Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Sproetjes en make-up lastig? Lees onze tips!

15 maart 2023 | Visagie
Sproetjes en make-up lastig? Lees onze tips!

Als visagiste krijg je maken met allerlei soorten huidjes en persoonlijke wensen. Zo zullen er ook weleens klanten zijn, die zich geen raad weten met hun sproetjes. Hoe breng je nu het beste make-up aan als je sproeten hebt? De een wil haar sproetjes juist benadrukken, de ander wil ze juist verbergen en weer een ander zoekt een gulden middenweg. Daarom geven de visagie experts van Wellness Academie je hier tips voor sproetjes en make-up!

Vraag naar de wensen van je klant!

Tips voor sproetjes en make-up zijn best lastig, want smaken kunnen nogal verschillen. Zo wil de een heel graag die vervelende sproetjes verbergen, terwijl de ander ze juist mooi vindt, maar niet goed weet hoe dat nu moet met haar make-up. Als het niet meteen duidelijk is, vraag dan of je klant haar sproetjes wel of juist niet wil verbergen. Vergeet niet, dat sproetjes tot de zeven schoonheden behoren ? . Ze kunnen het gelaat extra karakter geven. Hoe kijkt jouw klant daartegenaan? Doe geen veronderstellingen, maar vraag naar de voorkeuren van je klant en respecteer deze!

Hoe kun je sproetjes verbergen?

Is het de bedoeling om de sproetjes te verbergen? Kies dan voor een goed dekkende foundation, bijvoorbeeld een compacte foundation of een vloeibare fond de teint. Vooral het kiezen van de juiste kleur is hierbij belangrijk. Dit doe je door naar de kleur van de huid in de hals te kijken. Hier moet de foundation perfect mee matchen. We raden je aan om de foundation aan te brengen met een beauty blender. Hiermee kun je namelijk de foundation als het ware in de huid duwen. Of je kunt de foundation aanbrengen met een kwast en daarna nog even met de beauty blender deze in de huid duwen. Tot slot is het een goed idee om het gelaat af te werken met een losse poeder en om daarna een setting spray erover aan te brengen. Leer de basis van make-up in onze visagiecursus voor beginners.

Zoek je een gulden middenweg?

Vind je klant het juist mooi om haar sproetjes te laten zien, maar is ze niet zo blij met de rest van haar huid? Bijvoorbeeld omdat ze last heeft van onzuiverheden en roodheden in het gelaat? Geen punt! In dat geval is het toch heel goed mogelijk om foundation te gebruiken. Je moet dan wel goed letten op de kleur, want soms kan foundation de sproetjes een grauwe uitstraling geven. Om dit te voorkomen, kies je een kleur die tussen de kleur van de huid en die van de sproetjes zit. Het is ook een goed idee om een BB-crème te gebruiken. Dit product heeft een lichte textuur. Hiermee maak je de huid net iets egaler, het geeft een lichte tint en de sproetjes gaan mooi op in de huid. Je blijft ze dus wel nog goed zien!

Tips voor stralende sproetjes en make-up

Wil je liever geen foundation of BB-crème gebruiken om over de sproeten aan te brengen, dat kan ook. Je kunt de sproetjes dan extra laten stralen door onzuiverheden weg te werken, door deze enkel aan te stippen met een concealer. Het is wel belangrijk om daarna goed te blenden om lijntjes en vlekjes te voorkomen. Een andere goede tip om sproetjes en make-up op deze manier nog beter tot hun recht te laten komen, is door de huid steeds goed te exfoliëren. Dit betekent dat je de dode huidcellen, vuil en vet verwijdert, waardoor de huid mooi egaal wordt en gaat glanzen. De dode huidcellen kunnen de huid anders een doffe aanblik geven, waardoor de sproetjes grauwer lijken. Tip: volg onze cursus gelaatsverzorging!

Zo breng je bronzer aan bij sproetjes!

Nadat de basis van de make-up in orde is, is het tijd voor de details. Zo kun je de make-up look met sproetjes meer kleur geven met behulp van een bronzer. Vooral ook als je geen foundation wilt gebruiken, kan bronzing powder net dat beetje extra bieden. Hiermee kun je bijvoorbeeld het gelaat contouren. We leren je er graag meer over in onze opleiding visagiste. Gebruik bij voorkeur een bronzer met een koele ondertoon. Daardoor worden de sproetjes nog mooier benadrukt. Het is een aanrader om de bronzer met een kabuki penseel aan te brengen. Dit geeft bij sproetjes en make-up een luchtiger effect. Wil je juist dat de sproetjes niet opvallen? Dan kies je beter voor een bronzer met een warme ondertoon, die de kleur van de sproetjes overneemt, waardoor ze juist minder opvallen.

Gaan blush en sproetjes samen?

Sproetjes en make-up als blush, dat gaat juist heel goed samen. Het geeft net die extra frisse touch aan het gelaat. Je kunt hier als visagiste ook heel doeltreffend mee spelen. Wil je bijvoorbeeld een subtiele look creëren? Dan raden we je aan om een blush met een warme ondertoon aan te brengen. Deze komt meer overeen met de kleur van de sproetjes. Denk hierbij aan dieprode en uitgesproken roze tinten. Is het daarentegen juist de bedoeling om de sproetjes te accentueren, dan is het mooi om een blush met een koele ondertoon in te zetten. Denk hierbij aan perzikkleuren, koraalkleuren en zachte roze kleuren.

Overige tips voor sproetjes en make-up?

Tot slot nog enkele laatste tips voor sproetjes en make-up:

 • Gebruik een lipliner als de lippen minder uitgesproken zijn vanwege sproetjes op de natuurlijke liplijn.
 • In plaats van een lipliner kun je ook een nude lipliner gebruiken om enkel de sproetjes aan te stippen, die als het ware ‘in de weg zitten’. Daarna breng je gewoon lipmake-up aan zoals je gewend bent.
 • Wil je sproetjes minder op laten vallen, dan verleg je de focus naar bijvoorbeeld de lippen door een opvallende kleur lipmake-up aan te brengen.
 • Je kunt sproetjes ook minder op laten vallen met een opvallende ooglook of door bijvoorbeeld wimperextensions aan te brengen.

Wil je een echte expert worden in het laten stralen van mensen met make-up voor uiteenlopende gelegenheden? Dan zal onze opleiding make-up expert je vast aanspreken!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie