Actie -10% op alle cursussen en opleidingen van 2024 (meer info)
Actie -10% op alle cursussen en opleidingen van 2024 (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Contra-indicaties bij hot stone massage

20 juli 2020 | Massage & Therapieën
Contra-indicaties bij hot stone massage

Een hot stone massage is een populaire massagevorm die door steeds meer masseurs en in steeds meer massagepraktijken wordt aangeboden. Het is wel belangrijk om te weten wanneer een hot stone massage wel kan worden gegeven en wanneer niet, want ook voor een hot stone massage bestaan een aantal contra-indicaties. Wij raden je dan ook aan om bij elke nieuwe klant een anamnese uit te voeren. We gaan hier in op de belangrijkste contra-indicaties bij hot stone massages.

Hot stone massage in het kort

Een hot stone massage is een zeer specifieke massagevorm, die zich kenmerkt door het gebruik van warme stenen. De massagetherapeut legt warme stenen op het lichaam en masseert hier vervolgens ook mee. Het lichaam wordt aangenaam warm en de doorbloeding wordt gestimuleerd, waardoor afvalstoffen beter worden afgevoerd. Een ander effect van de hot stone massage is dat de spieren en de huid versoepelen. Deze massage is ideaal voor mensen met rug- en nekklachten, slechte doorbloeding, spierpijn en aandoeningen aan de luchtwegen. Ook is het een goede manier om stress te verlichten. Er zijn echter ook omstandigheden, waarin men deze massagevorm beter niet toepast. Interesse in het beroep van massagetherapeut? Start dan je carrière door het volgen van onze Opleiding Massagetherapeut!

Contra-indicaties bij hot stone massage

Een contra-indicatie is een reden om een behandelmethode niet uit te voeren. We maken een onderscheid tussen relatieve en absolute contra-indicaties. Een relatieve contra-indicatie betekent dat je in sommige gevallen wel mag masseren, maar dat je bijvoorbeeld bepaalde plekken op het lichaam vermijdt en/of enkel behandelt in samenspraak met een arts. Een absolute contra-indicatie betekent dat je absoluut niet mag masseren. Ook voor de hot stone massages bestaan zowel relatieve als absolute contra-indicaties. Neem hier ook eens een kijkje bij de Cursus Anamnese!

Relatieve contra-indicaties bij hot stone massage

Blauwe plekken en kneuzingen
Op de blauwe plekken en kneuzingen mag niet worden gemasseerd, ook mogen er geen warme stenen op deze plekken worden gelegd.

Spataderen
De plekken met spataderen niet masseren of bedekken met warme stenen.

Reuma
In de meeste gevallen is reuma een contra-indicatie voor hot stone massage, maar bij bepaalde vormen van reuma is massage wel mogelijk, bijvoorbeeld als er geen sprake is van actieve ontstekingen. Overleg dit met een medisch deskundige.

Zwangerschap
Wat je mag masseren en in welke fase van de zwangerschap loopt erg uiteen. Indien een hot stone massage tijdens de zwangerschap echt gewenst is, moet dit steeds gebeuren in samenspraak met een arts.

Absolute contra-indicaties bij hot stone massage

Diabetes
Door de massage en de warme stenen kunnen er bij een gevoelige huid lichte brandwondjes en blauwe plekken ontstaan die bij iemand met diabetes moeilijker zullen genezen.

Huidontstekingen
Omdat er bij huidontstekingen vanzelf al warmte vrijkomt, zal een hot stone massage de ontsteking alleen maar verergeren. Dus geen Hot stone massage totdat de huidontsteking helemaal is verdwenen.

Hoge bloeddruk
Vanwege de warmte die vrijkomt bij een hot stone massage zal de bloeddruk stijgen. Als iemand al last heeft van een te hoge bloeddruk is deze massage daarom niet geschikt.

Burn-out of extreme vermoeidheid
Hoewel een hot stone massage een uitstekende behandeling is om stress te verminderen is het een absolute contra-indicatie bij een burn-out en extreme vermoeidheid. Vanwege de diepe inwerking is het effect van de massage soms nog dagenlang te voelen. Mensen met burn-out of die extreem vermoeid zijn, zullen zich hierdoor nog vermoeider voelen.

Wil je ook verantwoorde hot stone massages leren geven?

Schrijf je dan hier in voor onze Cursus Hot Stone Massage! Houd er rekening mee dat het een populaire cursus is, die altijd zo vol zit. Ben er dus op tijd bij, zodat je bent verzekerd van een plek!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie