Actie -10% op alle cursussen en opleidingen van 2024 (meer info)
Actie -10% op alle cursussen en opleidingen van 2024 (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

De belangrijkste ingrediënten in shampoo uitgelicht

3 juni 2019 | Haarverzorging
De belangrijkste ingrediënten in shampoo uitgelicht

Duizelt het je ook als je de ingrediëntenlijst van shampoos bekijkt. De bestanddelen in shampoo hebben ingewikkelde namen, waarvan het lastig is om af te leiden wat ze doen met je haar. Je hebt er een aparte handleiding voor nodig om te begrijpen, waarom al deze ingrediënten nodig zijn. Daarom hebben we hier een overzicht gemaakt van enkele veelvoorkomende ingrediënten in shampoo, zodat je straks een betere keuze kunt maken bij het kiezen van de juiste shampoo.

Sulfaten

In het merendeel van de shampoos zitten sulfaten, vanwege de sterk reinigende werking hiervan. Dat is ook de belangrijkste reden waarom je je haar wast; je wilt het reinigen. De meest voorkomende sulfaten in shampoo zijn Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES). Het zijn ook deze ingrediënten die je shampoo laten schuimen. Ze zijn dus heel nuttig om overtollig talg, vuil en stylingsproducten te verwijderen. Heb je een erg gevoelige hoofdhuid of erg droog haar, dan moet je hiermee oppassen. Ze wassen namelijk ook de natuurlijke olie van je huid en haar weg, waardoor deze problemen verergeren.

Keratine en collageen

Keratine, vaak aangeduid op shampoo als keratin of hydrolysed keratin, is een proteïne die van nature voorkomt in ons lichaam. Het vormt de belangrijkste bouwsteen van je haren. Elk haar wordt door een schubbenschacht beschermd, die ook wel de cuticula wordt genoemd. Keratine kan beschadigingen hierin opvullen om problemen als dof, pluizig en droog haar te verhelpen. Er bestaan ook intensieve keratine behandelingen die je bij een professionele kapper uit kunt laten voeren. Daar leer je alles over in onze Cursus Keratine Haarbehandeling. Ook collageen is een lichaamseigen stof. Het wordt in shampoos toegevoegd om een zeer fijn beschermend laagje te vormen rond de haren.

Siliconen

Dit zijn synthetische stoffen die een beschermende laag leggen rondom het haar. De haren zijn hierdoor gladder en gemakkelijker te kammen. Daarnaast geven ze de haren meer glans. Ze kunnen ook gespleten punten tijdelijk gladder maken en voorkomen dat het probleem verergert. Je herkent siliconen in shampoo aan benamingen die eindigen op: -cone, -conol of -siloxane. Een veelvoorkomende vorm van siliconen in shampoo is dimethicone. Waak ervoor dat de siliconen zich niet te zeer gaan opstapelen in het haar, want hierdoor worden je haren zwaar en dof.

Parabenen

Dit zijn conserveringsstoffen die bacteriën en schimmels weren uit je shampoo. Hierdoor is shampoo lang houdbaar en blijft het een gelijkmatige emulsie. Er wordt veel gediscussieerd over of dit ingrediënt schadelijk is voor de gezondheid. Het zou mogelijk tot hormonale verstoringen kunnen leiden. Onderzoeken van de EU en de Amerikaanse Food and Drug Administration wijzen echter uit dat de concentraties van parabenen in shampoos zo klein zijn dat ze geen gevaar vormen. De parabenen worden bovendien gemakkelijk weggespoeld wanneer je je haar uitspoelt.

Panthenol

Panthenol (vitamine B5) in shampoo hecht zich aan de haarschacht, het is goed in staat om vocht vast te houden en heeft daardoor een hydraterende werking op het haar. Het beschermt het haar bovendien tegen beschadigingen, het zorgt ervoor dat het haar dikker lijkt en geeft glans. De haren krijgen dus een aanzienlijk gezondere uitstraling. Verder heeft het ook een ontstekingswerende werking en het kan de geïrriteerde hoofdhuid kalmeren. Een andere prettige eigenschap van panthenol is de antistatische werking.

Glycerol

In de meeste shampoos zit glycerol, soms ook wel aangeduid als glycerine. De eigenschappen van glycerol komen grotendeels overeen met die van panthenol. Dit bestanddeel wordt namelijk eveneens geprezen om zijn sterk hydraterend effect. Glycerine houdt vocht vast, legt een dun laagje om het haar, maakt het haar zacht en glad en werkt antistatisch. Dit ingrediënt is ook een aanrader bij een geïrriteerde, droge hoofdhuid en schilfers.

Ceramiden

Ceramiden zijn een vorm van lipiden, oftewel vetten. Deze ingrediënten in shampoo helpen om gebroken, broos en ernstig beschadigd haar te herstellen. Ze vullen als het ware de ‘gaatjes’ op. Dit effect hebben ze niet alleen op het haar, maar ook op de hoofdhuid. Een ander ingrediënt in shampoo, dat rijk is aan lipiden en dat een vergelijkbaar effect heeft, is macadamia olie of macadamia ternifolia.

Vele soorten plantaardige oliën

Daarnaast kunnen er in shampoo ook allerlei plantenextracten en plantaardige oliën voorkomen, die rijk zijn aan aminozuren en onverzadigde vetzuren. Aminozuren zijn essentieel voor de stofwisseling. Ze vormen de basis voor ieder levensproces in het menselijk lichaam. In de haarverzorging verbeteren ze de haarstructuur, versterken het haar en gaan haaruitval tegen. De onverzadigde vetzuren kunnen de haren glans geven, glad maken, versterken, hydrateren en de hoofdhuid kalmeren. Enkele voorbeelden van veelvoorkomende plantenextracten en plantaardige oliën in shampoo zijn:

 • Aloë vera
  Hydrateert het haar en kalmeert de hoofdhuid.
 • Jojoba olie
  Maakt het haar gladder, maakt gespleten haarpunten glad en het haar wordt gemakkelijker doorkambaar.
 • Zoete amandelolie (Prunus amygdalus dulcis)
  Een lichte olie voor het verzorgen van ernstig beschadigd haar.
 • Abrikozenpitolie (Prunus armeniacal)
  Verzorgen van droog en extreem beschadigd haar en het verbeteren van de structuur van krullend en weerbarstig haar.
 • Tarweproteïnen (Hydrolysed Wheat Protein)
  Maakt het haar glanzend en beter doorkambaar. Versterkt beschadigd haar.
 • Sesamolie (Sesamum indicum)
  Heeft een ontstekingswerende werking, ideaal bij een geïrriteerde hoofdhuid en bij dun en kwetsbaar haar.

Wil je alles weten over haarverzorging?

Dan ben je bij Wellness Academie aan het juiste adres voor een Opleiding Kapper. Volg bijvoorbeeld onze Basis Kappersopleiding in Hasselt, Gent of Antwerpen. Of volg het complete traject van onze Allround Kappersopleiding, met onder meer ook aandacht voor haarkleuren en hairstyling.

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie