Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat doet een setting spray voor je make-up?

29 oktober 2019 | Visagie
Wat doet een setting spray voor je make-up?

Heb jij al een setting spray in je make-up voorraad? Je hoort steeds meer over dit beauty product, maar waarvoor gebruik je het precies en is het wel echt nodig? Dit product belooft dat je make-up langer mooi blijft zitten. Je make-up zou hierdoor beter bestand zijn tegen regen, warmte en zweten. Nadat je alle make-up hebt aangebracht, spray je dit product op je gelaat, zodat er een beschermende laag overheen komt te liggen. Maar is het wel of niet zinvol om een setting spray te gebruiken?

Setting spray, niet zo’n gek idee

Wanneer je een beauty ritueel als make-up aanbrengen vergelijkt met andere beauty rituelen, zoals je haar stylen of nagellak aanbrengen, is setting spray helemaal niet zo’n gek idee. Wanneer je eenmaal een te gek kapsel hebt gecreëerd wil je natuurlijk dat het de hele dag mooi blijft zitten. Dus wat doe je? Je sprayt er haarlak overheen! En wat als je een mooie manicure hebt uitgevoerd en een leuk kleurtje nagellak hebt aangebracht? Dan breng je daaroverheen een topcoat aan. Het is dus helemaal niet gek, als je een mooie make-up look hebt uitgewerkt, dat je deze inspanning wilt koesteren door een setting spray te gebruiken. We leren je graag alles over wat je nodig hebt voor een mooie make-up look in onze Cursus Visagie (Basis).

Wat is een setting spray?

Je weet nu waarom er setting sprays voor make-up bestaan, maar waaruit bestaat dit product? De ingrediëntenlijst van de meeste setting sprays is kort. De belangrijkste ingrediënten zijn doorgaans water en glycerine. De functie van glycerine is vocht vasthouden in de huid en vocht aantrekken. In een setting spray zorgt het ervoor dat je make-up en je huid niet uitdrogen en op die manier werkt het fixerend. In sommige setting sprays zit polyvinylpyrrolidon (PVP). Dit is een polymeer op basis van koolwaterstof dat als bindmiddel een dun laagje over je make-up legt. Een setting spray kan eveneens extra verzorgende ingrediënten bevatten, zoals aloë vera. Andere mogelijke bestanddelen zijn conserveringsmiddelen, alcohol en parfum. Let op als je een gevoelige huid hebt, want deze ingrediënten kunnen de huid uitdrogen en irriteren.

Werkt een setting spray echt?

In veel situaties kan een setting spray uitkomst bieden. Probeer het eens uit en ontdek het voor jezelf. Een goede spray hoeft niet duur te zijn. We merken dat een setting spray vooral een goed idee is voor mensen die last hebben van een vette huid. Make-up blijft dan minder goed zitten. Een spray kan dan een goede ondersteuning bieden om langer van de make-up te genieten. Verder is deze make-up spray ook ideaal als het vochtig en warm is en je make-up snel van je gezicht zweet. Houd je niet van een make-up look die afgewerkt wordt met een laagje poeder? Ook dan is een setting spray een aanrader. Poeder is vaak goed zichtbaar op kleine donshaartjes in het gelaat. Een setting spray versmelt goed met de make-up en de huid en geeft daardoor een mooier effect. Wil je leren om korte metten te maken met donshaartjes in het gelaat, bekijk dan hier onze Cursus Dermaplaning.

Misvattingen over setting spray

Tot slot willen we kort enkele misvattingen over deze make-up spray uit de wereld helpen. Omdat dit product in een nevel op het gelaat wordt gesprayd, wordt er nog weleens beweerd dat het de huid hydrateert. Dat is een misvatting. Setting sprays hebben geen hydraterende werking, daarvoor gebruik je hydraterende crèmes. Bovendien gebeurt het hydrateren altijd het beste voor het aanbrengen van de make-up op een goed gereinigde huid. Een andere misvatting is dat je setting spray kunt gebruiken om je make-up een matte uitstraling te geven. Ook daar bestaan vele effectievere producten voor, zoals matterende crèmes en foundations. We leren je graag alles over een goede huidverzorging en make-up in onze volwaardige Opleiding Visagiste, met diploma!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie