Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Siliconen in shampoo: slecht of goed voor je haar?

30 december 2020 | Haarverzorging
Siliconen in shampoo: slecht of goed voor je haar?

De meeste shampoos, die in de supermarkt in de schappen liggen, bevatten siliconen. Dit ingrediënt in verzorgingsproducten heeft vaak een slechte naam. Maar zijn siliconen in shampoo nu slecht of goed voor je haar? Dat is een vraag waar we in dit artikel antwoord op gaan geven. Het antwoord is namelijk niet zo eenvoudig ‘ja’ of ‘nee’. We vertellen je graag meer over wat dit ingrediënt in shampoo eigenlijk doet met haar. Dan kun je voor jezelf bepalen of je voortaan bewust kiest voor shampoo met of zonder siliconen!

Waarom worden er siliconen aan shampoo toegevoegd?

Dat wordt natuurlijk niet zomaar gedaan. Daar zijn namelijk diverse redenen voor. Allereerst, wat zijn siliconen? De siliconen die aan haarverzorgingsproducten worden toegevoegd zijn synthetische stoffen in de vorm van vloeibare olie. Deze maakt het haar op de eerste plaats gladder en geeft daarbij ook extra glans. Je haar is daardoor gemakkelijker doorkambaar. Daarnaast zorgen de siliconen er ook voor dat je shampoo beter kunt verdelen over je haar. Het heeft dus ook een praktische functie. Verder leggen de siliconen een laagje om je haren, waardoor ze je haren beschermen tegen invloeden van buitenaf en ze dus minder snel beschadigd raken of breken. Best fijn die siliconen!

Nog meer voordelen van siliconen in shampoo

Er zijn nog meer voordelen van siliconen in shampoo. Zo verzachten ze eveneens de sterk reinigende werking van sulfaten in shampoo. Sulfaten in shampoo kunnen erg agressief zijn voor het haar. De siliconen remmen dit sterk reinigend en vaak uitdrogend effect. Doordat siliconen een luchtig laagje om je haar heen leggen, krijgt je kapsel daardoor meer volume. Dat kan wenselijk zijn als je last hebt van erg dun of futloos haar. Heb je in de wintermaanden vaak last van pluizig en statisch haar, dan kun je dit verminderen door shampoo met siliconen te gebruiken. Verder werken de siliconen ook als ‘cement’ voor je haar. Ze vullen de plekjes in het haar op die beschadigd zijn vanwege afgebroken en omhoog staande haarschubben en ze maken gespleten haarpunten glad

Zijn er ook nadelen?

Hoewel siliconen niet slecht zijn voor je haar en veel voordelen bieden, zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Het is namelijk niet zo dat siliconen je beschadigde haren herstellen. De gezonde uitstraling die ze je haar geven, is niet echt. Ze bieden een tijdelijke oplossing. Verder kan shampoo met siliconen voor build-up in je haar zorgen. Dit betekent dat laagjes van de verzorgingsproducten zich opeenstapelen in je haar. Hierdoor kan je haar een doffe en onfrisse uitstraling krijgen. Je haar kan door de siliconen ook zwaar worden en daardoor juist futloos worden. Verder kan het beschermende laagje siliconen ervoor zorgen dat goede ingrediënten niet meer bij je haar kunnen komen.

Welke shampoo kun je het beste kiezen?

Kies je nu het beste voor een shampoo met of zonder siliconen? Laat deze keuze vooral afhangen van je haartype en van wat je haar op het moment nodig heeft. Shampoos met siliconen zijn vanwege de hierboven besproken kenmerken bijvoorbeeld minder geschikt voor mensen met heel dun haar of met krullen. Heb je echter juist erg droog of stug haar, dan is een shampoo met siliconen juist wel erg fijn. Probeer uit wat voor jou het beste werkt. Wil je alles leren over het correct verzorgen van haar? En zou je daar ook graag anderen mee van dienst willen zijn? Volg dan onze Opleiding Kapper (Basis) of onze complete Opleiding Allround Kapper.

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie