• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Is je huid verzorgen met olijfolie een goed idee?

2 augustus 2019 | Schoonheidszorg
Is je huid verzorgen met olijfolie een goed idee?

Binnen de beauty wereld zien we dat natuurlijke ingrediënten populair zijn. Een van die ingrediënten is olijfolie. Er zijn mensen die zweren bij het gebruik van pure olijfolie op hun huid. De online tips voor DIY beauty rituelen met olijfolie zijn talloos. Zo wordt er vaak beweerd dat olijfolie op je huid smeren als bodylotion je huid mooier en zachter maakt. Maar is je huid verzorgen met olijfolie wel een goed idee?

‘Olijfolie doet wonderen voor je huid’

Dat is wat je op veel websites kunt lezen. In olijfolie van goede kwaliteit zitten bestanddelen die bevorderlijk zijn voor de gezondheid, namelijk vitamine A, vitamine E en enkelvoudig onverzadigde vetten, zoals omega 9. We weten dat deze bestanddelen onder meer goed zijn voor de gezondheid van je huid als ze via voeding in je lichaam worden opgenomen. Maar hoe zit het ermee als je olijfolie op je huid smeert? Heeft het dan vergelijkbare positieve effecten op de gezondheid van de huid? Mogen we al die mooie beloften over olijfolie op je huid smeren geloven?

Wat zeggen de huiddeskundigen hierover?

We raadpleegden onze docenten van onze Opleiding Schoonheidsspecialist(e) om meer helderheid over dit onderwerp te krijgen. Hun reactie: het is waar dat olijfolie essentiële vetzuren bevat die bevorderlijk zijn voor de huid, maar dat effect bereik je niet door de olie op je huid te smeren. De moleculen van de essentiële vetzuren zijn te groot om diep door te dringen in de huid, om daar hun werk te doen. Het enige effect dat je bereikt met olijfolie op je huid smeren is dat je de huid volledig afsluit. Dit zorgt ervoor dat het vocht niet uit de huid kan verdampen en de huid niet uitdroogt. Maar om nu de hele dag met een vette, glanzende en glibberige huid van de olijfolie rond te lopen? Daar zit niemand op te wachten.

Huidproblemen kunnen verergeren

De deskundigen in huidverzorging waarschuwen dat olijfolie op je huid smeren om je huid te verzorgen in sommige gevallen huidproblemen kan verergeren. Heb je bijvoorbeeld van nature een erg vette huid, dan is het niet verstandig om je huid op deze manier af te sluiten. De poriën kunnen verstopt raken waardoor er puistjes kunnen ontstaan. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat de poriën vergroten.

De olie blijft hardnekkig op je huid plakken, waardoor het gemakkelijk vuil aantrekt en bovendien zul je sterke reinigingsmiddelen moeten gebruiken om het van je huid te wassen. Dat is allemaal niet bevorderlijk voor je huid. Elke huid is anders en daarom heeft elke huid ook een veel verfijnder product nodig dan enkel olijfolie voor een optimale verzorging. In olijfolie vind je niet de juiste concentraties aan werkzame stoffen die jouw huid nodig heeft. Bekijk hier ook eens onze Cursus Gelaatsverzorging.

Waar je olijfolie wel voor kunt gebruiken!

Teleurgesteld? Je hoeft het gebruik van olijfolie niet te bannen uit je beauty rituelen, want er zijn wel een aantal praktische toepassingen:

 • Verzorging van nagelriemen
  Met olijfolie kun je droge nagelriemen soepel maken, waardoor je ze gemakkelijker terug kunt duwen. Je kunt nu je nagels beter verzorgen en mooier nagellak aanbrengen, omdat die droge velletjes niet meer in de weg zitten. Wil je nagels leren verzorgen als een pro, dan is onze Cursus Cosmetische Manicure en Pedicure een aanrader.
 • Eerste hulp bij droge lippen
  Heb je last van pijnlijke droge of gebarsten lippen, maar heb je geen lippenbalsem in huis. Dan kan olijfolie een eerste redmiddel zijn om dit probleem te verminderen.
 • Make-up remover
  Met olijfolie kun je make-up verwijderen, zonder de natuurlijke balans van de huid te verstoren. Zeker als je een erg gevoelige en droge huid hebt, die snel geïrriteerd raakt door reinigingsproducten, is dit een goed alternatief. De olie neemt de make-up resten gemakkelijk op. Let op: bij een vette huid kun je beter geen olijfolie gebruiken.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie