• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Tips voor het verhelpen van hardnekkige spierknopen

27 september 2019 | Massage & Therapieën
Tips voor het verhelpen van hardnekkige spierknopen

Heb je voortdurend last van pijnlijke spieren? Dat wordt mogelijk veroorzaakt door spierknopen. Dit zijn harde, gevoelige zones in spieren die samentrekken, zelfs als de spier in rust is. Deze knopen, ook wel triggerpoints genoemd, veroorzaken pijn die uitstraalt naar andere delen van het lichaam. Deze spierknopen ontstaan doorgaans niet van de een op de andere dag, maar zijn het resultaat van langdurig opgebouwde spanning of overbelasting. We geven hier tips voor het verhelpen van hardnekkige spierknopen.

Een spierknoop onder de loep

Wat moet je je daar nu bij voorstellen, een spierknoop? Het woord ‘spierknoop’ wordt veel in de volksmond gebruikt, maar er zit uiteraard geen echte knoop in je spier. Wat er wel gebeurt, is dat de spier zodanig is samengetrokken dat deze ingekort en verdikt is. Door de inkorting, zal de spier zich op een andere plaats moeten rekken, waardoor je een soort van streng kunt voelen. Het hele gebied eromheen gaat compenseren, waardoor alles onder spanning komt te staan en de pijn uitstraalt. Zo zal er ook spanning komen te staan op bijvoorbeeld de aanhechting met een bot. Dit alles gaat gepaard met pijn, krachtverlies en de doorbloeding op deze plek verslechtert. In onze Cursus Anatomie leer je meer over het spierstelsel en eveneens over alle andere lichaamsstelsels en veelvoorkomende aandoeningen.

Wat zijn de oorzaken van triggerpoints?

Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan hardnekkige spierknopen of triggerpoints, waaronder overbelasting. Denk aan dagelijks zwaar tillen, veel kracht zetten, veel op de been zijn, etc. Ook spierblessures die je hebt opgelopen tijdens het sporten kunnen de oorzaak zijn. Daarnaast kan juist ook het tegenovergestelde, namelijk te weinig lichaamsbeweging, spierknopen in de hand werken. We zien het veel bij mensen met een zittende baan. Daarnaast is een verkeerde lichaamshouding ook een grote boosdoener. Vooral mensen die veel achter de computer werken kunnen hiermee te maken krijgen. Verder kunnen ook stress, angstgevoelens, ongezonde eetgewoontes en dehydratatie een rol spelen bij het ontwikkelen van spierknopen.

Welke symptomen geven spierknopen?

Hierboven benadrukten we al dat ze pijn veroorzaken zowel op de betreffende plek als in andere gebieden eromheen. Zowel bij het aanraken als in rust kunnen spierknopen pijnlijk zijn. Daarbij kan het gebied ook opzwellen en ontstoken raken. Triggerpoints in de nek en schouders willen ook nog weleens tot hoofdpijn, tandpijn of oorpijn leiden. Het vervelende gevoel kan andere klachten tot gevolg hebben, zoals slaapproblemen, duizeligheid en een voortdurend opgejaagd gevoel. In de praktijk zien we dat spierknopen vooral veel voorkomen in de nek, schouders en de rug. Ook de bilspieren zijn vaak aangedaan. 

Wat kun je zelf doen bij spierknopen?

Spierknopen kun je niet één-twee-drie verhelpen. Ze zijn over een langere tijd ontstaan en zullen dan ook tijd nodig hebben om weer verholpen te worden. De samengetrokken spier moet weer ‘leren’ ontspannen en ontstoken zenuwen hebben tijd nodig om tot rust te komen. Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen. Weet je door welke activiteit ze zijn ontstaan? Vermijd dit dan een tijdje of doe het rustiger aan. Zorg voor voldoende rust, zodat je lichaam de mogelijkheid krijgt om zich te herstellen. Doe dagelijks enkele minuten stretchoefeningen om spanningen in je lichaam los te laten. Richt je hierbij niet alleen op de pijnlijke plek, maar op je hele lichaam. Pas op dat je niet overdrijft en voer elke stretch rustig en gecontroleerd uit. Je mag een lichte stretch voelen, maar het mag zeker geen pijn doen!

Aanbevolen massages bij spierknopen

Een massagetherapeut is bij spierknopen jouw held! Ben je er wel van bewust dat ook deze professional geen snelle wonderen kan verrichten. Hardnekkige spierknopen zullen niet na één sessie direct verdwijnen, daar zijn meerdere behandelingen voor nodig. Massage is een behandelwijze, die het lichaam aanspoort om zichzelf op een natuurlijke wijze te herstellen. Dat vergt tijd. We geven hier tips voor enkele massagebehandelingen die goede resultaten bieden bij het verhelpen van triggerpoints. 

Klassieke ontspanningsmassage

Dit is een milde massage die het hele lichaam van top tot teen laat ontspannen. Doordat spierknopen ook op andere plekken tot problemen kunnen leiden, is het een aanrader om je tijdens een massage niet enkel op die ene pijnlijke plek te richten. Je hebt het in eerste instantie misschien niet door, maar mogelijk zijn er zich ook op andere plekken in je lichaam triggerpoints aan het ontwikkelen. Door regelmatig een ontspannende massage te ondergaan, leer je steeds beter je eigen lichaam kennen. Je zult daardoor beginnende problemen beter aanvoelen, zodat je op tijd hier iets aan kunt doen. Leer zelf alle massagetechnieken die hierbij komen kijken in onze Cursus Ontspanningsmassage. 

Sportmassage

Heb je een actieve levensstijl? Sport je veel? Of lever je dagelijks op je werk veel lichamelijke inspanning? Dan is een sportmassage een aanrader om hardnekkige spierknopen aan te pakken. Dit is een iets stevigere massagevorm, dan de klassieke ontspanningsmassage. Ook bij spierknopen na een sportblessure is een herstellende sportmassage de aangewezen massagebehandeling. Een goed opgeleide sportmasseur weet precies wat jouw spieren nodig hebben om weer in topconditie te geraken. Wil je hier zelf een expert in worden? Dan is onze Opleiding Sportmasseur een aanrader. 

Triggerpoint massage

Zoals de naam al doet vermoeden, is deze massage specifiek gericht op het behandelen van triggerpoints. Je zult ontdekken dat een massagetherapeut gespecialiseerd in triggerpoint massage de vinger precies op de pijnlijke plek weet te leggen en de pijn kan verzachten. Met deze behandeling wordt heel nadrukkelijk de oorsprong van de klacht opgespoord en bij de kern aangepakt. Zou je graag anderen willen helpen met het verzachten van de pijn? Leer dan alles over deze massagevorm door onze Cursus Triggerpoint Massage te volgen!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
  • 2 dagen
  • v.a. € 289
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie