• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Een droge of vochtarme huid: wat is het verschil?

10 november 2021 | Schoonheidszorg
Een droge of vochtarme huid: wat is het verschil?

Een van de veelgehoorde misvattingen over de huid is dat een droge en een vochtarme huid hetzelfde zijn. Dat is echter niet het geval. Het verzorgen van een droge of vochtarme huid vraagt dan ook om een andere aanpak. Wie zich eenmaal verdiept in huidverzorging, zal ontdekken dat elke huid anders is en dat een nauwkeurige huidanalyse onmisbaar is, wil je de huid echt verbeteren. Bij Wellness Academie ben je daarvoor op de juiste plek. In dit artikel vertellen we meer over het verschil tussen een droge en een vochtarme huid.

Een droge of vochtarme huid? Het verschil!

We spreken over een droge huid als deze over weinig talg beschikt. Talg is nuttig voor de huid. Het beschermt tegen uitdroging en zorgt dat ziekteverwekkers buiten de deur blijven. We willen echter niet te veel talg, want dan is de huid te vet. Te weinig is ook niet goed, want dan wordt de huid niet optimaal beschermd en zie je sneller fijne lijntjes en rimpels. De huid krijgt ook een matte uitstraling. Andere kenmerken van een droge huid zijn: roodheid, trekkerig gevoel, schilfers en jeuk. Een vochtarme huid wil zeggen, dat de huid over te weinig vocht beschikt. Dit kan ontstaan door klimaat, verkeerde voeding (veel cafeïne) of verkeerde verzorgingsproducten. Het zorgt voor een rode, schilferige, trekkerige en vaak gevoelige huid.

Tip: leer meer over huidsoorten, vochtgraad en gelaatsverzorging in onze Cursus Gelaatsverzorging!

Een droge huid kan tot een vochtarme huid leiden

Het verschil tussen een droge en een vochtarme huid is dat er bij een droge huid een tekort aan talg is en bij een vochtarme huid een tekort aan vocht. Het kan echter ook gebeuren dat een droge huid tot een vochtarme huid leidt. Wanneer de huid niet goed beschermd wordt door voldoende talg, zal het vocht in de huid namelijk gemakkelijker verdampen. In dat geval heb je te maken met een droge én vochtarme huid. Wil je als schoonheidsspecialist je klanten zo goed mogelijk helpen met hun huid, dan moet je dus precies weten wat er aan de hand is. Daar kom je achter door een grondige huidanalyse uit te voeren.

Hoe kun je het verschil ontdekken in de praktijk?

Een droge en een vochtarme huid kunnen dezelfde symptomen hebben, zoals een trekkerige, rode, schilferige en gevoelige huid. Hoe weet je nu met welk probleem je te maken hebt? Een belangrijk verschil is dat een droge huid een huidtype is, oftewel je wordt ermee geboren. De huid voelt dan ook overal droog aan. De vochtarme huid is een huidconditie en iedereen kan er last van krijgen. Daarbij kan de huid tegelijkertijd vet en vochtarm zijn. Een vochtarme huid is vooral het gevolg van een droge lucht of te agressieve reinigende huidproducten. Verder bestaat er speciale meetapparatuur, waarmee je het vochtgehalte en het sebumgehalte (talg) kunt meten, zodat je de juiste conclusie kunt trekken.

Wat heeft de droge huid nodig?

Een droge huid heeft op de eerste plaats huidverzorgende producten met hydraterende ingrediënten nodig. Denk hierbij aan natuurlijke olie, zoals arganolie, teunisbloemolie en jojoba-olie. Daarnaast zijn ook ingrediënten, zoals ceramiden, squalane en sheabutter goed voor het hydrateren van de droge huid. Ook siliconen, zoals dimethicone, helpen om de droge huid beter te hydrateren. Al deze ingrediënten versterken eveneens de huidbarrière. Voor een goede werking van de huid zijn ook serums met vitamine C en niacinamide een aanrader.

Wat heeft de vochtarme huid nodig?

Bij het behandelen van de vochtarme huid concentreer je je vooral op bestanddelen die het vocht in de huid goed vasthouden en die vocht aantrekken. Uitstekende voorbeelden hiervan zijn hyaluronzuur, AHA’s (alpha hydroxy acids), glycerine en ureum. Deze stoffen noemen we binnen de beauty branche ook wel ‘humectanten’ (vochtaantrekkende stoffen). Deze ingrediënten zijn dus geschikt voor de vochtarme huid, die tegelijkertijd ook vet is. Is er sprake van een droge én vochtarme huid, dan kun je deze ingrediënten combineren met ingrediënten die we hierboven al noemden voor het behandelen van de droge huid.

Meer weten over professionele huidverzorging?

Er komt dus heel wat meer kijken bij een goede huidverzorging, dan zomaar wat smeren met een crème. Om huidproblemen doeltreffend op te lossen, is er veel kennis en kunde nodig. Vind je dat razend interessant? En wil je alles leren over huidsoorten, huidcondities, huidbehandelingen en ingrediënten? Ontdek dan hier onze Opleiding Schoonheidsspecialiste in Hasselt of neem een kijkje bij onze Opleiding Skin Expert!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie