapeut, om diep in te werken op de spieren en het bindweefsel. Je herkent deze tool aan het handvat met daarop een kop. Deze kan in een hoge frequentie op en neer bewegen. Op die manier zendt de massage gun trillingen door de spieren en weefsels. Een goede massage gun heeft onder meer meerdere snelheden, zodat je de intensiteit kunt afstellen op wat er op dat moment nodig is. Een behandeling met deze massage tool noemen we ook wel vibratietherapie of percussietherapie.

De massage gun is geen wondermiddel!

Het is niet zo dat spierpijn na een behandeling meteen verdwenen is! Wat je hiermee wel kunt bereiken, is dat door de toegenomen bloedtoevoer naar de pijnlijke gebieden de spierspanning vermindert. Pijnlijke spierknopen worden hierdoor sneller opgelost, waardoor de spieren eerder herstellen. Het biedt het lichaam dus de ideale omstandigheden om zichzelf weer te herstellen. Daarnaast kun je dit massage hulpmiddel ook gebruiken om spieren op te warmen voor intensieve trainingen of belangrijke sportwedstrijden. In onze cursus leer je alle toepassingen en technieken voor het werken met de massage gun. Je zult zien dat er een wereld aan mogelijkheden voor je opengaat! Het is dan geen wondermiddel, maar wel een zeer doeltreffend hulpmiddel voor elke massagetherapeut!

Voor wie is deze massage tool geschikt?

Lekker gemakkelijk; iedereen kan een massage gun aanschaffen en thuis zelf massages ermee geven. Ideaal, zou je denken, zeker als je flink hebt getraind en je spieren pijnlijk aanvoelen. Toch moet je hiermee oppassen, want door het massagegeweer op de verkeerde manier te gebruiken, kun je ook juist schade aanrichten. Om die reden hebben we bij Wellness Academie de allereerste cursus massage gun ontwikkeld, waarin iedereen kan leren om op verantwoorde en veilige manier deze massage tool te gebruiken. Deze cursus is bedoeld voor iedereen met interesse in massage, voor sporters en massagetherapeuten, waaronder sportmasseurs. Bekijk hier ook eens onze Opleiding Sportmasseur.

Hoe gebruik je de massage gun in je praktijk?

Wat de massage gun hoofdzakelijk doet, is trillen en bewegen rond een vast punt. Denk daarbij aan pijnlijke spierknopen na een grote inspanning. Massagetherapeuten gebruiken voor het losmaken daarvan lichte slagen met handen en polsen om trillingen teweeg te brengen in de richting van deze spier. Denk aan massagebewegingen als hakken, tapoteren en vibreren. Dit zijn zeer intensieve technieken, waarmee je niet altijd de gewenste intensiteit kunt bereiken. Er bestonden hiervoor al allerlei myofasciale massagetools. Denk aan foamrollers, maar ook die zijn verre van ideaal. De massage gun biedt nu een vele efficiëntere oplossing. Je hoeft zelf geen kracht te zetten en je kunt er heel gericht mee werken.

Tip: leer meer over spierknopen of triggerpoints behandelen, in onze cursus triggerpoint massage!

Waarom een cursus massage gun zo belangrijk is!

Het is belangrijk om de hoge druk en de intense bewegingen van de massage gun op een verantwoorde wijze in te zetten. Het inzetten van dit massage apparaat op een te hoge intensiteit of te frequent kan de spieren overbelasten of zelfs beschadigen. Ook is de massage gun in bepaalde situaties niet aangewezen, zoals op blauwe plekken, bij ontstekingen of zwellingen. Het is belangrijk dat je leert om de intensiteit, duur en techniek aan te passen op wat iemand op dat moment nodig heeft.

Wat veel onervaren massage gun gebruikers niet weten, is dat je met dit apparaat uiteenlopende technieken kunt toepassen, van lichte ontspanningstechnieken tot diepe weefsel- en fasciale behandeltechnieken. Je leert in onze cursus van je ervaren docent ook om mobiliserende percussie technieken toe te passen. Daarnaast ga je aan de slag met speciale DOMS technieken (dus voor verlate spierpijn), triggerpoint technieken en spierherstel technieken. Of wat dacht je van combinatietechnieken, zoals dynamische cupping samen met percussie en het toepassen van dit hulpmiddel in sportmassages?

Schrijf je vandaag nog in bij Wellness Academie!

Kortom, dankzij de uitgebreide kennis en de talloze praktijkvaardigheden die je in deze cursus opdoet, weet jij straks het maximale effect te behalen met een massage gun. Je kunt je klanten op een verantwoorde en veilige manier van dienst zijn. Het massagegeweer is straks voor jou een ideaal hulpmiddel om je klanten te helpen om in topconditie te komen of te blijven en om professionele adviezen te geven. Jouw behandelingen zullen als nóg completer ervaren worden! Schrijf je hier in voor de Cursus Massage Gun!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie