• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Help, mijn haar heeft een oranje schijn!

2 september 2019 | Haarverzorging
Help, mijn haar heeft een oranje schijn!

‘Help, mijn haar heeft een oranje schijn!’ Kom je er na de vakantie achter dat je blonde haren wel oranje lijken? Dan ben je hier op het juiste adres om een oplossing te vinden voor dit probleem. Niet alleen mensen die hun haar hebben geblondeerd, maar ook ‘natural blondes’ kunnen hier last van krijgen. Bestond jouw zomervakantie uit veel zon, zee en strand? Dan kan hier de oorzaak liggen. We vertellen je hier meer over hoe dit kan gebeuren en wat je ertegen kunt doen!

Waarom krijgt mijn blonde haar een oranje schijn?

Heb je afgelopen zomer regelmatig een heerlijke duik genomen in zee of in het zwembad? En heb je ook lekker veel in de zon rondgelopen? Dan kan dit de oxidatie van pigmenten in je haar hebben bevorderd. Oftewel, er is een chemische reactie in je haar in gang gezet, die je haar lichter heeft gemaakt en die voor een oranje gloed heeft gezorgd. Dit gebeurt als volgt:

 • Je haarkleur wordt bepaald door twee pigmenten: eumelanine en feomelanine.
 • Eumelanine is opgebouwd uit de kleuren rood, geel en blauw. Dit pigment geeft je haar zijn natuurlijke kleur. Dit is de kleur die je ziet.
 • Feomelanine bestaat uit de kleuren rood en geel en is verantwoordelijk voor de ondertoon van het haar. De ondertoon hoor je niet te zien. dit betekent dat de haarkleur in evenwicht is.
 • Zon, zeewater en chloor kunnen het evenwicht tussen eumelanine en feomelanine verstoren. Doordat eumelanine sneller oxideert dan feomelanine wordt het eerder lichter en raken deze twee soorten pigmenten uit balans.
 • De ondertoon van de feomelanine pigmenten schijnen nu door, waardoor je kapsel een oranje schijn krijgt.

Overige oorzaken van een oranje schijn in het haar

Heb je geprobeerd om je haar te blonderen en is het resultaat een oranje gloed? Ook dat is een veelvoorkomend probleem. We leggen je hier uit hoe dit kan gebeuren:

Tijdens het blonderen kan je haar na een half uurtje al mooi blond lijken. Veel beginners in haarkleuringen stoppen met het blonderen, omdat ze denken dat ze het gewenste eindresultaat hebben behaald. Wat ze zich niet realiseren, is dat het feomelanine pigment iets langer nodig heeft om dezelfde mate van blondering te bekomen.

Stop je te vroeg met het blonderingsproces, dan kan het feomelanine pigment dit niet bijhouden en krijgt het kapsel een oranje schijn. Het probleem is dan dat het eumelanine pigment niet over genoeg blauwe pigmenten beschikt om de oranje ondertoon te compenseren.

Bij blonderen zul je altijd iets van een oranje schijn in het haar bekomen. Je kunt dit echter goed verbloemen door tijdens het blonderen een zo laag mogelijk percentage aan activator te gebruiken. Daarbij kun je het oxidatieproces ook iets langer laten duren. Wil je hier het fijne van weten en perfect leren blonderen? Dan ben je van harte welkom bij onze Opleiding Hair Coloring in Hasselt, Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam.

Wat te doen bij een oranje schijn in je haar?

Is het ‘kwaad’ eenmaal geschied? Neem dan een van de volgende maatregelen om de oranje schijn te verhelpen:

Zilvershampoo als redmiddel!
Wat je als beste het eerste kunt proberen, is om je haar te wassen met zilvershampoo. Schrik niet van de doordringende paarse kleur van deze shampoo! Het is juist deze paarse kleur die je helpt om de oranje schijn te neutraliseren. Overdrijf niet en gebruik deze shampoo maximaal twee maal per week!

Haarkleuringen
Biedt de zilvershampoo niet het gewenste resultaat? Dan zijn er nog meer opties. Laat bijvoorbeeld highlights zetten door je kapper. Deze speelse haarkleuring doorbreekt de oranje schijn, waardoor deze minder opvalt. Je kunt ook je haar opnieuw laten blonderen of je haar laten ontkleuren en een nieuwe kleur kiezen.

Waarop letten bij blond of geblondeerd haar?

Wil je graag je blonde haar (geblondeerd of je natuurlijke blonde haar) mooi houden, dan is het aanbevolen om je haar niet vaker te wassen dan echt nodig is. Hiermee voorkom je dat je haar uitdroogt en kwetsbaar wordt, waardoor problemen als een oranje gloed sneller ontstaan. Ben je een echte zonaanbidder, gebruik dan steeds haarproducten met UV-bescherming en draag een hoed. Leer alles over het creëren en behouden van de mooiste kapsels in onze Kappersopleiding in Antwerpen, Hasselt, Eindhoven, Rotterdam, Nijmegen, Amsterdam en Utrecht.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie