• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Zweten is goed voor je huid én humeur!

12 augustus 2019 | Schoonheidszorg
Zweten is goed voor je huid én humeur!

Zweten bah! Dat is vaak de eerste associatie die zweten bij mensen oproept, vanwege dat plakkerige gevoel op de huid. Zweten is echter een normaal lichamelijk proces, dat noodzakelijk is voor een goede gezondheid. Stoor je dus niet te veel aan het zweten op warme zomerdagen. We zullen je daarbij helpen, door hier in te gaan op enkele gezondheidsvoordelen van zweten, die je misschien nog niet allemaal kende. Waarom zweten goed voor je is? Het is onder meer goed voor je huid én humeur! Lees hier gauw meer

1. Het regelen van de temperatuur

De belangrijkste functie van zweten kennen we allemaal wel; thermoregulatie, oftewel het regelen van de lichaamstemperatuur. Zweten zorgt ervoor dat overtollige warmte ons lichaam kan verlaten. Wist je dat ons lichaam over 2 tot 5 miljoen zweetkliertjes beschikt verspreid over het hele lichaam? Ze worden aangestuurd door ons sympathisch zenuwstelsel en reageren voortdurend op onze omgeving. Op warme dagen of tijdens het sporten is het overduidelijk dat je zweet, maar ook op andere momenten zijn je zweetkliertjes hard aan het werk, maar ben je je hier misschien niet van bewust. Leer alles over de opbouw en werking van het menselijk lichaam in onze Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie.

2. Natuurlijke hydratatie en verzorging van de huid

Veel mensen denken dat zweet slecht is voor de huid en dat het onzuiverheden en puistjes in de hand werkt. Zweten is juist goed voor de huid. Zo wordt door zweten de huidspanning of huidturgor verhoogd, waardoor het vermogen van het water om zich aan andere moleculen te binden groter wordt. Dit betekent dat zweet gemakkelijker bepaalde stoffen uit de huid kan wegleiden, waardoor de huid gezonder wordt. Daarnaast zorgt het zweet voor een natuurlijke hydratatie van de huid. Verder is de pH-waarde van het zweet licht zuur, waardoor het de groei van schimmels en bacteriën tegengaat. Zweten is daarom goed voor het immuunsysteem.

3. Het lichaam wordt ontgift

Zweten ondersteunt het ontgiften van het lichaam. Tijdens het zweten wordt niet alleen vocht weggeleid uit ons lichaam, maar hiermee ook allerlei afvalstoffen afkomstig uit de nieren en de lever. Daarom is een regelmatig bezoekje aan de sauna voor veel mensen erg gezond. Het is hiervoor wel belangrijk dat de poriën niet verstopt zijn, want anders kunnen afvalstoffen en vuil zich ophopen en ervoor zorgen dat er ontstekingen en infecties ontstaan in de vorm van puistjes. Bij veel zweten is het belangrijk dat je op tijd de huid reinigt. We leren je graag alles over huidreiniging en -verzorging in onze Cursus Gelaatsverzorging of volg onze complete Opleiding Schoonheidsspecialiste.

4. Een beter humeur door te zweten

Waarom zweten goed voor je is? Wat veel mensen niet weten is dat je een beter humeur kunt krijgen door te zweten! Hoe werkt dat? In zweet zitten feromonen die onze gemoedstoestand beïnvloeden. Wanneer we het warm hebben en licht zweten worden er signalen naar onze hersenen verstuurd, die ervoor zorgen dat we een prettig gevoel krijgen. Het helpt ons om te ontspannen. Daarnaast zorgen deze feromonen er ook voor dat je aantrekkelijker wordt in de ogen van anderen!

Zweten vraagt om een goede hygiëne

Vers zweet stinkt niet. Het gaat pas onaangenaam ruiken als het zweet te lang op de huid aanwezig is en bacteriën het zweet en de afvalstoffen gaan omzetten in allerlei andere stoffen. Het is daarom belangrijk om op tijd te douchen, dus direct na inspanning of veel zweten. Zorg verder dat je bij warm weer ook dagelijks van kleding wisselt. Vermijd synthetische kleding, omdat deze de warmte vasthouden. Kies liever voor natuurlijke stoffen, zoals katoen en linnen, die ademen en vocht opnemen. Verder is het een aanrader om je oksels te ontharen, zowel vrouwen als mannen, omdat dit bij warm weer al snel een broeinest voor bacteriën wordt. Wil je leren ontharen als een pro zonder huidirritatie? Schrijf je dan in voor onze Cursus Harsen & Epileren.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
 • 2 dagen
 • v.a. € 289
Meer informatie
Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie