• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Tutorial: het trimmen van een ringbaard

5 april 2023 | Haarverzorging
Tutorial: het trimmen van een ringbaard

Een van de populaire baardstijlen van alle tijden is de ringbaard. Het ziet er verfijnd en mannelijk uit. Je creëert hiermee een representatief imago. Hiermee straal je zelfverzekerdheid en professionaliteit uit. Je toont hiermee dat je jouw uiterlijke verzorging belangrijk vindt. Een ander voordeel van een ringbaard is dat het de kaaklijn mooi definieert. Uiteraard moet het ook gewoon bij je persoonlijke stijl en smaak passen. Wil je het eens uitproberen? Volg dan deze tutorial van Wellness Academie voor het trimmen van een ringbaard!

Stap 1: leer wat de karakteristieken zijn van een ringbaard

Iedereen heeft wel een idee van wat een ringbaard is, maar wat zijn nu de specifieke kenmerken van deze baardstijl? Het belangrijkste kenmerk van een ringbaard is dat de baard rond de kin en de lippen loopt met uiteraard ook een snor. De overige zones van het gelaat worden gladgeschoren. Meestal gaat het om een kort getrimde baard. Je kunt de ringbaard qua lengte afstemmen op de persoon. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een ringbaard te combineren met een goatee stijl baard. Je kunt naast de ringbaard ook een lijn baardhaar op de onderkaak laten staan, die tot aan de bakkebaarden loopt. Zoals je ziet, kun je van alles uitproberen. Kortom, bepaal voor je aan de slag gaat, hoe jouw baard eruit komt te zien!

Stap 2: benodigdheden trimmen van een ringbaard

Het trimmen van een ringbaard vergt de nodige voorbereiding. Het is belangrijk dat je de basisvaardigheden voor het trimmen van een baard in de vingers hebt. Voor het trimmen van een ringbaard heb je een tondeuse of baardtrimmer nodig, waar je tot op de millimeter nauwkeurig mee kunt werken. Je wilt niet te veel haartjes weghalen, waardoor de ronde vorm van de ringbaard niet meer meteen te herstellen is. Kies daarom voor een trimmer, waarmee je tot 1 mm kort kunt trimmen. Leg ook een precisietrimmer en baardkam klaar. Verder is het aangeraden om de baardharen eerst iets langer te laten groeien, dan de lengte die je wenst voor de ringbaard. Op die manier kun je gemakkelijker de baard vormgeven. In onze opleiding kapper/kapster leer je onder meer de basis van herenkapsels en grooming.

Stap 3: trimmen en vormgeven

Je gaat nu met de baardtrimmer alle haartjes inkorten tot circa 10 mm. Daarna haal je de opzetkam van de trimmer, om met de trimkop op de laagste stand precies te kunnen werken. Je gaat nu millimeter voor millimeter de baard vormgeven. Start met het trimmen van de ringbaard in de hals en naar de kin toe, om de baard de juiste hoogte te geven. Daarna ga je verder over de kaak en rond de kaak om de ronde vorm te creëren. Doe ook dit steeds heel nauwkeurig beetje bij beetje. Werk hierbij steeds van buiten naar binnen. De volgende stap is dat je de lijn van de ringbaard doorzet naar de bovenlip toe. De vorm van de ringbaard moet nu al goed te zien zijn. Hierna volgt de afwerking van de hoeken.

Stap 4: hoeken afronden en symmetrie aanbrengen

Je gaat nu met een precisietrimmer alle overtollige haartjes op de hals, kaak en wangen weg trimmen. Wat overblijft is de nu nog ruwe ringbaard. Kam deze goed door met een baardkam, zodat alle haartjes in de juiste richting staan. Daarna ga je met korte beweginkjes naar beneden toe heel precies haartjes verwijderen. Het is de bedoeling dat beide kanten nu mooi symmetrisch worden. Steeds als je wat haartjes weghaalt, vergelijk je dit meteen met de andere zijde. Is dit naar tevredenheid? Ga dan de hoeken afronden, zonder te veel haartjes te verwijderen. Is het niet helemaal strak de eerste keer? Geen probleem, na twee tot drie dagen zullen de haartjes die terug groeien de lijnen iets vervagen, waardoor dit niet meer opvalt. Oefening baart kunst! Wil je een ware expert worden in allerlei baardstijlen en als barbier aan de slag gaan? Mis dan niet onze opleiding barbier!

Stap 5: het onderhoud van de ringbaard

Om je ringbaard mooi te houden, is het belangrijk om de rest van het gelaat regelmaat goed te scheren. Door het contrast komt de ringbaard het beste tot zijn recht. Ook zul je de ringbaard geregeld moeten trimmen om de vorm te behouden. Daarnaast is het een aanrader om de baard twee keer per week te wassen met baardshampoo en om de baardharen te verzorgen met een baardolie. Wil je ook leren hoe je de mannenhuid perfect kunt verzorgen voor een nog mooiere en frissere uitstraling? Schrijf je dan in voor onze cursus gelaatsverzorging van de mannenhuid!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie