• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Tips voor het verminderen en voorkomen van spierpijn

7 oktober 2019 | Massage & Therapieën
Tips voor het verminderen en voorkomen van spierpijn

Een beetje spierpijn de dag na het sporten, kan best fijn aanvoelen. Je voelt dat je wat gedaan hebt! Het is ook een teken dat je spieren hard gewerkt hebben, dat ze zich aan het herstellen zijn en sterker worden. Te veel en te vaak spierpijn is echter niet goed. Het is belangrijk dat je je grenzen goed kent. Vooral beginnende sporters en sporters die lange tijd niet getraind hebben, moeten goed waken over hun grenzen om blessures te voorkomen. We geven hier tips voor het verminderen en voorkomen van spierpijn.

1. Leer luisteren naar je lichaam

Door te leren luisteren naar je lichaam voorkom je overbelasting. Je mag tijdens een work-out best wat van je lichaam vragen, maar blijf eerlijk tegenover jezelf. Hoe getraind ben je? Welke signalen geeft je lichaam? Als je merkt dat je lichaam lichtjes begint tegen te sputteren, doordat je begint te trillen of pijntjes of krampen voelt opkomen, dan weet je dat je je limiet voor die dag bereikt hebt. Het is dan verstandig om te stoppen. Zorg dat je na deze inspanning voldoende herstelt voor de volgende training. De volgende keer zul je merken dat je weer net iets verder kunt gaan.

2. Geef je lichaam de tijd om te herstellen

Merk je na een training dat je erg veel van je lichaam hebt gevraagd, ga dan niet de volgende dag meteen verder met dezelfde soort training. Dat betekent niet dat je niet mag sporten. Je kunt bijvoorbeeld iets anders doen, waarbij je andere spieren belast dan de dag ervoor. Heb je de dag ervoor je armspieren getraind, dan kun je de volgende dag best een flinke wandeling maken of gaan hardlopen. Zo voorkom je dat je bepaalde spiergroepen overbelast. Ook al ligt je passie bij één sport, het is toch een goed idee om te variëren om je hele lichaam in goede conditie te brengen en jezelf te beschermen tegen blessures.

3. Wist je dat een power nap wonderen kan doen?

Diverse onderzoeken wijzen uit dat een slaapje midden op de dag van 20 tot 30 minuten (een power nap) de herstelwerkzaamheden in je lichaam een boost geven. Het kan je energie herstellen en je prestatie- en leervermogen verbeteren. Heb je een intense work-out achter de rug, dan is het een aanrader om daarna even een half uurtje te slapen, zodat je meteen het herstel van je lichaam kunt bevorderen. Voor het verminderen en voorkomen van spierpijn als sporter is het belangrijk dat je voldoende basiskennis hebt van het menselijk lichaam en vooral van het spierstelsel. We leren je er graag alles over in onze Cursus Anatomie, Fysiologie & Pathologie.

4. Ondersteun je sportprestaties met de juiste voeding

Als er iets belangrijk is voor het herstel van je lichaam en voor het verminderen of voorkomen van spierpijn, dan is het wel de juiste voeding. Na een stevige work-out is het belangrijk om voldoende eiwitten en koolhydraten te eten voor het herstel van je spieren. Gezonde eiwitbronnen zijn soja, het wit van eieren en wei-eiwit. Deze bevatten essentiële aminozuren die de eiwitsynthese in het lichaam bevorderen. Gezonde bronnen voor koolhydraten, die het herstel van je spieren bevorderen, zijn sinaasappels, frambozen en ananas. Wil je alles weten over gezonde voeding die je sportprestaties helpen verbeteren? Volg dan onze Thuisstudie Sportvoeding.

5. Schakel de hulp in van een sportmasseur

Veel mensen denken dat sportmassages alleen bedoeld zijn voor topsporters, maar dat is een misvatting. Juist als beginnende sporter of als amateur kun je hier veel baat bij hebben. Een sportmasseur kan je met massages voorbereiden op de inspanning. Je spieren worden opgewarmd en in optimale conditie gebracht, waardoor de kans op blessures vermindert. Herstellende en ontspannende massages na afloop helpen om je spieren sneller te herstellen. Afvalstoffen in de spieren worden effectiever afgevoerd, waardoor spierpijn wordt verminderd. Een sportmasseur kan je veel goede tips geven om spierpijn, overbelasting en blessures te voorkomen. Leer er alles over in onze Opleiding Sportmasseur!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
  • 2 dagen
  • v.a. € 299
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie