• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Manuele lymfedrainage of ontspanningsmassage: wat kies ik?

27 oktober 2023 | Massage & Therapieën
Manuele lymfedrainage of ontspanningsmassage: wat kies ik?

Massage is een uitstekende manier om stress te verminderen, spieren te ontspannen en het algehele welzijn te verbeteren. Twee veelvoorkomende vormen van massage zijn de manuele lymfedrainage en de klassieke ontspanningsmassage. Hoewel beide technieken gericht zijn op het bevorderen van totale ontspanning kunnen we toch enkele verschillen onderscheiden op het gebied van doelstellingen, technieken en voordelen. Manuele lymfedrainage of ontspanningsmassage? De massage experts van Wellness Academie vertellen je hier meer over de verschillen!

Kenmerken van de klassieke ontspanningsmassage

Een van de populairste massagecursussen van Wellness Academie is de cursus ontspanningsmassage. In deze cursus leer je de klassieke, oftewel de Zweedse massage. Deze massage is op de eerste plaats gericht op het verminderen van stress en het ontspannen van het hele lichaam. Het omvat diverse technieken, waaronder strijken, kneden en kloppen, waarmee je subtiel inwerkt op de spieren. In deze hands-on cursus leer je alle klassieke ontspanningsmassage technieken in de praktijk uitvoeren onder de deskundige begeleiding van een topdocent. Aan het einde van de cursus ontspanningsmassage ben je in staat om een complete ontspannende lichaamsmassage uit te voeren. De druk die je bij deze massage uitvoert, kan variëren en is eveneens afhankelijk van de voorkeur van je klant. De massage moet echter te allen tijde aangenaam zijn.

Kenmerken van de manuele lymfemassage

Daar waar de klassieke ontspanningsmassage gericht is op het inwerken op de spieren, richt de manuele lymfedrainage zich op het inwerken op het lymfestelsel. Wil je manuele lymfedrainage of ontspanningsmassage leren geven? Hier zit dus al meteen een duidelijk verschil. De manuele lymfedrainage maakt gebruik van zeer zachte, ritmische bewegingen om de lymfecirculatie te verbeteren. Hiermee ga je onder meer vochtophopingen verminderen en de werking van het immuunsysteem ondersteunen.

Hoewel de behandeling eveneens ontspannend werkt, is het belangrijkste doel het bevorderen van het ontgiften en het afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam. Daardoor kan het bijvoorbeeld ook huidverbeterend werken bij klachten als acne. Er wordt bij deze massage minimale druk uitgeoefend. In onze cursus manuele lymfedrainage gaan we onder meer in op de werking en de functie van het lymfestelsel en leer je uiteraard om een volledige behandeling uit te voeren.

Manuele lymfedrainage of ontspanningsmassage: wat kies ik?

Wil je massages leren geven, dan is het belangrijk om te weten wat je met elke massagesoort kunt bereiken. Voor welk doel wil jij massages geven? Heb je naast het algeheel welzijn van je klanten verbeteren de volgende specifieke doelstellingen, dan is een ontspanningsmassage de beste keus:

 • Algehele ontspanning
 • Stressvermindering
 • Spierspanning verminderen
 • Spierpijn verlichten

Zijn de volgende doelstelling het allerbelangrijkst, dan is de manuele lymfedrainage de beste keus:

 • Verminderen van vochtophoping
 • Immuunsysteem versterken ter preventie
 • Immuunsysteem ondersteunen na ziekte of operatie
 • Massages geven met minimale druk

Manuele lymfedrainage of ontspanningsmassage: combineer!

Wist je dat je niet altijd hoeft te kiezen tussen manuele lymfedrainage of ontspanningsmassage? Deze twee massages, met elk hun unieke eigenschappen, kunnen elkaar namelijk ook goed aanvullen. Het is een verrijking voor je werkzaamheden als massagetherapeut om de technieken van beide soorten massages in de vingers te hebben. Op die manier kun je steeds inspringen op de behoeften van je klanten op elk moment.

Bij Wellness Academie kun je zowel een cursus ontspanningsmassage als een cursus manuele lymfedrainage volgen. Je leert alles over de specifieke technieken, de perfecte uitvoering hiervan en over de uitwerking die elke techniek heeft. Verder komen eveneens de indicaties en contra-indicaties aan bod, zodat je goed kunt bepalen of de massage veilig is voor je klant. Je moet voor elke massage een grondige intake of anamnese houden. Hoe je dat het beste doet, wordt eveneens in deze massagecursussen behandeld.

Is massagetherapeut worden jouw roeping?

Voelt het als jouw roeping om het welbevinden van mensen te verhogen met ontspannende massages? Dan kun je ook de volwaardige opleiding massagetherapeut van Wellness Academie volgen. Hiermee leg je meteen een stevig fundament voor een carrière in de inspirerende massagebranche. Deze modulaire opleiding bestaat naast de cursus ontspanningsmassage ook uit de cursus anatomie, pathologie & fysiologie. Met de uitgebreide kennis van het menselijke lichaam die je hiermee opdoet, kun je verantwoorde en veilige massagebehandelingen uitvoeren. Het doel is steeds ontspanning. Heeft je klant ernstige klachten of twijfel je erover of het verantwoord is om een massage te geven? Dan dient je klant eerst toestemming te vragen aan zijn of haar arts. Wil je meer weten over massages? Bekijk dan hier ons aanbod aan massage opleidingen of kom langs op een van onze info-avonden!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
 • 2 dagen
 • v.a. € 289
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie