• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Leer hoe massage fibromyalgie kan verlichten

15 december 2021 | Massage & Therapieën
Leer hoe massage fibromyalgie kan verlichten

Wist je dat je met massage fibromyalgie kunt verlichten? Steeds meer patiënten, die last hebben van deze aandoening, doen een beroep op een massagetherapeut. Wil je deze mensen optimaal kunnen helpen, dan is het wel belangrijk om wat meer over de achtergrond van fibromyalgie te weten. Daarnaast is het ook essentieel om je massages goed op de behoeften van deze klanten af te stemmen. Daarom kun je bij Wellness Academie niet alleen een Cursus Ontspanningsmassage volgen, maar ook een Cursus Fibromyssage.

Wat zijn de klachten van klanten met fibromyalgie?

Allereerst willen we benadrukken, dat je als massagetherapeut nooit een diagnose kan en mag stellen. Dat laat je over aan een arts. Klanten waarbij is vastgesteld dat ze lijden aan fibromyalgie, hebben mogelijk last van: stijfheid, vermoeidheid en chronische pijn. Echter kunnen de symptomen zeer variëren. Zo zijn er ook mensen die last hebben van: somberheid, angst, spijsverteringsklachten, concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Deze uiteenlopende klachten maken het vaak lastig om fibromyalgie vast te stellen. De benaming fibromyalgie betekent overigens ‘pijn in bindweefsel en spieren’. Helaas, heeft de medische wereld nog geen eenduidige oorzaak kunnen vaststellen.

Wat is de procedure bij deze aandoening?

Een huisarts kan onderzoeken wat er aan de hand is als iemand klachten heeft. Voor het stellen van de diagnose fibromyalgie is een reumatoloog de aangewezen professional. Deze zal vergelijkbare ziektes eerst moeten uitsluiten. Er bestaan geen testen, bloedonderzoeken of andere onderzoeken, waarmee de aandoening objectief gediagnosticeerd kan worden. De arts zal doorgaans de diagnose fibromyalgie stellen als iemand meer dan drie maanden te kampen heeft met chronische pijn en stijfheid verspreid door het hele lichaam, zowel links als rechts en boven en onder de taille. Daarbij zijn er chronische problemen, zoals vermoeidheid, slaapproblemen, stemmingswisselingen en concentratieproblemen.

Wat kun je doen tegen fibromyalgie?

In onze cursus fibromyalgie leer je meer over de symptomen en over waar massagetherapeuten tegenaan lopen in het behandelen van deze klanten. Je leert ook meer over de 18 tenderpoints. Dit zijn 18 pijnlijke punten op het lichaam, die karakteristiek zijn bij fibromyalgie. Wat veel massagetherapeuten zien, is dat patiënten pijnstillers krijgen voorgeschreven. Dit doet meestal niet meer dan de scherpe kantjes van de pijn af halen. Gezien de exacte oorzaak van deze ziekte niet duidelijk is, bestaat er ook geen medicijn voor. In de praktijk zien we echter dat mensen met deze klachten veel baat hebben bij massages. Neem hier een kijkje bij onze Cursus Ontspanningsmassage.

Aanpassingen in de levensstijl

Het is voor een patiënt met fibromyalgie belangrijk om inzicht te krijgen wanneer men meer last heeft van vermoeidheid, zodat men op die momenten meer rust kan inbouwen. Het is voor mensen met fibromyalgie extra belangrijk om hun energie goed te verdelen. Daarbij is voldoende lichaamsbeweging essentieel om het lichaam in een zo optimaal mogelijke conditie te houden. Een goede manier om voldoende momenten van rust in te bouwen, is door regelmatig een massage te boeken. Veel patiënten hebben al ervaren dat massage fibromyalgie vermindert. Deze goede resultaten worden vaak bereikt in combinatie met aanpassingen in de levensstijl en door een aangepast dieet.

Hoe kan massage fibromyalgie verzachten?

Omdat de oorzaak van fibromyalgie niet gekend is, is massage niet gericht op het verhelpen van deze aandoening. Massages kunnen patiënten wel helpen om beter met deze aandoening te leven. Je leert in onze cursus fibromyssage massagetechnieken, die gericht zijn op ontspanning, vooral in die zones waar vaak klachten zijn. Het gaat daarbij altijd om technieken met lichte tot medium druk. Ook de tijd nemen voor je klant en een ontspannen sfeer creëren, is belangrijk. Tijdens de praktijklessen leer je drie verschillende massages, die je apart kunt uitvoeren of kunt combineren, naar gelang de behoeften van je klant. Je leert een massage bij hoofdpijn, een massage om de nachtrust te verbeteren en een massage tegen pijn in het algemeen.

Meer weten over massage bij fibromyalgie?

Onze Cursus Fibromyssage is een 2-daagse cursus van 10:00 tot 17:00. Na afloop ontvang je een certificaat. Let op: het is voor het volgen van deze cursus wel noodzakelijk om over voldoende basiskennis anatomie te beschikken. Dat kan door eerst onze Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie te volgen. We hopen je binnenkort te mogen ontvangen bij Wellness Academie!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
 • 2 dagen
 • v.a. € 289
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie