Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat zeggen lippen over je gezondheid?

9 augustus 2019 | Visagie
Wat zeggen lippen over je gezondheid?

Je kunt veel aflezen aan het gezicht van mensen, o.a. aan de gezondheid van de huid en vooral de lippen. De lippen hebben een grote invloed op de uitstraling van mensen. Denk aan de vorm, kleur en het volume. Met behulp van make-up kun je dit sterk beïnvloeden, maar het is ook belangrijk dat je de signalen kent die iets zeggen over de gezondheid. Bleke lippen kun je verhullen met een mooie kleur lipmake-up. Het is echter nog belangrijker dat de oorzaak wordt aangepakt. We gaan hier in op de vraag: ‘Wat zeggen lippen over je gezondheid?’

1. Schilferende en gebarsten lippen

Dit probleem komt vaak voor bij koud en guur weer of juist door de zon. Het gaat hier dus om een externe factor. Smeren met lippenbalsem biedt in dat geval uitkomst. Bij veel zon is een lippenbalsem met SPF aangeraden. Daarnaast kan het ook zijn dat je last hebt van droge lippen, omdat je lichaam niet goed gehydrateerd is, oftewel je drinkt niet voldoende. Andere oorzaken van schilferende en gebarsten lippen zijn allergieën of diabetes. Wist je trouwens dat droge lippen een eerste teken van een zwangerschap kunnen zijn? In het begin van de zwangerschap kan je huid droger zijn onder invloed van zwangerschapshormonen. Later in de zwangerschap kan de huid door vochtophopingen gaan oprekken en droger aanvoelen.

2. Blaasjes op of rond de lippen

Het kan voorkomen dat de huid rondom de lippen droog en geïrriteerd aanvoelt. Gaat dit gepaard met blaasjes, dan heb je mogelijk een koortslip. Deze aandoening wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus en is besmettelijk. De blaasjes gaan snel kapot, waardoor er zweertjes ontstaan. Deze drogen in en verdwijnen vanzelf. Er bestaat geen middel om het virus mee te doden. Je kunt wel een speciale crème gebruiken om de klachten te verzachten. Pas op met je make-up producten en materialen, want deze kunnen besmet zijn met het virus. Leen ze dus niet uit of maak er geen andere mensen mee op! Leer alles over make-up aanbrengen als een professional in onze Cursus Visagie.

3. Verkleuringen van de lippen

Je lippen kunnen ook verkleuren. Denk maar eens aan wanneer je het heel erg koud hebt, dan kunnen je lippen paars kleuren. Wanneer je huid goed doorbloed is en je straalt van gezondheid zullen je lippen een roze tot rode kleur hebben. Zijn je lippen erg bleek, dan kan dat wijzen op een onderliggende ziekte. De doorbloeding van de lippen is dan niet optimaal. Je kunt bijvoorbeeld bloedarmoede hebben. De oorzaken van lipverkleuringen kunnen echter zeer uiteenlopend zijn. Ze kunnen onder meer wijzen op leverproblemen. Als de verkleuringen lang aanhouden en je hebt last van overige gezondheidsklachten, raadpleeg dan een arts. Wil je meer leren over wat het gelaat ons te vertellen heeft? Dan is onze Cursus Face Mapping een aanrader.

In onderstaande video worden nog meer oorzaken van lipverkleuringen gegeven met aandacht voor eventuele oplossingen:

https://youtu.be/_BKPqICyn9s

4. Opgezwollen lippen

Gezwollen lippen kunnen het gevolg zijn van een slag of stoot. Ook insectenbeten of een puistje op de lippen kunnen voor een zwelling zorgen. Verder zien we ook dat bepaalde cosmetische ingrepen de lippen doen opzwellen. Mogelijk ligt er een achterliggende ziekte ten grondslag aan de opgezwollen lippen. Daarnaast kan het ook een symptoom zijn van een allergische reactie, bijvoorbeeld op voeding, medicijnen, pollen of huisstofmijt. Ontstaat deze reactie na het gebruik van cosmetica of make-up op de lippen, dan is het belangrijk om dit direct te verwijderen. Is het niet duidelijk wat de oorzaak is of gaat het gepaard met andere symptomen, zoals een opgezwollen tong en een brandende keel, dan is het verstandig om snel een arts te raadplegen. Opgezwollen lippen kunnen ook een symptoom zijn van een achterliggende ziekte.

Aan de slag als beauty professional?

Wil je graag visagiste of schoonheidsspecialiste worden, dan is het belangrijk dat je de gezondheid van je klanten steeds op de eerste plaatst hebt staan. In onze opleidingen en cursussen loopt dit als een rode draad door de lesprogramma’s, zodat je leert om veilige en verantwoorde diensten aan te bieden en klanten indien nodig op tijd weet door te sturen naar een arts. Meer weten? Bekijk hier onze volwaardige Opleiding Visagiste en de Opleiding Schoonheidsspecialiste.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie