Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Leer betere massages geven met een cursus anatomie!

11 september 2019 | Massage & Therapieën
Leer betere massages geven met een cursus anatomie!

Wil je graag op professionele wijze ontspannende massages leren geven? Dan is een cursus anatomie onmisbaar. Massage is veel meer dan zomaar wat over een gespannen spier of een pijnlijke plek wrijven. Als serieuze massagetherapeut wil je weten hoe het lichaam in elkaar zit en waar mogelijk knelpunten zitten, zodat je je klant zo goed mogelijk van dienst kunt zijn. Om echt als professional aan de slag te gaan is een eenvoudige massagecursus een goed begin, maar zeker niet genoeg. Een cursus anatomie, pathologie & fysiologie is onmisbaar. Lees hier waarom!

Het spierstelsel: een complex geheel

In onze cursus anatomie is veel aandacht voor het complete spierstelsel. Het grootste deel van de westerse massages is namelijk gericht op het inwerken op de spieren. Daarbij bestaat bovendien zo’n 40% van het lichaamsgewicht uit spieren. Wist je bijvoorbeeld dat het menselijk lichaam meer dan 600 spieren bevat? Het spierstelsel vormt een complex geheel. Om beweging mogelijk te maken, moeten meerdere spieren met elkaar samenwerken. We onderscheiden bijvoorbeeld buigende spieren, strekkende spieren, spieren die draaiende bewegingen mogelijk maken, etc. Daarnaast bestaan er ook nog verschillende vormen spieren: spoelvormig, waaiervormig, meerkoppig, etc. …

Van de theorie naar de praktijk

Wanneer een klant bij jou komt met een pijnlijke spier, dan is het belangrijk dat je de spiergroep kunt identificeren. Om een effectieve behandeling te kunnen geven, moet je precies weten hoe deze spier is opgebouwd, wat de werking ervan is en welke andere spieren hier mogelijk op van invloed zijn. Vervolgens kun je gemakkelijker de probleemzones opsporen om zo de functie van de betreffende spier te helpen normaliseren. Waar moet je druk geven, welke massagetechniek is het meest geschikt, hoeveel druk is er nodig en in welke richting masseer je? De antwoorden op deze vragen vind je alleen als je voldoende kennis hebt van anatomie. Schrijf je hier in voor onze Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie.

Je weet waar je het over hebt en wat je doet!

Met uitgebreide kennis van de menselijke anatomie kun je je klant beter uitleggen wat zijn of haar probleem is. Doe dit wel in begrijpelijke taal en laat vakjargon zo veel mogelijk achterwege of leg moeilijke begrippen goed uit. Doordat je je klant beter kunt informeren over de oorzaak van de klacht, kun je ook beter advies geven voor het verminderen of het voorkomen van deze klacht in de toekomst. Doordat je klant merkt dat jij weet waar je het over hebt en weet wat je doet, zal hij of zij meer vertrouwen in je hebben. Dit is onontbeerlijk voor het opbouwen van klantenvertrouwen en een mooie vaste klantenkring.

Het spierstelsel staat niet op zichzelf

Je doet in onze cursus anatomie niet alleen onmisbare kennis op van het spierstelsel, maar alle lichaamsstelsels komen aan bod. Het is belangrijk dat je het lichaam ziet als één geheel met een grote wisselwerking tussen de verschillende stelsels. Het spierstelsel wordt bijvoorbeeld sterk beïnvloed door het bloedvaten- en ademhalingsstelsel, zintuigenstelsel, lymfestelsel, hormoonstelsel en beenderstelsel. Het is dus belangrijk dat je inzicht krijgt in alle lichaamsstelsels. In onze cursus wordt de opbouw en werking van elk stelsel zorgvuldig uit de doeken gedaan, met tevens aandacht voor veelvoorkomende aandoeningen binnen elk stelsel.

Leer aandoeningen herkennen

Een massage biedt veel gezondheidsvoordelen, voelt weldadig aan en lijkt daarom heel onschuldig. Dat is in veel gevallen ook zo, maar in specifieke situaties kan het de gezondheid van je klant juist in gevaar brengen. Bepaalde aandoeningen zijn een contra-indicatie voor massage. Het is daarom belangrijk dat je als massagetherapeut altijd vooraf aan de behandeling een intakegesprek of anamnese houdt, om relevante informatie te verzamelen over de gezondheid, levensstijl, klachten en wensen van je klant. Zie hier ook onze Cursus Anamnese. In onze cursus anatomie leer je meer over de contra-indicaties voor massages en het herkennen van de symptomen die bij deze contra-indicaties horen. Je leert tevens wanneer je je klant dient door te verwijzen naar een arts.

Volg ook onze Cursus Anatomie Verdieping

Om alle vragen van je klanten zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden en om ze zo goed mogelijk van dienst te zijn, kun je bij ons ook een praktijkgerichte Cursus Anatomie Verdieping volgen. Het volgen van deze cursus betekent niet alleen in de schoolbanken zitten en thuis studeren, je gaat tijdens de lessen eveneens praktisch aan het werk. Je gaat onder meer dissecties uitvoeren op organen en je gaat aan de slag met casestudies over gezondheidsproblemen die veel voorkomen in de massagepraktijk. Een ware verrijking voor elke massagetherapeut!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
 • 2 dagen
 • v.a. € 289
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie