Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Tips om je nagels sneller te laten groeien

Tips om je nagels sneller te laten groeien

Nagels staan bloot aan allerlei invloeden die de groei in de weg kunnen staan. Wil je graag snel mooie nagels op lengte? Dan kun je twee dingen doen. Heb je geen geduld, dan kun je vandaag nog gelnagels laten plaatsen in de gewenste lengte. Gezonde natuurlijke nagels zijn echter wel altijd de beste ‘ondergrond’ voor gelnagels. Heb je moeite met het laten groeien van je nagels? Lees dan onze tips om eerst je nagels snel en gezond te laten groeien!

1. Vijl en polijst regelmatig je nagels

Door regelmatig je nagels te vijlen en te polijsten zorg je ervoor dat je nagels in goede conditie blijven. Door te vijlen kun je kleine oneffenheden weer egaal maken, waardoor je scheuren, afbrokkelen of breken van je nagel voorkomt. Gebruik bij voorkeur een kartonnen of glazen vijl, want deze zijn minder agressief voor je nagels, dan bijvoorbeeld een metalen vijl. Polijsten betekent dat je met een bufferblokje of -vijl (glansvijl) het oppervlak van de nagels egaliseert. Je nagels krijgen een mooie natuurlijke glans. Zowel bij vijlen als polijsten is het essentieel dat je in één richting werkt. Geen zigzagbewegingen, want daarmee beschadig je de structuur van de nagel. Regelmatig vijlen en polijsten is belangrijk, maar je mag het niet te vaak doen. De nagels moeten voldoende tijd krijgen om te herstellen. Hoe vaak je vijlt, is afhankelijk van hoe hard je nagels groeien. Polijsten doe je liever niet vaker dan één keer per maand.

2. Nagelverharder aanbrengen

Er bestaan speciale nagelverharders die je aanbrengt als nagellak en die zwakke nagels weer sterker maken. Sterke nagels zullen beter en sneller groeien. Voorheen zat er in veel nagelverharders formaldehyde. Dit is een ingrediënt, waarvan is bewezen dat het schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Bij overmatig gebruik kunnen je nagels bovendien verkleuren en juist zwakker worden. Gelukkig zijn er ondertussen veel nagelverharders te krijgen zonder formaldehyde. In deze producten zitten andere ingrediënten met een verhardende werking op de nagelplaat, bijvoorbeeld keratine. De nagelverharder kun je enkele keren per week gebruiken, totdat de nagel sterk genoeg is. Het is niet direct de nagelverharder, die ervoor zorgt dat je nagels sneller groeien. De nagelverharder beschermt je nagels en maakt ze sterker, waardoor ze minder snel breken of scheuren en dus langer kunnen groeien.

3. Hydrateer je nagelriemen

Gezonde nagels beginnen met gezonde nagelriemen. De nagelriemen beschermen je nagels en voorkomen het binnendringen van schadelijke bacteriën. Op die manier zorgen ze ervoor dat je nagels gezond kunnen groeien en sterk zijn. Om hun functie optimaal te kunnen vervullen, moeten de nagelriemen goed gehydrateerd worden. Droge nagelriemen kunnen namelijk scheuren. Er bestaat speciale nagelriemolie, maar als je die niet meteen bij de hand hebt, kun je ook amandelolie of jojoba-olie gebruiken om de nagelriemen mee in te masseren.

4. Let ook eens op je voeding!

De conditie van je nagels kan veel zeggen over je algehele gezondheid. Zwakke nagels, die snel breken en niet goed groeien, kunnen erop wijzen dat je bepaalde essentiële voedingsmiddelen mist. Vooral vitamine B, zink en calcium zijn belangrijk voor sterke nagels. Let eens op je voedingspatroon en controleer of je deze vitaminen en mineralen voldoende binnenkrijgt. Leer alles over gezonde voeding in onze Thuisstudie Voedingsconsulente! Extra tip: Zonlicht stimuleert de aanmaak van vitamine D, dat ervoor zorgt dat je nagels sneller groeien. Let er daarom op dat je ook in de winter voldoende zonlicht krijgt!

5. Overige tips

Hieronder nog enkele tips om je nagels sneller te laten groeien:

 • Bescherm je nagels tijdens schoonmaakwerkzaamheden
  Water en schoonmaakmiddelen kunnen je nagels week en kwetsbaar maken.
 • Gebruik je nagels niet als gereedschap
  Denk hierbij aan het openmaken van verpakkingen, zoals blikjes. Werk je vaak in de tuin, bescherm je nagels en handen dan door handschoenen te dragen.
 • Stop met nagelbijten
  Met nagelbijten kun je je nagels behoorlijk beschadigen. Sommige mensen zijn zich er niet eens van bewust dat ze op hun nagels bijten. Ga er eens bewust op letten, vooral in stressvolle situaties, als je geconcentreerd aan het werk bent, als je je verveelt of tijdens het televisiekijken!
 • Professionele manicure
  Om je nagels sterk en gezond te houden, is het zeker geen overbodige luxe om één keer per maand je nagels en handen te laten verzorgen door een professionele manicure! Of leer er zelf alles over in onze Cursus Cosmetische Manicure en Pedicure!

Als je wilt dat je nagels sneller groeien, zul je dus bovenal veel aandacht moeten hebben voor een goede verzorging van je nagels en je nagels zo goed mogelijk beschermen tegen schadelijke invloeden. Blijf je ondanks al deze maatregelen zwakke nagels hebben, dan ligt er mogelijk een andere oorzaak ten grondslag aan je zwakke nagels. Raadpleeg dan een arts.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie