Investeer in jezelf! Ontdek onze cursussen & opleidingen en start vandaag nog jouw reis.
Investeer in jezelf! Ontdek onze cursussen & opleidingen en start vandaag nog jouw reis.
  • Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Wat is de beste massageolie?

3 juni 2019 | Massage & Therapieën
Wat is de beste massageolie?

Daar bestaat geen eenduidig antwoord op, omdat dit sterk afhangt van de wensen van jouw klant, de soort massages die die je aanbiedt en welke delen van het lichaam je behandelt. Wat voor de ene massagetherapeut de beste massageolie is, kan binnen een andere massagepraktijk weer heel anders zijn. Houd er bovendien rekening mee dat ieder mens anders is, waardoor het verstandig is om altijd enkele keuzemogelijkheden voorhanden te hebben. 

Welke soort massages geef je?

Ligt jouw focus op het geven van ontspanningsmassages, dan zijn massageolie als jojoba-olie en amandelolie aanbevolen. Dit zijn veelgebruikte basisoliën, die je helpen om soepel en zonder veel weerstand met je handen over de huid te glijden. Ontspannende massages vragen namelijk om milde aanrakingen. Geef je diep inwerkende massages, zoals stevige bindweefselmassages, sportmassages of triggerpoint massages, dan wil je meer weerstand voelen tijdens de behandeling. Daarvoor heb je een andere soort tussenstof nodig, bijvoorbeeld een massagelotion of – crème. Deze zorgen dat de huid net iets soepeler aanvoelt, maar zonder dat je uitglijdt met je handen. Bekijk hier ons volledige aanbod aan Massage Opleidingen!

Wat vindt je klant prettig?

Het allerbelangrijkste is dat je klant jouw massage als prettig ervaart. Je wil immers dat je klanten terug blijven komen. Voor je aan de behandeling begint, vraag je altijd of je klant allergieën heeft. Heeft je klant een notenallergie, dan gebruik je beter geen amandelolie. Sommige mensen vinden een vettige olie niet fijn aanvoelen op hun huid. In dat geval kies je beter voor een lotion of crème. Let ook op de mate waarop de huid de olie of lotion absorbeert. Probeer verschillende soorten massageolie uit, om te ontdekken wat het prettigste werkt. Het is bovendien verstandig om altijd meerdere soorten massageolie en -lotions bij de hand te hebben, gezien iedereen anders is.

Op welke delen van het lichaam werk je?

De meeste mensen vinden het geen probleem als je met een wat vette olie hun romp en ledematen masseert. Verwijder na afloop altijd de overtollige olie of lotion met een warme handdoek. Geef je voetmassages, dat is olie niet altijd aan te raden. Sommige mensen vinden het niet prettig om na afloop hun voeten met olie in sokken of schoenen te steken. Het kan zelfs gevaarlijk zijn, omdat mensen kunnen uitglijden. Je zou in plaats van massageolie een wat lichtere pepermunt lotion kunnen gebruiken. Ook als je het gezicht masseert, kun je beter geen olieachtig product gebruiken, maar beter een lotion die goed door de huid wordt opgenomen.

Aandacht voor geur

Houd er bij het kiezen van massageolie rekening mee dat geuren heel persoonlijk zijn. Wat de een heerlijk vindt ruiken, kan de ander verschrikkelijk vinden. Bovendien zijn er ook mensen die extra gevoelig zijn voor geuren, denk aan zwangere vrouwen. Zorg dat je altijd een neutrale massageolie op voorraad hebt. Daarnaast kun je enkele producten met verschillende geuren aanschaffen, zodat je klant kan kiezen. Zorg er ook voor dat de geuren bij jouw soort massage passen. Geef je Hawaiiaanse Lomi Lomi massages, dan maken geuren als kokos en geuren van tropische bloemen de ervaring nog completer. Geuren kunnen daarbij ook invloed uitoefenen op het welzijn van mensen, zoals bij aromatherapie. Essentiële oliën hebben elk hun eigen uitwerking op het gemoed en de actieve bestanddelen brengen op hun beurt het lichaam in balans.

Massageolie en aromatherapie

Heb je interesse in aromatherapie? Volg dan eerst een Cursus Aromatherapie, waarin je leert om essentiële olie verantwoord toe te passen. Je kunt deze olie meestal niet zomaar onverdund gebruiken. Dit in tegenstelling tot natuurlijke basisolie, zoals jojoba-olie of amandelolie. Deze beschikken over verzorgende ingrediënten en kun je puur gebruiken. Je kunt deze olie verrijken met extra kwaliteiten door er essentiële olie aan toe te voegen. Doorgaans voeg je slechts 1 tot 3% essentiële olie toe aan 100 ml basisolie. Houd er ook rekening mee dat voor de meeste essentiële oliën uitgesproken indicaties en contra-indicaties gelden!

Verwarmende en verkoelende massageolie

Wist je dat er ook verwarmende en verkoelende massageolie bestaat? Verwarmende olie is ideaal voor pijnlijke en stijve spieren om de bloedcirculatie te stimuleren en het herstel te bevorderden. Voorbeelden van verwarmende ingrediënten in massageolie zijn: jeneverbes, peper, kardemom, gember, rozemarijn en kaneel. Voor een pijnverlichtend effect, is massageolie met arnica aanbevolen. Je leert er meer over in onze Opleiding Sportmasseur. Wil je een verkoelend effect bewerkstelligen, tijdens warme dagen of vanwege het ontstekingsremmende effect, dan is massageolie met ingrediënten als mint, wintergreen en kamille een aanrader. Ook kokosolie en zonnebloemolie hebben een verkoelende werking.

Al het goede komt uit de natuur!

De kwaliteit van je massage is grotendeels afhankelijk van de kwaliteit van de massageolie. Kies voor al het goede uit de natuur en vermijd minerale oliën. Natuurlijke oliën worden door de huid opgenomen in plaats van dat ze de huid afsluiten. Let er eveneens op dat er geen kunstmatige kleur-, geur en conserveringsstoffen in zitten, omdat deze eerder allergische reacties uitlokken. De beste massageolie is dus in ieder geval altijd een natuurlijke olie! Hopelijk hebben we je met deze informatie wat meer wegwijs gemaakt in de wondere wereld van massageolie!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie