• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Heeft de donkere huid zonbescherming nodig?

11 augustus 2021 | Schoonheidszorg
Heeft de donkere huid zonbescherming nodig?

Heb je al eens gelet op de reclames voor zonnebrandcrème en op de doelgroep die daarmee wordt aangesproken? In de meeste gevallen richten deze reclames zich op blanke vrouwen. In de Verenigde Staten deed men onderzoek naar deze kwestie. Uit dit onderzoek blijkt dat reclame voor zonbescherming in de winter minimaal is. Daarbij worden diverse doelgroepen nauwelijks tot niet aangesproken, waaronder tieners, mannen en mensen met een donkere huid. Op deze laatste categorie gaan we ons in dit artikel richten, want heeft de donkere huid zonbescherming nodig?

‘Jij zal vast nooit verbranden in de zon!’

Dat is wat veel mensen met een donkere huid vaak horen van blanke mensen in hun omgeving. ‘Jij hebt zeker ook geen zonnebrandcrème nodig.’ Laten we maar meteen met de deur in huis vallen en benadrukken dat dit een misvatting is. Het is waar dat de donkere huid van nature beter beschermd is tegen de zon. Mensen met een donkere huid kunnen echter niet zonder bescherming onbeperkt in de zon, zonder dat hun huid beschadigd raakt. De schadelijk uv-stralen hebben ook een negatief effect op de donkere huid. Een goede zonnebrandcrème is daarom ook voor deze doelgroep heel belangrijk als onderdeel van hun dagelijkse skin care routine.

Ook de donkere huid heeft zonbescherming nodig

Dat de donkere huid beter bestand is tegen de zon is waar. Deze mensen zullen ook veel minder snel verbranden. Ze hebben een grotere hoeveelheid melanine in hun huid, oftewel pigment. Melanine werkt als een natuurlijke bescherming tegen de zonnestralen. Vergelijk het met een sun protection factor 15 in zonnebrandcrèmes. Daarbij is ook de opperhuid bij mensen met een donkere huid dikker. Ook dit draagt ertoe bij dat de huid minder snel verbrandt, maar verbranden kan dus wel. Bij overmatige blootstelling aan de zon zal de huid namelijk steeds gevoeliger worden voor zonschade. Daarom heeft eveneens de donkere huid zonbescherming nodig.

Hoe zit dat ook alweer met de verschillende huidtypen?

Aan de hand van de Fitzpatrickschaal kunnen we een indeling maken met 6 huidtypen. Huidtype 1 is de hele lichte huid, die niet bruint en snel verbrandt. Huidtype 2 wordt een beetje bruin en verbrandt snel en huidtype 3 wordt goed bruin en verbrandt zelden. Dan hebben we nog huidtype 4, dat ook wel het Mediterrane type wordt genoemd. Mensen met huidtype 5 zijn meestal Aziatische types. Huidtype 6 is het negroïde huidtype. Van huidtype 4 tot en met 6 wordt gezegd dat ze nooit verbranden, voordat ze bruin worden. Maar let op, verbranden kan dus wel. Een ander cruciaal aandachtspunt is dat er gevaarlijke vormen van huidkanker kunnen ontstaan bij mensen met een donkere huid, die pas laat ontdekt worden, waardoor de overlevingskans daalt.

Hoe bescherm je de donkere huid tegen de zon?

Eigenlijk bescherm je de donkere huid gewoon op dezelfde manier als de blanke huid. Ook voor een donkere huid is een zonnebrandcrème met een SPF van 30 of 50 aan te raden. Niet alleen om deze te beschermen tegen verbranden, maar vooral ook om ernstige huidproblemen als huidkanker door de zon te voorkomen. Wat wel een punt is, is dat veel zonnebrandcrèmes een witte of blauwe waas achterlaten op de donkere huid. Dat geldt vooral voor minerale zonnebrandcrèmes en zonnebrandcrèmes met zowel minerale als chemische filters. Zonnebrandcrèmes met alleen chemische filters laten doorgaans geen waas achter. Net als voor de blanke huid geldt; smeer je 30 minuten voor de blootstelling aan de zon in en herhaal dit om de twee uur of na het zwemmen.

Meer weten over de verzorging van de donkere huid?

Dat is een goed idee, want binnen de beauty branche ligt nog steeds veel de nadruk op de blanke huid. Mensen met een donkere huid hebben echter ook veel behoefte aan een goede huidverzorging, aangepast op de specifieke noden van hun huid. Volg daarom de Cursus Gelaatsverzorging voor de Donkere Huid van Wellness Academie, zodat je ook deze mensen perfect kunt helpen! Extra tip: onze Opleiding Skin Expert!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Gelaatsverzorging voor de donkere huid
Gelaatsverzorging voor de donkere huid
 • 2 dagen
 • € 295
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie