Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

5 ayurvedische tips bij voorjaarsmoeheid

29 maart 2023 | Massage & Therapieën
5 ayurvedische tips bij voorjaarsmoeheid

De lente is aangebroken. De natuur wordt wakker, waaronder ook wij als mens. Echter, is het een bekend verschijnsel dat dit gepaard kan gaan met vermoeidheid. Maar waarom voelen veel mensen zich zo moe en zwaar, juist als alles aan het opbloeien is? De oude Indiase gezondheidsleer de Ayurveda heeft daar wel een verklaring voor. Wist je dat je bij Wellness Academie cursussen kunt volgen in de Ayurveda? We geven je hier alvast 5 ayurvedische tips bij voorjaarsmoeheid!

Voorjaarsmoeheid uitgelegd door de Ayurveda

De Ayurveda, wat letterlijk de ‘kunst van het leven’ betekent, is onder meer gebaseerd op de vijf elementen. Dit zijn: aarde, water, vuur, lucht en ether. Dit zijn de bouwstenen van alles wat er is. De winter is typisch een seizoen dat overheerst wordt door de elementen water en aarde. Denk maar eens aan wat dit samen geeft; modder. Dit is zwaar, traag en loom. In de lente maken we de overstap van deze zware en passieve energie naar de lichte en actieve energie van de zomer. Deze overgang kost veel energie, waardoor je last kunt hebben van die typische voorjaarsmoeheid. Je kunt deze transitie versoepelen met enkele tips uit de Ayurveda. Wil je kennismaken met alle basisprincipes van de Ayurveda? Volg dan onze Basiscursus Ayurveda.

Tip 1: zet je lymfesysteem aan het werk met massage

De winterenergie is lastig in beweging te krijgen. Echter, is dat wel wat er nodig is om de voorjaarsmoeheid te overwinnen. Het is belangrijk om het lichaam te zuiveren en te ontdoen van afvalstoffen om plaats te maken voor nieuwe, frisse energie. Je lymfesysteem heeft o.a. als functie het verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam. Dit systeem zet je aan het werk door bijvoorbeeld wisseldouches te ondergaan. Daarnaast zijn vooral ook ayurvedische massages een goede manier om het lymfesysteem te activeren. Wil je zelf leren om deze massages te geven om anderen hiermee te helpen? Dan is onze cursus ayurvedische massage een aanrader.

Tip 2: meer bewegen

Als de voorjaarsmoeheid zijn intrede doet, is de zin om te bewegen ver te zoeken. Toch is het belangrijk om door te zetten. Je kunt beginnen met laagdrempelige vormen van bewegen, zoals dagelijks een stuk wandelen. Ook yoga kan een goede manier zijn om je voorjaarsmoeheid het hoofd te bieden. Wist je dat je met eenvoudige yoga houdingen je lymfesysteem kunt stimuleren? Een van die houdingen is ‘Viparita karani’, oftewel ‘benen tegen de muur’ of ‘gebroken kaars’. Ga op je rug liggen en met je benen omhoog tegen een muur aan. Houd dit enkele minuten aan, bijvoorbeeld tussen de 3 en 6 minuten. Dit ondersteunt je lichaam om lymfevocht naar de lymfeknopen in je liezen en knieholten te leiden.

Tip 3: detox met groene voeding

Zoals je al hebt gemerkt, gaat het er dus vooral om dat je je lichaam in deze periode gaat reinigen voor meer energie. Een van de ayurvedische tips bij voorjaarsmoeheid is dan ook om meer groene groenten te eten. Dat zijn doorgaans groenten met een bittere smaak. Volgens de Ayurveda werkt deze voeding reinigend, vanwege de vochtafdrijvende werking en omdat het de werking van de lever stimuleert. Op deze manier breng je het overheersende water element weer terug in evenwicht. Voorbeelden van groenten die je voor dit doel kunt eten, zijn onder meer spinazie, bleekselderij, artisjok en asperges. Een ander goede suggestie is het drinken van brandnetelthee.

Tip 4: ayurvedische specerijen voor een betere spijsvertering

Een van de onderdelen van de ayurveda is het gebruik van kruiden en specerijen. Na de vaak wat zwaarder maaltijden in de winter is het van belang om over te stappen naar lichtere voeding, die gemakkelijk te verteren is. Daarnaast worden er binnen de ayurveda veel kruiden en specerijen gebruikt om de mens in elk seizoen beter in evenwicht te brengen. Goede opties, die je in de lente kunnen helpen om je fitter te voelen, zijn:

 • Venkelzaad
 • Komijn
 • Kardemom
 • Zwarte peper
 • Kurkuma
 • Korianderzaad
 • Gember
 • Kaneel

Je spijsvertering wordt hierdoor gestimuleerd, je voeding wordt beter omgezet in energie en ook afvalstoffen worden beter weggeleid.

Tip 5: stap uit je oude routine

Routine kan prettig zijn, maar te lang dezelfde routine aanhouden, kan ervoor zorgen dat je je zwaar en vermoeid gaat voelen. Het is daarom belangrijk om, zeker bij het wisselen van de seizoenen, hier ook je routine op aan te passen. Vooral tijdens de overgang van de winter naar de lente is het nodig om meer luchtigheid en spontaniteit in je leven te brengen. Ga bijvoorbeeld een nieuwe uitdaging aan. Wat dacht je van een nieuwe cursus of bijscholing? Bekijk hier het aanbod van Wellness Academie met talloze wellness- en massagecursussen. Of wil je misschien een echte expert worden in de ayurveda? Dan staat er bij ons ook een complete opleiding ayurvedisch behandelaar voor je klaar!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie