Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Alles wat je moet weten over wimperlijm en allergie

20 juli 2020 | Schoonheidszorg
Alles wat je moet weten over wimperlijm en allergie

Wimperextensions zijn ontzettend populair! Toch horen we vaak ook tegenstrijdige berichten, bijvoorbeeld dat het slecht is voor je ogen. Ook verschijnen er weleens akelige verhalen in de media over mensen met heftige allergische reacties op wimperextensions; opgezwollen ogen, rode ogen, pijn. In die gevallen gaat het om een allergische reactie op de wimperlijm. Maar hoe zit het nu echt? We gaan hier in op alles wat je moet weten over wimperlijm en allergie.

One-by-one wimperextensions en wimperlijm

De wimperextensions die momenteel zo populair zijn en die beloven een blijvende trend te zijn, zijn one-by-one wimperextensions. Dit betekent dat per natuurlijk wimperhaartje één wimperextension wordt aangebracht. Dit geeft een prachtig natuurlijk ogend resultaat. Wil je meer klanten naar je salon trekken? Dan is een cursus wimperextensions een mooie aanvulling op onze Opleiding Schoonheidsspecialiste! De wimperextensions worden geplaatst met behulp van een speciale wimperlijm. Dit is een lijm die heel licht en flexibel is, vergelijkbaar met de eigen wimper. Deze lijm is bovendien speciaal ontwikkeld voor het gebruik in het gezicht en zal zelden problemen opleveren. Toch kan het zijn dat een klant allergisch is voor een van de ingrediënten van de lijm, bijvoorbeeld cyanoacrylaat.

Cyanoacrylaat in wimperlijm

Cyanoacrylaat is het hoofdingrediënt van wimperlijm voor one-by-one extensions. Dit bestanddeel wordt hard wanneer het in aanraking komt met vloeibare stoffen. Om ervoor te zorgen dat de lijm niet meteen hard wordt (polymerisatie), worden er remmers aan toegevoegd. Ook deze remmers kunnen soms een allergische reactie uitlokken. Alle merken wimperlijm bevatten deze ingrediënten. Wanneer een klant een allergische reactie krijgt, heeft het dus meestal geen zin om een ander merk wimperlijm voor one-by-one lashes uit te proberen. Wimperextensions zijn dan helaas niet mogelijk. Maar er bestaat wel een alternatief, wimper lifting. Je leert deze techniek in de Cursus Wimperlifting (Lash Lifting), zodat je al je klanten van prachtige wimpers kunt voorzien!

Contra-indicaties voor wimperextensions

Wil je wimperextensions gaan aanbieden, houd er dan rekening mee dat er enkele contra-indicaties bestaan. De ingrediënten in de lijm kunnen ook bepaalde oogaandoeningen verergeren. Plaats daarom geen wimperextensions bij klanten met de volgende problemen:

 • Glaucoom
 • Cataract
 • Hele droge ogen
 • Overtollig traanvocht
 • Rode ogen (oogontsteking)
 • Diabetische retinopathie

Pijn of allergische reactie tijdens de behandeling?

Het aanbrengen van wimperextensions met wimperlijm mag geen pijn doen of voor irritatie zorgen. Vertel duidelijk tegen je klant dat ze bij pijn of een prikkend gevoel in de ogen dit meteen aangeeft. Wat wel kan gebeuren is dat de ogen iets beginnen te tranen, dus dat er af en toe een traantje voorkomt, bijvoorbeeld omdat een oog per ongeluk even open is geweest door knipperen. De damp van de lijm kan dan een kort prikkend gevoel geven. Dit hoort binnen een minuut weg te trekken en kan geen kwaad. Gebruik eventueel even een blaasbalgje om de lijmdamp weg te blazen. Veel tranen tijdens de behandeling is niet de bedoeling! Dit duidt mogelijk op een allergische reactie.

Gevoeligheid of allergische reactie binnen 24 uur

Het kan voorkomen dat een klant binnen 24 uur na de behandeling last heeft van een lichte irritatie en iets rode ogen als gevolg van de wimperlijm. Mogelijk heeft de klant gevoelige ogen, die reageren op de damp van de wimperlijm of eventueel op de tape die wordt gebruikt. Dit hoort binnen 1 tot 2 dagen direct minder te worden. Als er symptomen zijn als jeuk, vuurrode ogen, uitslag, gezwollen ogen en hevige pijn, dan moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. Er is sprake van een allergische reactie! Verwijs de klant door naar een arts. Die zal mogelijk anti-histamine tabletten voorschrijven om de heftige klachten te verlichten. Daarna dienen de wimperextensions zo snel mogelijk verwijderd te worden.

Goede naverzorging wimperextensions is essentieel!

Het kan gebeuren dat er meer dan 24 uur na de behandeling klachten ontstaan vanwege de wimperlijm, zoals lichte irritatie, roodheid en jeuk. Het gaat dan mogelijk om irritatie door vuil in de extensions. Reinig de extensions dan grondig met babyshampoo. Er bestaan ook speciale borsteltjes voor wimperextensions, waarmee je vuil kunt verwijderen. Het niet goed schoonmaken van extensions kan tot een infectie leiden. Dit herken je aan vuurrode ogen, branderig gevoel, gezwollen oogleden en pus. De wimperextensions moeten dan verwijderd worden. Het is noodzakelijk om naar de huisarts te gaan, die zal je druppels of zalf voorschrijven tegen de infectie. Een vervelend prikkend gevoel kan duiden op een losgeraakte extension. Dit kun je verhelpen door je wimpers te borstelen.

Leer wimperextensions zetten als een pro!

Wanneer je als wimperstyliste met beleid aan het werk gaat, zal je in de praktijk weinig problemen tegenkomen. In onze Cursus Wimperextensions leer je heel zorgvuldig als een pro wimperextensions te plaatsen met veel aandacht voor wat je moet doen bij allergische reacties of irritaties. De meeste wimperstylisten willen daarna, vanwege de positieve ervaringen met klanten, niets liever dan ook onze Cursus 3D Wimperextensions/Russian Volume volgen!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie