• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Alles over vrije radicalen, antioxidanten en de huid

23 februari 2022 | Schoonheidszorg
Alles over vrije radicalen, antioxidanten en de huid

Vrije radicalen en antioxidanten? Dit zijn termen waar adverteerders van cosmetica graag mee gooien. Antioxidanten worden afgeschilderd als mega krachtige stofjes om vrije radicalen mee tegen te gaan. Waarom? Omdat je huid hier mooi en jeugdig van zou blijven. Maar hoe zit dat nu juist? Zijn deze beweringen waar? Wat zijn vrije radicalen en antioxidanten en wat doen ze voor je huid? Lees hier alles over wat je moet weten over vrije radicalen, antioxidanten en de huid.

Belangrijkste weetjes over vrije radicalen

Vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan je huid en tot vroegtijdige huidveroudering leiden. We geven je hier in het kort inzicht in dat proces. Allereerst, vrije radicalen zijn atomen met een oneven aantal elektronen. In ons lichaam zoekt een vrije radicaal naar deze ontbrekende elektron en probeert zich zo snel mogelijk aan iets anders te binden. Vrije radicalen ontstaan al bij natuurlijke processen in je lichaam, maar ook door invloeden van buitenaf, zoals de zon, stress, luchtvervuiling, roken, ongezonde voeding, etc.

Vrije radicalen binden zich ook aan ziekteverwekkers. Ze ruimen deze dus op. Binnen die context zijn vrije radicalen dus nuttig. Daarentegen, stelen vrije radicalen ook de ontbrekende elektronen uit gezonde cellen. Deze zijn nu dus aangetast, waardoor er DNA-schade kan ontstaan. Normaal gesproken kan je lichaam zelf een goede balans vinden met behulp van lichaamseigen antioxidanten. Bij te veel vrije radicalen in je lichaam kan dit echter leiden tot ziektes en in de huid o.a. tot vroegtijdige huidveroudering.

Het menselijk lichaam is interessant, nietwaar? Doe onmisbare basiskennis op voor wellness en beauty professionals in onze Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie!

Wat doen antioxidanten precies?

Iedereen heeft weleens gehoord van antioxidanten. Ook weten de meeste mensen wel dat ze ‘gezond’ zijn. Maar wat doen ze precies? We vertellen het je hier. Antioxidanten zijn de vrije radialen in het lichaam te snel af. Ze geven namelijk een elektron aan vrije radicalen, voordat deze hun ontbrekende elektron kunnen stelen uit gezonde lichaamscellen. Hierdoor kunnen de vrije radicalen geen schade meer aanrichten. Hoewel het lichaam zelf antioxidanten aanmaakt, krijgen we ze ook binnen via gezonde voeding. Voedingsmiddelen die veel antioxidanten bevatten zijn o.a.: sinaasappels, bessen, noten, broccoli en cacao. Leer meer over gezonde voeding in onze Cursus Voedingsconsulente!

Vrije radicalen, antioxidanten en de huid

Binnen de beauty branche zijn we uiteraard in het bijzonder geïnteresseerd in de werking van de huid. Als schoonheidsspecialist of huid expert wil je de huid van je klanten ondersteunen om gezond te blijven en mooi te stralen. Ook in de huid zijn er van nature antioxidanten aanwezig, die proberen om de vrije radicalen te slim af te zijn. Soms ontstaat er echter een disbalans en kunnen de antioxidanten niet opboksen tegen de vrije radicalen, bijvoorbeeld door een overdaad aan negatieve invloeden van buitenaf (roken, stress, te veel zon, etc.). Bovendien moet je ook weten dat met het ouder worden het aantal antioxidanten in het lichaam afneemt.

Hoe kun je de huid een handje helpen?

Een schoonheidsspecialist kan met de juiste behandelingen en verzorgingsproducten de huid helpen om in balans te komen. Hiermee kan het verouderingsproces van de huid vertraagd worden. Zo kan een schoonheidsspecialist bijvoorbeeld de huid op de juiste manier peelen, zodat deze toegankelijker wordt voor antioxidanten in serums. Antioxidanten waarvan bewezen is dat ze de huid echt goed doen, zijn o.a.:

 • Vitamine C (asorbic acid)
 • Vitamine E (tocopherol)
 • Retinol (vitamine A)
 • Co-enzym Q10
 • Vitamine B3 (niacinamide)
 • Resveratrol

Belangrijke kanttekeningen bij antioxidanten en de huid

Niet elke crème, waarvan wordt gezegd dat deze boordevol antioxidanten zit, zal goed werken. Er zijn namelijk heel wat dingen waar je op moet letten als je antioxidanten in je huidverzorging wilt verwerken. Op de eerste plaats moet de concentratie hoog genoeg zijn. Kijk daarvoor in de ingrediëntenlijst. Alleen als de antioxidanten redelijk boven in de lijst staan, zullen ze effect hebben. Daarbij zijn ze zeer gevoelig voor licht en zuurstof. Het product moet dus in een luchtdichte verpakking zitten en zorgvuldig bewaard worden. Daarnaast werken antioxidanten beter als meerdere soorten samenwerken. Zo mag bijvoorbeeld vitamine C en E een gouden duo genoemd worden.

Meer weten?

Veel schoonheidsspecialisten maken het in hun salon mee, dat klanten zeggen dat ze thuis zo hun best doen om hun huid goed te verzorgen, maar dat het juist averechtse resultaten geeft. Te vaak exfoliëren, te agressieve cleansers en irriterende cosmetica zijn daar vaak de oorzaak van. Daarom blijft het zo belangrijk om huidverzorging en advies voor thuis over te laten aan een gediplomeerde schoonheidsspecialist. Wil je zelf ook alles leren over de werking van de huid, het uitvoeren van gelaatsbehandelingen en effectieve ingrediënten in cosmetica? Mis dan niet onze Opleiding Schoonheidsspecialist(e) of de Opleiding Skin Expert.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
 • 2 dagen
 • v.a. € 289
Meer informatie
Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie