• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Leer alle trucs voor een perfect geschoren baard

16 december 2020 | Haarverzorging
Leer alle trucs voor een perfect geschoren baard

De perfect geschoren baard, hoe krijg je dat voor elkaar? Dat blijkt voor de meeste mannen nog niet zo gemakkelijk. Hoe krijg je een gladde huid na het scheren? Welke scheerproducten kun je het beste gebruiken? Hoe voorkom je wondjes, ingegroeide baardharen, rode vlekjes en puistjes? Die perfect geschoren baard is geen vanzelfsprekendheid. We leren je hier enkele trucs om het beste resultaat te bekomen. Ontdek hier eveneens onze Opleiding Barbier en wordt een expert in herenkapsels, baarden en snorren!

Trucs voor een gladdere huid

Een perfect geschoren baard begint met een gezonde en gladde huid. Je kan een nog zo mooi geschoren baard hebben, maar als de huid geïrriteerd is en niet glad aanvoelt, dan zal het resultaat nooit optimaal ogen. Daarom hier enkele trucs voor een gladdere huid:

Warm water en klassieke scheerschuim

Maak de huid nat met warm water en breng gedurende één minuut de scheerschuim aan. Verdeel dit met een scheerkwast over het gelaat. De meeste mannen doen dit veel te snel. Je moet het warme water en de scheerschuim de tijd geven om in te werken om de baardharen zachter te maken.

Let op: haren op kin, kaken en bovenlip zijn stugger

Dit betekent dat je beter eerst je bakkebaarden, wangen en hals kunt scheren. De scheerschuim werkt dan langer in op de andere zones, om daar de haren nog zachter te maken.

Gebruik bij een gevoelige huid een pré-shave crème of -olie

Dit product breng je voor het scheren aan en spoel je niet af. De scheerschuim gaat eroverheen. De pré-shave vormt een barrière tussen de huid en het scheermes, waardoor de huid beter wordt beschermd. Je hebt hierdoor minder last van de soms uitdrogende werking van scheerschuim of -zeep en je voorkomt een geïrriteerde huid.

Scheerrichting

Scheer in eerste instantie met de groeirichting van de baardharen mee. Is het resultaat daarmee niet naar wens? Scheer dan niet zomaar nog een keer over de huid, maar breng opnieuw scheerschuim aan en scheer dan tegen de haargroeirichting in.

Meer weten?

Dan kun je bij Wellness Academie een speciale Cursus Gelaatsverzorging van de Mannenhuid volgen.

Welke producten heb je nodig voor de perfecte baard?

Tijd om extra aandacht te besteden aan je baard? Dan heb je de volgende producten nodig:

 • Milde reinigingsgel voor het gelaat
 • Pré-shave crème of olie
 • Scherp scheermes en trimmer
 • Scheercrème, -schuim of -gel
 • Scheerkwast met synthetische haren
 • After shave balsem
 • razor burn repair of moisturiser

Toelichting

Gebruik geen gewone zeep gebruikt om je gelaat te reinigen, omdat dit de huid uitdroogt. Hiermee werk je irritaties en wondjes in de hand. Zorg voor een scherp scheermes; ga nooit met botte mesjes in de weer. Bij een gevoelige huid kun je het beste een klassiek veiligheidsscheermes gebruiken in plaats van de moderne varianten. Schaf bij voorkeur hypoallergene scheerproducten aan die vrij zijn van o.a. parfum, alcohol en parabenen. Verder kun je het beste een zachte, synthetische scheerkwast gebruiken, omdat deze hygiënischer is dan varianten met varkenshaar of dassenhaar. Na het scheren kalmeer je de huid met een balsem. Bij een erg gevoelige huid kun je in plaats daarvan een speciale razor burn repair of een moisteriser gebruiken.

De perfect geschoren baard: trimmen en aflijnen

Wil je geen volledig glad geschoren gelaat, maar een stijlvolle, klassieke of juist trendy baard? Laat dan de haartjes goed groeien. Je kunt in de tussentijd met een trimmer de haartjes iets bijwerken. Zet de trimmer in de hoogste stand, zodat de haartjes zo lang mogelijk blijven. Haal wel de haartjes weg, die ‘los’ op je wang, in je nek of onder je ademsappel zitten om er verzorgd uit te zien. Wanneer je baard langer wordt, is het essentieel dat je deze regelmatig goed wast met baardshampoo, verzorgt met een baardolie en kamt. Als je eenmaal langere baardharen hebt, kun je de baard shapen. Welke aflijning of soort baard past bij jouw gelaat en persoonlijke stijl? Vraag advies aan een professionele barbier of leer er alles over in onze Opleiding Barbier!

De comeback van de professionele barbier

De barbier heeft een geweldige comeback gemaakt! Dit oude beroep is weer nieuw leven in geblazen en veel klassieke technieken en vaardigheden worden herontdekt. Een perfect geschoren baard krijg je niet door snel-snel even thuis te scheren. Nee, daarvoor neem je de tijd! Steeds meer mannen ontdekken de weldaad van een ontspannen bezoekje aan een professionele barbier met uitgebreide kennis en vaardigheden op het gebied van stijlvolle herenkapsels, baarden en snorren!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie