• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

12 mei Fibromyalgiedag; wat kun jij doen?

12 mei Fibromyalgiedag; wat kun jij doen?

Fibromyalgie is een lastige aandoening, niet alleen vanwege de vervelende symptomen, waar het mee gepaard gaat, maar ook omdat er nog veel onbegrip bestaat. Hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) fibromyalgie als ziekte erkent, stuitten veel patiënten op onbegrip zowel in hun directe omgeving alsook nog vaak bij artsen. Dat komt onder meer omdat de oorzaak onduidelijk is en omdat de symptomen uiteen kunnen lopen. Met de Wereld Fibromyalgiedag probeert men meer bewustwording te creëren. Wat kun jij doen om mensen met fibromyalgie beter te helpen?

Fibromyalgie, wat is dat eigenlijk?

Om binnen je wellness of massagepraktijk mensen met fibromyalgie beter te kunnen helpen, is het op de eerste plaats belangrijk om te weten wat deze aandoening inhoudt. De term fibromyalgie betekent letterlijk; pijn in bindweefsel en spieren. Dit is dan ook het belangrijkste en meest voorkomende symptoom. Echter, daarnaast hebben veel mensen ook last van klachten als:

 • Vermoeidheid
 • Stijfheid
 • Slaapproblemen
 • Stemmingswisselingen

Opvallend is ook dat de intensiteit van de klachten sterk kan verschillen. Een ander opmerkelijk kenmerk van deze aandoening is dat je er de ene dag veel last van kan hebben, terwijl je er de volgende dag nauwelijks last van hebt. Om die reden, kampen veel patiënten met onbegrip binnen hun directe omgeving. Ook worden de klachten nog steeds door artsen soms niet serieus genomen. Met de Wereld Fibromyalgiedag wil men daar verandering in brengen.

Verschil tussen fibromyalgie en reuma

Vaak wordt voor fibromyalgie de term wekedelenreuma of spierreuma gebruikt. Veel mensen met fibromyalgie worden doorgestuurd naar een reumatoloog. Er zijn diverse overeenkomsten tussen de klachten bij fibromyalgie en reuma, maar er zijn ook duidelijke verschillen aan te wijzen. Bij reuma worden er bijvoorbeeld afwijkingen gezien in de spieren, het bindweefsel en de bloedwaarden. Dat is bij fibromyalgie niet het geval. Mogelijk is er bij fibromyalgie sprake van een verstoring in de werking van het pijncentrum in de hersenen. Men blijft echter nog in het duister tasten als het gaat om de oorzaak van de klachten.

Het doel van de Wereld Fibromyalgiedag

Doordat fibromyalgie zo lastig vast te stellen is, hebben veel mensen te kampen met onbegrip. Met de Wereld Fibromyalgiedag, die jaarlijks op 12 mei wordt gehouden, wil men daarom meer bewustwording en begrip creëren. Dat doet men door dit probleem aan te kaarten en informatie te verspreiden onder de bevolking, binnen de medische sector en in de media. Dat er nog geen concrete oorzaak aangewezen kan worden, wil niet zeggen dat fibromyalgie niet bestaat. Er is veel meer onderzoek nodig om de oorzaak te vinden en een doeltreffende behandeling te ontwikkelen. Deze dag biedt patiënten extra hoop.

Wat wordt er nu tegen de klachten gedaan?

Alleen artsen mogen de diagnose fibromyalgie stellen. Dit doen ze voornamelijk door andere ziektes uit te sluiten en de specifieke symptomen te analyseren. Gezien de oorzaak nog niet bekend is, bestaan er ook geen medicijnen die de aandoening genezen. Met pijnstillers kunnen de klachten wel verminderd worden. Ook een evenwicht tussen beweging en voldoende rust wordt aangeraden. Veel patiënten zoeken verlichting door op zoek te gaan naar alternatieve behandelingen, zoals massages. Het is wel belangrijk dat patiënten dit altijd doen in overleg met hun arts.

Wat kun jij doen?

In de praktijk blijkt dat massages veel verlichting brengen bij fibromyalgie. Daarom kun je bij Wellness Academie de Cursus Fibromyssage volgen. Je leert in deze cursus alles over de uiteenlopende klachten, waarmee deze aandoening gepaard kan gaan. Op die manier kun je klanten, die met deze klachten bij jou aankloppen, beter van dienst zijn en hen verlichting bieden. Je gaat aan de slag met milde massagetechnieken die specifiek gericht zijn op deze klachten. Je gaat onder meer oefenen met basisbehandelingen voor het verzachten van pijn in spieren en bindweefsel en het verlichten van hoofdpijn en slaapproblemen. Daarbij is er ook aandacht voor voeding, dieet en supplementen. Voor het volgen van deze cursus dien je eerst de Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie te volgen. Wat je nog meer kunt doen? Op 12 mei aandacht besteden aan het feit dat het Wereld Fibromyalgiedag is!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
 • 2 dagen
 • v.a. € 289
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie