• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Wat is beter een UV-lamp of LED-lamp?

7 augustus 2019 | Nagelstyling & Pedicure
Wat is beter een UV-lamp of LED-lamp?

Sta je op het punt om een carrière als nagelstyliste te starten? Dan kom je bij het aanschaffen van de benodigdheden voor je nagelsalon voor verschillende keuzes te staan. Eén daarvan is: ‘Welke soort lamp ga ik aanschaffen voor het uitharden van de kunstnagels?’ Je hebt de keuze uit een UV-lamp of een LED-lamp. Wat is beter? We gaan in dit artikel in op de werking en de voor- en nadelen van beide soorten lampen in de nagelstudio. Je kunt dan straks een weloverwogen keuze maken voor jouw zaak!

Belangrijkste verschillen UV-lamp en LED-lamp

Wanneer je bij het opstarten van je nagelsalon op je budget moet letten, dan is het goed om te weten dat de kosten voor het aanschaffen van een UV-lamp lager zijn. Wil je echter snel kunnen werken, zodat je binnen korte tijd meer klanten van dienst kunt zijn, dan kan het verstandig zijn om aan een LED-lamp te denken. Deze lampen harden iets sneller uit. Het is eveneens belangrijk om te bepalen met welke producten je gaat werken. Sommige LED-lampen kunnen niet alle UV-gels uitharden. Vraag daarom altijd aan de leverancier van de producten of het mogelijk is om de betreffende UV-gel en gellak uit te harden met een LED-lamp. UV-lampen kunnen doorgaans alle gels uitharden. Bekijk hier ook eens onze Cursus Gelnagels Basis en de Cursus Gellak.

De werking van UV- en LED-lampen

De gel wordt in een UV-lamp uitgehard door ultraviolette golflengtes die de moleculen in de gel, ook wel foto-initiatoren genoemd, activeren. Doordat een UV-lamp brede UV-golflengtes uitstraalt duurt het langer om de gel uit te harden, dan wanneer je een LED-lamp gebruikt. Een UV-lamp heeft gemiddeld 2 minuten nodig om de gel goed uit te harden. De UV-lampen beschikken over compacte fluorescentielampen, terwijl LED-lampen het licht uitstralen via Light Emitting Diodes. LED-lampen stralen hierdoor smallere UV-golflengten uit die specifieke foto-initiatoren in de gel raken. De gel hardt daarom sneller uit, in ongeveer 30 seconden. Let er bij de aanschaf van een LED-lamp wel op dat deze groot genoeg is om alle vingers en de duimen tegelijk uit te harden, anders gaat de tijdwinst die je hiermee behaalt niet op.

Levensduur UV-lampen en LED-lampen

Een ander punt waarmee je rekening moet houden bij het aanschaffen van een UV- of LED-lamp is de frequentie waarmee je de lampen moet vervangen en de levensduur. Hoewel een LED-lamp duurder is dan een UV-lamp, moet je er rekening mee houden dat je de lampen van een UV-lamp regelmatig moet vervangen. Afhankelijk van hoe intensief je de lampen gebruikt, is het soms nodig om meerdere malen per jaar de lampen te vervangen. LED-lampen gaan mee totdat de lamp zelf of het LED-lampje stukgaat. Vaak gaan ze tot wel 5 jaar mee. Je hoeft je in dat geval niet druk te maken over het aanleggen van een voorraad aan lampen.

Zijn uithardingslampen voor nagels wel veilig?

Omdat de uithardingslampen voor kunstnagels UV-licht uitstralen vragen veel mensen zich af of ze wel veilig zijn voor de gezondheid. De blootstellig aan UV-licht via een uithardingslamp is minimaal en te vergelijken met simpelweg buiten rondlopen. Bovendien stralen de meeste lampen voor nagelstyling voornamelijk UV-A licht uit en dat is minder schadelijk voor de huid dan UV-B licht. Wel is het zo dat LED-Lampen als veiliger beschouwd worden, omdat de handen minder lang onder de lamp hoeven. Het uitharden gebeurt namelijk sneller, waardoor de huid minder blootgesteld wordt aan het UV-licht. Wist je dat er tegenwoordig ook speciale anti-UV handschoenen bestaan voor het uitharden van gelnagels? Ook kun je voor de behandeling zonnebrandcrème op de bovenkant van de handen aanbrengen om de huid te beschermen. Niet op de nagels, want vette nagels belemmeren een mooi eindresultaat!

Nagelstyliste, een beroep naar jouw hart?

Heb je een passie voor mooie nageltjes, kleuren en nail art? Vind je het heerlijk om creatief bezig te zijn en anderen te laten stralen? Dan is nagelstyling een beroep naar jouw hart. Bovendien is nagelstyling momenteel zo populair dat het een beroep is dat goede toekomstperspectieven biedt! Wil je ook snel van deze passie je beroep maken, wacht dan niet langer en schrijf je in voor onze Opleiding Nagelstyliste Gelnagels!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie