• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

FAQ over zonnen: Word je bruin in de schaduw?

10 juni 2019 | Schoonheidszorg
FAQ over zonnen: Word je bruin in de schaduw?

De zon op je huid kan heerlijk aanvoelen. Daarnaast ziet een zongebruinde huid er ook mooi uit. Aan de andere kant weet ondertussen iedereen wel dat overmatige blootstelling aan de zon gevaarlijk is voor de huid. Hoe zorg je er dan toch voor dat je op een gezonde manier een bruin kleurtje krijgt? Een veelgestelde vraag is: ‘Word je ook bruin in de schaduw?’ Om antwoord te geven op deze vraag gaan we in dit artikel in op hoe je een bruine huid krijgt en geven we je tips om veilig een zomers bruin kleurtje te krijgen.

Wat gebeurt er met je huid tijdens het zonnen?

Tijdens het zonnen staat je huid bloot aan de uv-straling van de zon. Dit zorgt ervoor dat je huid hard aan het werk gaat om je tegen deze schadelijke stralen te beschermen. Je huid doet dit door extra pigment, oftewel het stofje melanine, aan te maken. Dit stofje is er verantwoordelijk voor dat je huid bruin kleurt. Dit is dus puur een natuurlijke beschermingsreactie van je lichaam. Alleen is deze reactie niet voldoende. Je zult altijd een zonnebrandcrème moeten smeren om je huid tegen verbranden en ernstige schade op de lange termijn te beschermen, zoals vroegtijdige huidveroudering, pigmentvlekken en huidkanker.

Hoe zit het nu als ik in de schaduw ga zitten?

Ga je op zonvakantie, dan zullen schoonheidsspecialisten je altijd aanraden om steeds met zonnebrandcrème met een hoge factor, bijvoorbeeld SPF 30 of 50, te smeren. Daarnaast is het advies om zoveel mogelijk uit de zon te blijven. ‘Ja maar, ik wil zo graag een bruin kleurtje!’  Ook als je in de schaduw blijft, zal je huid evengoed bruin worden. Dat komt omdat de uv-stralen je huid ook onder de parasol kunnen bereiken. Dit komt doordat een gedeelte van de uv-stralen wordt weerkaatst door onder andere water en zand. Er bestaan tegenwoordig wel parasols, die gemaakt zijn van UV-werend materiaal. Deze bieden extra bescherming tegen de zon.

Word ik nog wel bruin als ik smeer met een hoge factor?

Zonnebrandcrèmes met een hoge beschermingsfactor (SPF 30 en 50) laten een kleiner percentage aan uv-stralen door dan een lagere beschermingsfactor. Ze laten echter nog steeds uv-straling door, die zorgt voor het bruin kleuren van je huid. Dus ook als je smeert met een crème met een hogere factor word je bruin, het zal alleen wat minder vlot gaan. Vergeet niet dat het ook inhoudt dat je minder snel je huid verbrandt en je huid dus minder beschadigd wordt! Wat is belangrijker?

Geef prioriteit aan je gezondheid boven bruin worden!

Hoe bruin je wordt is onder meer afhankelijk van je huidtype. Mensen met een hele blanke huid (huidtype 1) zullen nooit bruin worden, maar zullen bij veel zon alleen maar verbranden. Er is dan ook geen reden om ‘te werken aan een bruin kleurtje’ door veel in de zon te zitten. Mensen met huidtype 3 (78% van alle Midden-Europeanen), worden wat sneller bruin en zullen iets minder snel verbranden, dan mensen met huidtype 1 en 2. Ook dit is echter geen vrijbrief om minder op te letten met zonnen. Geef altijd de prioriteit aan je gezondheid en niet aan het bruin worden. Leer alles over een gezonde huid en huidverzorging in onze Opleiding Schoonheidsspecialiste! 

Zonnebrandcrème smeren als je lang in de auto zit?

Ga je deze zomer met de auto naar een zonnig oord en zit je uren in de auto? Let ook dan op, want uv-stralen kunnen ook door de ruiten heen je huid aantasten. Door het glas wordt het grootste deel van de UVB-straling tegengehouden, maar UVA-straling laat zich hier niet volledig door tegenhouden. De UVB-stralen zorgen ervoor dat je huid bruin wordt of verbrandt; de UVA-stralen zorgen voor huidveroudering en kunnen dieper in de huid blijvende schade aanrichten. Het is dus beslist een aanrader om met zonnebrandcrème te smeren als je veel op de weg zit.

Belangrijk inzicht: de natuur weet wat jou het beste staat!

Een beetje kleur door de zon geeft een gezonde uitstraling. Maar waarom zou je meer willen? De natuur weet heel goed wat jou het beste staat, dat is namelijk jouw natuurlijke huidskleur. Bedenk maar eens hoe je eruitziet als je ineens een foundation op je gezicht aanbrengt, die meer dan twee tinten donkerder is dan je natuurlijke huidskleur. Dat geeft direct een heel onnatuurlijke uitstraling. Dus waarom zou je als je een hele blanke huid hebt, ineens een sterk gebruinde huid willen? Dat zal er alleen maar vreemd uitzien. Zon dus met mate en smeer altijd met een geschikte zonnebrandcrème!

Vermijd zonnebaden en kies voor spray tanning!

Je hebt tijdens je welverdiende vakantie wel leukere dingen te doen, dan je alleen maar druk te maken over of je wel bruin genoeg wordt. Je kunt veel beter vooraf een spray tanning behandeling ondergaan bij een ervaren schoonheidsspecialiste. Deze professional zal ervoor zorgen dat je huid een mooie egale bruine tint krijgt, die bij jouw huid past en die tot wel 10 dagen mooi blijft zitten. Blijf ook na deze behandeling gewoon smeren met zonnebrandcrème, want hoewel de spray tanning lotion je huid wel verzorgt, beschermt het niet tegen de zon! Meer weten? Bekijk hier onze Cursus Spraytanning.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie