Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

4 veelgehoorde misvattingen over voetreflexologie

30 maart 2022 | Massage & Therapieën
4 veelgehoorde misvattingen over voetreflexologie

Is een goedlopende wellness- en massagepraktijk jouw droom? Dan vraag je je mogelijk af welke massages daarbij zouden passen. Een van de populaire behandelingen, die we hier in de kijker zetten, is voetreflexologie. Iets voor jou? Het voordeel is dat je klant alleen de schoenen en sokken uit hoeft te doen, waardoor het meteen een laagdrempelige behandeling is. Echter, is het tegelijkertijd wel een diepgaande behandeling. Het is veel meer dan zomaar een ‘voetmassage’, zoals nog veel mensen denken. Daarom gaan we hier in op veelgehoorde misvattingen over voetreflexologie!

1. Voetreflexologie is toch een oude Chinese geneeswijze?

In diverse massagecursussen, die bij Wellness Academie worden aangeboden, leer je inderdaad behandelingen die eeuwenoud zijn. Deze behandelingen vinden vaak hun oorsprong in de Traditional Chinese Medicine (TCM). In tegenstelling tot wat nog weleens gedacht wordt, gaat dat echter niet op voor voetreflexologie. Deze behandeling is ‘slechts’ 100 jaar oud en is in het westen ontwikkeld en in het bijzonder door de verpleegster en fysiotherapeut Eunice Ingham uit de Verenigde Staten. Zij heeft het systeem, dat de arts William Fitzgerald beschreef in zijn boek de Zone Therapy, verder ontwikkeld en het de naam ‘voetreflexologie’ gegeven.

2. Het is toch gewoon een voetmassage?

Tijdens een voetreflexologie behandeling worden inderdaad de voeten verwend met een heerlijk ontspannende massage. Het is echter niet ‘zomaar’ een voetmassage, want de voetreflexologie gaat veel verder dan dat. De zones die gemasseerd worden, staan volgens deze complementaire behandelwijze in contact met andere delen van het lichaam. Vandaar ook dat je in de benaming het woordje ‘reflex’ terugvindt. Elke specifieke zone ‘reflecteert’ een orgaan of klier. De behandeling van een bepaalde zone geeft daarom een reactie elders in het lichaam. Eunice Ingham werkte een complete voetenkaart uit met alle zones. We leren je er graag alles over in onze Cursus Voetreflexologie (Basis).

3. Met voetreflexologie kun je ziektes ontdekken en diagnosticeren

Nee! Dat is altijd het werk van een reguliere arts. Daarom is het extra belangrijk om deze misvattingen over voetreflexologie uit de wereld te helpen. In onze opleiding voetreflexologie leer je om de reflexzones te masseren en de kwaliteit van die zones aan te voelen. Stel dat je als voetreflexoloog op een bepaald punt duwt en het doet pijn, dan betekent dat niet meteen dat er met het orgaan dat het reflecteert iets aan de hand is. Zo simpel is het niet. Je kijkt altijd naar het geheel.

Je gaat als voetreflexoloog voelen en bekijken hoe het er met de reflexzones voorstaat. Hoe is de kleur? Is de zone goed doorbloed? Geeft het een leeg en dof gevoel? Is het hard of korrelig? Je past je behandeling aan op deze bevindingen en op wat je klant je vertelt. Dit ‘behandelplan’ is nooit een diagnose, maar enkel een manier om het lichaam te laten ontspannen en aan te sporen om zichzelf te herstellen.

4. Voetreflexologie is voor mensen met voetklachten

Nog een van die misvattingen is dat voetreflexologie bedoeld is voor het oplossen van voetklachten. Hoewel door de intense massage klachten aan de voeten kunnen verminderen, omdat dit de bloedcirculatie en de spieren ontspant, is dit niet direct het doel van de behandeling. Voetreflexologie behoort dan ook niet tot het werkveld van bijvoorbeeld de pedicure of een podotherapeut. De voetreflexzonetherapeut richt zich dus niet direct op de voet. Het hoofddoel is om het zelfhelend vermogen van het lichaam aan te spreken. Wil je je liever met voetzorg bezighouden? Dan kun je bij Wellness Academie ook een Opleiding Pedicure volgen.

Alle misvattingen over voetreflexologie weerlegd!

Wil je alles leren over deze behandelwijze? Dan ben je bij onze Opleiding Voetreflexologie aan het juiste adres. Tijdens de lessen worden alle misvattingen over voetreflexologie weerlegd. Je krijgt les van een ervaren docente, die je alles vertelt over wat je met deze behandeling allemaal kan bereiken. Je krijgt alle voetreflexologie technieken correct aangeleerd. Aan het einde van de opleiding doe je examen. Ben je geslaagd? Dan ontvang je een diploma. Je bent nu in staat om complete voetreflexologie behandelingen uit te voeren.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Pedicure (Gespecialiseerd Voetverzorger)
Pedicure (Gespecialiseerd Voetverzorger)
 • 10 - 16 dagen
 • € 1.149
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie