Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat is het verschil tussen een crème en een serum?

30 september 2019 | Schoonheidszorg
Wat is het verschil tussen een crème en een serum?

Wat zijn nu de beste producten om je huid mee te verzorgen en om een frisse uitstraling te behouden? Vaak worden er serums aangeprezen, waarmee allerlei mooie beloften worden gedaan. Wat is een serum eigenlijk? Is het iets anders dan een gewone dagcrème of nachtcrème? In dit artikel gaan we in op het verschil tussen een crème en een serum. Wil je alles weten over huidverzorging, dan ben je bij Wellness Academie aan het juiste adres voor uiteenlopende Beauty Opleiding en Cursussen!

Wat is een serum?

Een serum is een huidverzorgingsproduct. Het wordt vaak naar voren geschoven als het paradepaardje in schoonheidsverzorging, vanwege de intensieve werking. Het is een emulsie, die beschikt over actieve werkstoffen die goed door de huid worden opgenomen. Hoe hoger het percentage aan actieve bestanddelen, hoe betere resultaten je mag verwachten. Een serum wordt altijd gemaakt met het oog op het behandelen van een specifiek huidprobleem. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van pigmentvlekken, littekens of rimpels. Veel schoonheidsspecialisten brengen tijdens een uitgebreide gelaatsbehandeling een serum aan op de huid. Vooral in anti-aging behandelingen is dit populair. Neem hier een kijkje bij onze Cursus Gelaatsverzorging.

Verschil tussen een crème en een serum

Wanneer je van beide een beetje op je huid smeert, merk je al direct verschillen op. Een normale crème heeft een dikkere textuur en voelt vetter aan. Een serum is heel licht van textuur en voelt niet vet aan. Wanneer we deze twee producten nog nauwkeuriger onder de loep nemen, of beter gezegd als we ze onder de microscoop leggen, dan kun je zien dat de moleculen in serums veel kleiner zijn dan die in crème. De ingrediënten in een gemiddelde dagcrème dringen niet in de huid door. De crème legt een laagje over de huid, waardoor de huid beschermd wordt en beter vocht vasthoudt. De kleine moleculen in een serum dringen wel in de diepere huidlagen door en kunnen de huid daardoor aanzienlijk verbeteren. Doordat een serum beschikt over een hoge concentratie actieve werkstoffen is deze ook duurder dan een crème.

Kan een serum mijn dagcrème vervangen?

Een serum dringt dieper in de huid en bevat waardevollere ingrediënten. Het is dan ook niet vreemd dat dit de vraag oproept bij mensen of ze hun dagcrème dan maar beter kunnen vervangen door enkel een serum. Toch is dat geen goed idee. Je moet een serum vooral zien als een ondersteunend product op het moment dat je huid wat extra verzorging en ondersteuning nodig heeft. Doordat het serum geen laagje op je huid achterlaat, zoals een crème dat wel doet, wordt je huid hierdoor niet beschermd tegen invloeden van buiten af. Denk aan koude, warmte, vervuiling, etc. Vergeet in je huidverzorgingsritueel ook niet om je huid te beschermen met een SPF. Laat je adviseren door je schoonheidsspecialiste over welke producten geschikt zijn voor jouw huid. Of leer er zelf meer over in onze Opleiding Schoonheidsspecialist(e)! 

Hoe breng je een serum aan?

Vanwege de hoge concentratie aan actieve ingrediënten in een serum, heb je er niet veel van nodig. Enkele druppels van een serum zijn voldoende. Vandaar dat serums ook altijd in een kleinere verpakking zitten, dan dag- of nachtcrèmes. Je brengt een serum het beste aan met je vingertoppen. Met lichte ronddraaiende bewegingen breng je het serum aan op je huid, op die plekken die het nodig hebben. Vervolgens breng je daaroverheen een dagcrème (of nachtcrème) aan. Bij het aanbrengen van de dagcrème is het belangrijk dat je deze over je hele gezicht aanbrengt en vergeet ook niet je hals en decolleté.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie