Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Tips van de sportmasseur bij lage rugpijn

29 december 2021 | Massage & Therapieën
Tips van de sportmasseur bij lage rugpijn

Een veelgehoorde klacht in de massagepraktijk is lage rugpijn. De onderrug is namelijk erg gevoelig voor overbelasting, stress gerelateerde klachten en klachten vanwege een verkeerde houding. Sportmassage is een aangewezen behandeling om deze problemen te verlichten. Om deze massagetechnieken te leren, ben je bij Wellness Academie aan het juiste adres voor het volgen van een Cursus Sportmassage of een complete Opleiding Sportmasseur. In dit artikel geven we je alvast tips van de sportmasseur bij lage rugpijn.

Bijna iedereen heeft weleens rugpijn

Iedereen kan weleens last hebben van rugpijn, vooral de lage rug is hier erg gevoelig voor. Een verkeerde beweging, te zwaar tillen, een verkeerde houding; voor je het weet, heb je het zitten. In de meeste gevallen gaat het snel over. Blijft iemand er last van houden, wordt de pijn erger of komt deze vaak terug? Dan kunnen sportmassages, ontspannende massages of triggerpoint massages in combinatie met aanpassingen in de levensstijl uitkomst bieden.

Bij ernstige klachten of heftige acute pijn, waarbij iemand niet tot nauwelijks meer kan bewegen, is altijd een arts nodig. De massage mag alleen uitgevoerd worden bij gezonde mensen. Stuur je massageklanten altijd door naar een arts bij ernstige klachten of als je twijfelt over wat de oorzaak is van de pijn. Heb je interesse in dit onderwerp? Neem dan hier eens een kijkje bij onze Cursus Ontspanningsmassage of de Cursus Sportmassage.

Wat kan een sportmasseur doen bij lage rugpijn?

Tijdens een massage geeft een sportmasseur mechanische prikkels aan het lichaam, die reacties veroorzaken. Deze zijn erop gericht om de ontvanger op zowel lichamelijk als geestelijk vlak te herstellen. Bij lage rugpijn door verkrampte spieren in de onderrug, kan een massage de pijn verlichten. De massagetechnieken hebben tot doel om de spieren beter te ontspannen. Zo zorgt de massage ervoor dat de bloedcirculatie en de lymfedoorstroom worden bevorderd, waardoor het herstel van de spieren wordt versneld. Ook kunnen pijnlijke verhardingen los gemasseerd worden. De massage zal zich echter niet alleen op de lage rug concentreren. De sportmasseur neemt de hele mens als uitganspunt. Klachten in een specifieke zone kunnen namelijk ook invloed hebben op andere delen van het lichaam.

Wat doet een sportmasseur bij lage rugpijn niet?

Na het volgen van onze Opleiding Sportmasseur kun je met jouw massages onder meer lage rugpijn verzachten. De massages zullen echter een korte termijn effect hebben. Wat een sportmasseur bij lage rugpijn niet kan, is de oorzaak aanpakken. De lage rugpijn kan verschillende oorzaken hebben. Om ervoor te zorgen dat de klachten niet terugkomen, moet de oorzaak verholpen worden. Mogelijke oorzaken van lage rugpijn zijn:

 • Overbelasting
 • Plotselinge verkeerde beweging
 • Eenzijdige belasting
 • Verkeerde lichaamshouding
 • Stress

Bij lichte pijnklachten is blijven bewegen belangrijk

Een van de beste manieren om van lichte pijnklachten af te komen, waarvan je de oorzaak weet en waar geen ziekte aan ten grondslag ligt, is blijven bewegen. Overdrijf of forceer uiteraard niet. Door te blijven bewegen, ondersteun je het herstel van de spieren en help je ze om in een goede conditie te komen. Denk hierbij aan het uitvoeren van je dagelijkse taken en activiteiten zoals wandelen. Vermijd uiteraard wel zwaar tillen en lange tijd zitten of staan in dezelfde houding. Bouw de belasting beetje bij beetje op. Daarbij is het belangrijk om de beweging af te wisselen met voldoende ontspanning.

Praktische tips bij pijn in de onderrug

Tot slot nog enkele praktische tips van de sportmasseur bij lage rugpijn:

 • Stoel met een goede rugsteun
  Vermijd lage en zachte stoelen, als je dagelijks lange tijd moet zitten. Het is daarbij vooral heel belangrijk om een stoel met een goede rugsteun te hebben. Probeer ook om elke 20 tot 30 minuten even op te staan en te bewegen.
 • Afwisseling in houding
  Lange tijd dezelfde houding aanhouden, of dat nu zittend of juist staand is, is nooit goed. Heb je in plaats van zittend werk juist staand werk, ga dan om de 20 tot 30 minuten even zitten.
 • Op de juiste manier tillen
  Het is belangrijk dat je weet wat je lichaam aankan. Til niet te zwaar en als je tilt, buk dan niet voorover, maar zak door je knieën. Draai ook nooit alleen je bovenlichaam als je een zwaar voorwerp tilt.
 • Maak je spieren sterker
  Een goede conditie en sterke spieren zijn essentieel om rugklachten te voorkomen. Dat bereik je door voldoende beweging. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wandelen, hardlopen, fietsen en zwemmen in combinatie met rug- en buikspieroefeningen.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie