• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Wat betekent de barrièrefunctie van de huid?

20 mei 2019 | Schoonheidszorg
Wat betekent de barrièrefunctie van de huid?

De huid is een fascinerend orgaan. Het is bovendien ook het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Onze huid heeft allerlei belangrijke functies, zoals het beschermen van ons lichaam tegen invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan druk, stoten, hitte, kou en de schadelijke stralen van de zon. Daarnaast speelt de huid ook een grote rol in het regelen van de lichaamstemperatuur. Misschien heb je al weleens van de ‘barrièrefunctie van de huid’ gehoord? Maar wat wordt hier precies mee bedoeld?

De huid als barrière!

Je huid dient als de grens of barrière tussen jouw lichaam en de buitenwereld. Met de barrièrefunctie wordt dus bedoeld dat je huid je beschermt tegen allerlei invloeden van buitenaf. Hierboven noemden we daar al een paar van: druk, stoten, hitte, kou en de zon. Denk daarnaast ook aan invloeden als schadelijke bacteriën, virussen, vuil en vocht. De barrièrefunctie van de huid zorgt ervoor dat je lichaam gezond blijft. Het is dan ook een goed idee om je huid zo goed mogelijk te verzorgen, zodat de barrièrefunctie van je huid optimaal werkt. Maar dat niet alleen, een goede barrièrefunctie betekent ook een gezonde en stralende huid!

De opbouw van de huid

Om je huid goed te verzorgen is het belangrijk om kennis te hebben van de opbouw van de huid. Dit onderdeel van het menselijk lichaam zit nog best complex in elkaar. De huid bestaat namelijk uit diverse lagen. De buitenste laag is extra belangrijk als het gaat om de barrièrefunctie van de huid. Het is namelijk dit deel, dat direct blootgesteld wordt aan de mogelijk schadelijke invloeden van buitenaf. Zie het als de eerste verdedigingslinie! Wil je meer leren over de opbouw van de huid en het menselijk lichaam, schrijf je dan in voor onze Cursus Anatomie, pathologie & fysiologie!

De hoornlaag - stratum corneum

De buitenste laag van de huid noemen we het stratum corneum, oftewel de hoornlaag. De hoorncellen in deze laag bevatten enkel hoornstof, keratine en vetten. Ze zijn plat van vorm en liggen dakpansgewijs over elkaar. Daarbij worden de cellen bij elkaar gehouden door een vette substantie, die dienstdoet als een soort van cement. Dit wordt ook wel celkit genoemd. Het zorgt ervoor dat het vocht niet gemakkelijk uit de huid kan verdampen en dat vocht van buitenaf niet de huid kan binnendringen.

De hoorncellen zijn dode huidcellen, die door de huid worden afgestoten. Het aanmaken van nieuwe cellen, het verhoornen van de cellen en het afstoten van deze cellen is een voortdurend proces. Een nieuwe huidcel heeft gemiddeld 28 dagen nodig om vanuit de basaalcellenlaag (waar de huidcellen worden aangemaakt) de hoornlaag te bereiken.

Huidverzorging leidt vaak tot een verzwakte barrièrefunctie!

Het is een dagelijkse uitdaging om de huid gezond en in balans te houden, zodat de beschermende functie van de huid intact blijft. Zon, stress, een ongezonde levensstijl zijn voorbeelden van bedreigingen voor de barrièrefunctie. Met cosmetica proberen we onze huid gezond te houden. Waar veel mensen zich echter niet van bewust zijn, is dat de verkeerde huidproducten juist voor huidproblemen kunnen zorgen. Agressieve reinigingsmiddelen kunnen de natuurlijke vetten zodanig oplossen, dat de huid niet meer in staat is om vocht vast te houden, waardoor de huid uitdroogt. Ook ingrediënten, zoals parfum en conserveringsmiddelen, kunnen de huid irriteren en de natuurlijke huidbarrière aantasten.

Er bestaan bovendien ook cosmeticaproducten, die zelfs tot doel hebben om de buitenste huidlaag te verwijderen, om werkzame bestanddelen dieper in de huid binnen te laten dringen. Het is dan wel belangrijk dat deze bestanddelen wel echt goed zijn voor de huid, afgestemd zijn op de huid van het individu en daadwerkelijk tot huidverbetering leiden. Het gebruik van dit soort producten is alleen aangewezen voor gecertificeerde schoonheidsspecialisten. Denk hierbij onder meer aan fruitzuur peelings. We leren je er graag alles over in onze Cursus Fruitzuren/Chemische Peelings.

Ingrediënten die de barrièrefunctie versterken

Voor huidverzorging geldt dus dat het heel belangrijk is dat je weet wat je doet. Kennis van behandelingen, producten en ingrediënten is essentieel. We geven hier enkele voorbeelden van ingrediënten in cosmetica waarvan bewezen is dat ze de barrièrefunctie van de huid ondersteunen en versterken:

Panthenol – Vitamine B5

Panthenol trekt vocht aan, waardoor de huid beter wordt gehydrateerd en de huidbarrière wordt versterkt. Daarnaast bevordert het de celvernieuwing, waardoor wondjes die de barrièrefunctie aantasten sneller herstellen.

Niacinamide – Vitamine B3

Niacinamide verhoogt de collageenproductie van de huid, waardoor de huid steviger wordt. Daarbij bevordert het de productie van ceramiden die de huid een waterproof beschermlaagje geven. Verder helpt niacinamide schade door de zon te herstellen. Let op, een goede zonnebrandcrème blijft belangrijk.

Vitamine E

Vitamine E komt via talg in de bovenste huidlaag terecht en heeft hier een antioxidante werking. Het beschermt de huid tegen vrije radicalen die schade aan cellen en weefsels kunnen veroorzaken. Vitamine E heeft sterk herstellende eigenschappen en kan zo helpen de barrièrefunctie te versterken.

Ceramiden, cholesterol en vetzuren

Ceramiden zijn een vette stof, die van nature in je huid voorkomt. Doordat ze een beschermlaagje in de huid vormen, helpen ze om vocht vast te houden en om de huidbarrière te herstellen. Ceramiden werken vooral goed in combinatie met cholesterol en vetzuren.

Opleiding Schoonheidsspecialiste

Ben je geïnteresseerd in deze materie en wil je graag nog veel meer leren over huidverzorging? Wacht dan niet langer en schrijf je in voor onze Opleiding Schoonheidsspecialiste!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
  • 2 dagen
  • v.a. € 289
Meer informatie
Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
  • 18 - 26 dagen
  • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie