Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Op welke leeftijd start je met anti-rimpelcrème?

10 februari 2020 | Schoonheidszorg
Op welke leeftijd start je met anti-rimpelcrème?

Mooi oud worden met een gezonde en stralende huid, hoe doe je dat? Met het toenemen van de gemiddelde leeftijd van de bevolking is dat een veel gehoorde vraag. Wat ook een veel gehoorde vraag is, is: ‘Op welke leeftijd start je met anti-rimpelcrème?’ Er bestaat geen wondermiddel die rimpels als sneeuw voor de zon doet verdwijnen. Een mooie huid behouden tijdens het ouder worden, daar begin je al vroeg mee; veel vroeger dan de meeste mensen denken.

Wat betekent huidveroudering tegengaan?

Het klinkt mooi en veel belovend ‘huidveroudering tegengaan’, maar het feit is dat dit proces niet te stoppen is. Daarbij is het erfelijk bepaald hoe snel bij iemand de tekenen van het ouder worden zichtbaar worden. Vervolgens zijn er nog allerlei externe factoren die een rol spelen, zoals levensstijl, klimatologische invloeden, voeding, vervuiling, etc. Toch wordt er binnen de beautysector veel gesproken over huidveroudering tegenaan. Hiermee wordt bedoeld zo goed mogelijk voor je huid zorgen, zodat deze zo lang mogelijk mooi blijft en er jong blijft uitzien. Binnen die context betekent huidveroudering tegengaan bovenal:

 • De huid beschermen tegen uitdrogen (hydrateren)
 • De huid beschermen tegen de zon
 • Stress zoveel mogelijk vermijden
 • De huid ondersteunen met goede voeding
 • De huid reinigen en beschermen tegen vervuiling
 • Voldoende nachtrust

Gezonde levensstijl, gezonde huid

Rimpels bestrijden vraagt dus om veel meer dan smeren met crèmes. Het is belangrijk om steeds het totaalplaatje in het oog te houden. Een gezonde en stralende huid is op elke leeftijd de spiegel van de totale gezondheid van de persoon. Huidproducten bieden enkel ondersteuning. De basis van schoonheidszorg en anti-aging is het gebruik van een goede zonnebrandcrème om de huid te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon en een goede dag- en nachtcrème om de huid steeds goed gehydrateerd te houden. Leer alles over gelaatsverzorging in onze korte Cursus Gelaatsverzorging. Met deze basisprincipes kom je al een heel eind. Toch kan dit op een gegeven moment niet meer genoeg zijn. Je merkt dat je huid om meer verzorging vraagt om in optimale conditie te blijven. Is het nu tijd voor anti-rimpelcrème? 

Vanaf ongeveer 25 jaar heeft je huid extra verzorging nodig

Huidveroudering begin zijn intrede te doen vanaf ongeveer het 25ste levensjaar. Tot die tijd kan de huid zichzelf prima onderhouden. Uiteraard is een goede reiniging belangrijk. Sommige jongeren kunnen last krijgen van mee-eters en puistjes. In dat geval is er iets meer verzorging nodig. Voor de rest heeft de jonge huid niet meer nodig. Vanaf ongeveer 25 jaar neemt de aanmaak van collageen en elastine af. Dit zijn twee bouwstoffen van het lichaam, die de huid stevig en elastisch houden. Je kunt vanaf nu ook fijne lijntjes in het gelaat ontdekken. Daarbij is het lastiger om je huid stralend te houden, omdat je sneller last hebt van een doffe aanblik van de huid. Wat kun je hier allemaal aan doen? We leren het je in onze Opleiding Schoonheidsspecialiste.

Let op: de ene anti-rimpelcrème is de andere niet

Vanaf het 25ste levensjaar is het goed om te beginnen met een zogenaamde ‘anti-rimpelcrème’. Let echter op, want er bestaan veel verschillende antirimpelcrèmes. Je hebt echt nog geen geavanceerde crème nodig, die gericht is op het herstellen en opbouwen van de huid. Deze crèmes doen je huid geen kwaad, maar je hebt er ook geen baat bij. Kies een crème die gericht is op de eerste tekenen van het ouder worden (fijne lijntjes), die je huid optimaal beschermt tegen externe factoren en die goed hydrateert. Je huid wordt hierdoor gladder en ziet er meteen frisser en jonger uit. Na je 30ste levensjaar wordt de huidveroudering alweer iets duidelijker zichtbaar. Je kunt nu overstappen op huidproducten die de huid verstevigen en rimpels verminderen onder andere met behulp van antioxidanten en vitamine C, E en A.

Huidverzorging en anti-rimpelcrème voor 50-plussers

De zwaardere anti-rimpelcrèmes kun je laten staan tot na je 50ste. De overgang kan een grote invloed hebben op de huid. Door de afname van oestrogeen in het lichaam, wordt de aanmaak van collageen minder. Dit zorgt ervoor dat de huid nog dunner en droger wordt. Daarnaast neemt ook het hyaluronzuur in de huid af. Dit stofje bindt vocht, waardoor de huid vol en gehydrateerd is. De afname van hyaluronzuur leidt tot een slappere en droge huid, omdat de huid minder goed vocht kan vasthouden. Rimpels en huidverzakkingen krijgen vrij spel. Het dalende oestrogeengehalte zorgt ook voor een afname van talg en de huidbarrière wordt zwakker. Je huid vraagt nu om rijke en voedende crèmes om er mooi en verzorgd uit te blijven zien.

Wat heb je echt nodig?

Het is een goed idee om niet zomaar wat te gaan smeren in de hoop dat het goed is voor je huid. Laat je huid analyseren door een professionele schoonheidsspecialiste. Op basis van de bevindingen kan deze een behandelplan op maat opstellen en je perfect adviseren over huidverbeterende behandelingen en producten voor de dagelijkse verzorging. Wist je dat we bij Wellness Academie ook een Opleiding Skin Expert aanbieden? Deze opleiding is bedoeld voor wie binnen korte tijd een expert in huidverzorging wil worden met aandacht voor nieuwe ontwikkelingen, gespecialiseerde behandelingen, voedingssupplementen gericht op de huid en salonapparatuur. Iets voor jou? Schrijf je op tijd in.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie