• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

5 huidtypen: welk huidtype heb jij?

22 juli 2020 | Schoonheidszorg
5 huidtypen: welk huidtype heb jij?

Als schoonheidsspecialiste moet je in staat zijn om goed het huidtype van je klanten te herkennen. Ieder huidtype vraagt om een andere manier van huidverzorging. We kunnen vijf huidtypen onderscheiden; een normale, vette, droge, gecombineerde en gevoelige huid. Leer hier hoe je de verschillende huidtypen kunt herkennen en hoe je ze het beste kunt verzorgen.

1. Huidtype: normale huid

Bij dit huidtype zijn de poriën nauwelijks zichtbaar, de huid glimt niet en vertoont geen droge, schilferige plekken. De huid heeft een gezonde uitstraling zonder oneffenheden, maar dat wil niet zeggen dat je er geen aandacht aan hoeft te besteden. Een goede huidverzorging is belangrijk om de goede conditie van de huid te behouden en vroegtijdige huidveroudering te voorkomen. Reinig de huid met een milde reinigingslotion en verfris de huid daarna met een tonic zonder alcohol. Hydrateer de huid daarna met een dagcrème met UV-filter.

2. Huidtype: vette huid

Een van de veelvoorkomende huidtypen is een vette huid. Een vette huid herken je aan een glimmend uiterlijk, brede poriën, duidelijk zichtbare mee-eters en puistjes. De huid ziet er dikker uit dan andere huidtypen, maar is wel strak. Er is dan ook minder snel sprake van rimpelvorming. Het is belangrijk om de huid goed te reinigen met een antibacteriële gezichtsreiniger om het te veel aan talg op te lossen. Vermijd reinigingsproducten met alcohol, omdat deze de huid uitdrogen en de talgproductie nog meer stimuleren. Breng daarna een milde gezichtscrème aan op waterbasis.

3. Huidtype: droge huid

Dit huidtype kenmerkt zich door schilferige, rode plekjes. De poriën zijn heel fijn en puistjes zijn zeldzaam. Wel vertoont de huid sneller fijne lijntjes en rimpels. Gebruik voor het reinigen van de huid een pH-neutrale reinigingsmelk. Vermijd zeepproducten, omdat deze de huid nog meer uitdrogen. Gebruik ook nooit ruwe washandjes en dep het gezicht droog met watten. Verzorg de huid met een hydraterende crème op oliebasis. De droge huid heeft ook veel baat bij een gezichtsmasker op oliebasis, bijvoorbeeld met amandelolie, arganolie of avocado-olie.

4. Gecombineerde huid

Iemand met dit huidtype heeft vaak een droge huid op de wangen en een vette huid op de kin, neus en het voorhoofd. Verzorg de droge delen op de manier zoals is beschreven onder droge huid en de vette huid volgens de richtlijnen voor een vette huid. Er bestaan speciale verzorgingsproducten voor de gecombineerde huid. Dit kost misschien minder tijd, maar is vaak ook minder effectief.

5. Gevoelige huid

Bij dit huidtype is de huid heel dun en is vaak rood en vlekkerig. De huid reageert sterk op prikkels als hitte of kou en is gevoelig voor verbranden. De gevoelige huid kan ook allergisch reageren op verzorgingsproducten en cosmetica. Er is dan ook speciale aandacht vereist bij de verzorging van deze huid. Gebruik alleen hypoallergene huidverzorgingsproducten.

Huidtype test

Twijfel je over het huidtype, dan bestaat er een eenvoudig testje. Druk een doekje op verschillende plaatsen op de huid. Blijft het plakken en blijft er een vetlaagje achter, dan is er sprake van een vette huid. Is dit niet het geval, dan gaat het om een normale huid. Bij een droge huid kunnen er huidschilfers op het doekje achterblijven. Leer alles over de huid en huidverzorging in onze Opleiding Schoonheidsspecialiste of de Opleiding Skin Expert

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie