• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

De goede en slechte effecten van de zon op je huid!

10 mei 2024 | Schoonheidszorg
De goede en slechte effecten van de zon op je huid!

Zonnestralen op je huid geven een weldadig gevoel, maar je moet goed oppassen, want de zon kan ook verraderlijk zijn. Te veel en onbeschermde blootstelling aan de zon brengt serieuze risico’s mee voor je huid. Het is belangrijk dat iedereen daarvan op de hoogte is. Wil je aan de slag in de beauty branche als schoonheidsspecialiste? Dan is mensen informeren over zonbescherming en een mooie en gezonde huid een van je topprioriteiten. Laten we daarom hier eens kijken naar de goede en slechte effecten van de zon op je huid!

Aandacht voor de verschillende lichtstralen van de zon

Wat belangrijk is om te weten, is dat zonlicht uit verschillende soorten stralen bestaat. Zo zendt de zon onder meer infrarood, zichtbaar licht en ultraviolet (UV) licht uit, waarbij UVB en UVA het belangrijkste zijn als we het hebben over de goede en slechte effecten van de zon op de huid. Zo dringen UVB-stralen door tot in de opperhuid. Hier hebben ze het positieve effect dat ze de aanmaak van vitamine D bevorderen. Dat is essentieel voor sterke botten. De UVA-stralen daarentegen dringen dieper door in de lederhuid. Hier ligt dan ook het gevaar voor onder andere een vroegtijdige huidveroudering. Maar liefst 95% van de zonnestralen bestaat uit UVA-licht en 5% uit UVB-licht. Beide soorten UV-straling kunnen huidkanker veroorzaken, hoewel UVA-straling de grootste boosdoener is.

De rol van huidtypen bij blootstelling aan de zon

Een ander belangrijk punt, als we het hebben over de positieve en negatieve effecten van de zon op de huid, is je huidtype. We onderscheiden 6 verschillende huidtypen die elk in meer of mindere mate verbranden bij blootstelling aan de zon:

 • Huidtype 1:
  De huid verbrandt heel snel en wordt niet bruin. Vaak hebben mensen met dit huidtype een hele lichte huid met sproetjes, rood of lichtblond haar en lichte ogen.
 • Huidtype 2:
  De huid verbrandt snel en bruint langzaam. Mensen met dit huidtype hebben meestal blond haar en grijze, groene of blauwe ogen.
 • Huidtype 3
  De huid verbrandt niet snel en bruint vlot. Mensen met dit huidtype hebben een licht getinte huid, donkerblond of bruin haar en vrij donkere ogen.
 • Huidtype 4
  De huid verbrandt bijna nooit en bruint heel snel. Mensen met dit huidtype hebben van nature al een getinte huid. Daarbij hebben ze donker haar en donkere ogen. We noemen dit ook wel het mediterrane huidtype.
 • Huidtype 5
  De huid verbrandt zeer zelden en bruint intensief. Mensen met dit huidtype hebben een donkere huidskleur. We noemen dit ook wel het Aziatisch huidtype.
 • Huidtype 6
  Deze huid verbrandt nooit en heeft een diepbruine of zwarte kleur. Het gaat hier om het negroïde huidtype.

Voor elk huidtype is het belangrijk om de huid te beschermen met een adequate zonnebrandcrème met de juiste "Sun Protection Factor" (SPF). Leer alles over het correct verzorgen van de huid in onze opleiding schoonheidsspecialist(e) of in de opleiding skin expert.

De goede effecten van de zon op je huid

Zoals we hierboven al benadrukten, is zonlicht essentieel voor de aanmaak van vitamine D. Deze vitamine is belangrijk voor sterke botten en eveneens voor een goed werkend immuunsysteem. Het zijn de UVB-stralen die de productie van vitamine D in de huid stimuleren. Dit betekent niet dat je uitgebreid moet gaan zonnen. Integendeel, slecht 15 minuutjes zonlicht per dag is doorgaans voldoende om genoeg vitamine D aan te maken. Er zijn nog meer goede effecten van de zon op de huid, het kan namelijk sommige huidziekten verbeteren, waaronder psoriasis. Bij deze aandoening wordt uv-licht soms therapeutisch ingezet om de symptomen te verminderen. Neem hier ook een kijkje bij onze cursus gelaatsverzorging.

De slechte effecten van de zon op je huid

Aan de andere kant, zoals met veel dingen in het leven, is er ook een keerzijde. Te veel blootstelling aan uv-licht kan leiden tot verbranding van de huid. Dit is pijnlijk, er kunnen zelfs blaren ontstaan en het risico op huidkanker wordt hierdoor aanzienlijk vergroot. Daarbij zijn de zonnestralen ook de grootste veroorzaker als het gaat om vroegtijdige huidveroudering, zoals het vroegtijdig ontstaan van fijne lijntjes, rimpeltjes en huidverkleuringen. Denk bij huidverkleuringen aan de bruine vlekken die op de huid ontstaan, vooral op de handen en het gezicht, omdat deze het meest blootgesteld worden aan de zon. Deze vlekken noemen we ook wel hyperpigmentaties, levervlekken of ouderdomsvlekken.

Lees ook: Tips voor behandelingen in anti-aging huidverzorging

Misvattingen over het 'gezonde bruine kleurtje'

Vroeger werd een gebruinde huid beschouwd als een teken van gezondheid en vitaliteit. Echter, weten we nu dat de effecten van de zon op je huid erg nadelig kunnen zijn. Zo is een bruine huid in feite een teken van beschadiging door de zon. Het bruinen van de huid is namelijk een verdedigingsmechanisme van de huid tegen DNA-schade. Te veel van deze schade kan leiden tot huidkanker. Bescherm je huid dus zo veel mogelijk tegen de zon. Wil je toch graag dat bruine kleurtje? Kies dan voor een veilig alternatief, zoals spray tanning. We leren je er graag alles over in onze cursus spray tanning.

Bescherm je huid tegen de zon: meer dan alleen zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème is onmisbaar als je je huid goed wilt beschermen tegen de zon. Een goede zonnebrandcrème blokkeert zowel UVB- als UVA-stralen en vermindert daardoor het risico op huidkanker en vroegtijdige veroudering. Echter, het is belangrijk dat je weet dat zonnebrandcrèmes je huid niet volledig beschermen. Je moet het regelmatig opnieuw aanbrengen, vooral na zwemmen of zweten. Daarbij is het ook essentieel om een flinke laag aan te brengen. Veel mensen brengen vaak een te dun laagje aan.

Let op, het gebruik van zonnebrandmiddelen betekent niet dat je urenlang onbeschermd in de zon kunt blijven. Blijf zo veel mogelijk in de schaduw, draag beschermende kleding, een zonnebril en een hoed of pet voor extra bescherming. Wil je meer weten over welke zonnebrand je moet gebruiken? Lees dan hier meer over “Welke zonnebrandcrème pas bij mijn huid”.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie